Vlada ŽZH: Za sanaciju i asfaltiranje cesta Ljubuškom dodijeljeno 270.000 KM

ljubuski.info

Prema indeksu razvijenosti u FBiH, Županija Zapadnohercegovačka se treću godinu zaredom nalazi na drugom mjestu s indeksom razvijenosti 1,09.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) je usvojila Periodično izvješće o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023. godine.

Riječ je o redovnom tromjesečnom izvješćivanju Vlade o izvršenju Proračuna od strane Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke.

Donesene odluke o davanju suglasnosti na Rebalans Financijskog plana JU Ceste Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu i procjene financijskog plana za 2024. i 2025. godinu.

Ukupni prihodi Javne ustanove Ceste ŽZH za 2023. godinu u iznosu od 4.060.000 KM Rebalansom se povećavaju na iznos od 4.385.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi i izdaci. Glavni razlog za ovo povećanje je dodjeljivanje namjenskog granta od strane Vlade Županije Zapadnohercegovačke u iznosu od 500.000 KM za radove na regionalnim cestama. Naime, ukupni prihodi temeljem redovnih prihoda od neizravnih poreza tj. iz cijene goriva realizirani su dosta manje od planiranog.

Odlukom o davanju suglasnosti na Odluku o izvršavanju rebalansa Financijskog plana Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu uređuje se struktura Rebalansa Financijskog plana Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu, način njegovog izvršavanja, upravljanje prihodima i rashodima, financijsko izvještavanje, ovlaštenja ravnatelja i Upravnog vijeća.

Županijska Vlada je tijekom sjednice, među ostalima, usvojila Odluku o izmjeni Odluke o dodjeli koncesije gospodarskom društvu Filsonići d. o. o. Ljubuški za izgradnju i korištenje fotonaponske elektrane ''T&M SUN'' na lokaciji Hrašljani, Grad Ljubuški kao i Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Županijskog suda Široki Brijeg.

Također, usvojeno Godišnje izvješće o razvoju s Izvješćem o provedbi Strategije za 2022. godinu.

Gospodarski i društveni razvoj Županije Zapadnohercegovačke u prethodnoj godini, kao i trendovi u odnosu na prethodne tri godine odnosno razdoblje od 2020. do 2022. godine, prikazani su u ovom Izvješću kroz praćenje odabranih pokazatelja i trendova koji se u pojedinim segmentima uspoređuju s Federacijom Bosne i Hercegovine i drugim županijama u FBiH.

Prema indeksu razvijenosti u FBiH, Županija Zapadnohercegovačka se treću godinu zaredom nalazi na drugom mjestu s indeksom razvijenosti 1,09.

Prema podacima iz poslovne baze Dun&Bradstreet, u Županiji Zapadnohercegovačkoj je za 2022. godinu završne račune predalo 1.311 poslovnih subjekata, što u odnosu na 2021. godinu predstavlja porast za 56 poslovnih subjekata, odnosno porast za 4,9 %. Pregled financijskog poslovanja ovih subjekata u 2022. godini u odnosu na prethodnu pokazuje povećanje prihoda za 23,50 %, povećanje neto dobiti za 47 te povećanje broja zaposlenih za 4,9%.

U 2022. godini najviše je poslovnih prihoda ostvareno u trgovini na veliko i malo, 46,55% od ukupno ostvarenih prihoda. Slijedi prerađivačka industrija sa 40,94% od ukupno ostvarenih prihoda i građevinarstvo sa 3,91% od ukupno ostvarenih prihoda. U Županiji Zapadnohercegovačkoj u 2022. godini ostvareno je 23,2 milijuna KM prihoda od poreza na dohodak. U analizi poreznih prihoda u posljednje tri godine vidljivo je da se u 2022. godini bilježi rast poreznih prihoda, i to za 18% u odnosu na 2021. godinu. Iznos po glavi stanovnika bilježio je pozitivan trend, tako je u 2022. godini ostvareno povećanje za 40,6% u odnosu na 2021. godinu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u strukturi gospodarstva dominiraju pravne osobe kojih u ukupnom broju poslovnih subjekata ima 3.577, dok obrta ima 2.277.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila financijsku pomoć u provedbi kapitalnih projekata u Gradu Ljubuškom u iznosu od 270.000,00 KM u svrhu sanacije i asfaltiranja lokalnih cesta i gradskih ulica, priopćila je Vlada ŽZH.

Glas naroda

Još malo bit ćete na prvom mjestu, zahvaljujući niskim plaćama. Po njima ste drugi, sazad.

Hahaha tko je vlasnik ove firme

A tko stoji iza nje

Hoće li se napokon sanirati šahtovi od tekiruše do Ljubuškog,ono je katastrofalno.

Bolje da ne "saniraju" jer svaki put bude gore.Samoi bezveze bacaju naše pare i uništavaju nam vozila i ugrožavaju živote.Važno je da imamo potemkinove okićene i ukrašene kružne tokove

Kada ćete već jednom spojiti Ljubuški i Široki Brig? Prije ćeš u Mostar nego u Široki a 10-15 km zračne linije. Sve ceste u ŽZH kao i ostatku BiH su tuga jad i sramota kao i čitava vlast i narod,kriminalci sve poklopili gore nego u južnoameričkim državama!

Šta ćeš u Širokom,triba spojit Ljubuški s Mostarom nekakvom cestom a ne onim cirkusom puinim zasjeda.lakše proći najtežu videoigricu nego doći do Mostara

Šahtovi ili propunta na cesti od Tikiruše. Nagradu za projektiranje propunta na cestu.

Nekontasš, ono je po projektu za borbu protiv kamenca u bubrezin...

Krajnica,amortizera,letvi,lafeta i nečijeg sna

Dun&Šahtstreet

Za šhtove od Tikiruše do kružnog a i ostale zahvalite " struci"nadzoru Cvrci i ostlim?

Ne znam tko je taj ali je sigurno "završio" prometni fakultet

Kupe plastične šahtove, ne znaju ih da valja ugradit pa se onda čude kad propadne zajedno s poklopcem

Ja sam jedino siguran da će sanirati naš novac koji smo im dali

Ne znaju šta će od para

Je ministar, otac siromašnog studenta veseo na slici. Prošla priča i prestala

Sesara maknite ili cemo vas kazniti na izborima..iritantan je ..sto prije to bolje...

Brkića za ministra MUPa sve zna

Je li Vladu

Otići će ovi novci za asvaltiranje kolnih prilaza a slijepih ulica, kao cg, samo za par glasova po oo d gg uz nih muha voljenom i jednom jedinom, uzvišenom hdz u

Vlada ŽZH: Za sanaciju i asfaltiranje cesta Ljubuškom dodijeljeno 270.000 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari