Diskriminacija žena ispod 45 godina u slučaju iznenadne smrti supruga

ljubuski.info

U slučaju iznenadne smrti supruga, žene ispod 45 godina starosti nemaju pravo na mirovinu svog pokojnog supruga, odnosno bračnog partnera, niti je ikada mogu dobiti

Naime, iz nekoliko primjera u Federaciji, gdje su supruge iznenada ostale bez bračnog partnera, uočili smo da su te žene zaboravljene i diskriminirane. Tako žena kojoj je suprug preminuo kada je ona imala 45 godina, ima pravo na mirovinu, a 44-godišnjakinja nema pravo i nikada ga neće ostvariti.

Ako žena nema djece koja bi koristila pravo dok ona ne navrši 45 godina, i ako nije proglašena nesposobnom za rad, neće moći nikada ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu, potvrdili su nam praktične primjere i iz Federalnog zavoda za invalidsko i mirovinsko osiguranje.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe kako se ovim zakonom radi diskriminacija prema ženama koje se nađu u ovakvoj situaciji.

"Nije nam se nitko obraćao po tom pitanju zato što su tu zakonske norme vrlo jasne. No, generalno mislim da tu postoji jedna diskriminacija prema tim ženama u tom smislu", jasan je Šatorović.

Žene i djeca u tom slučaju ostaju bez hranitelja i potrebno je naći način kako da se riješi njihov status i da steknu pravo na mirovinu.

"Supruga čiji je muž preminuo, a ukoliko ona radi, njoj ne treba mirovina. Međutim, ona koja ne radi ona je ostala bez hranitelja. One i njihova djeca ostaju bez sredstava za život. Mislim da bi se trebalo vidjeti način kako promijeniti te stvari da i te supruge imaju pravo na mirovinu prije 45 godine", kaže Šatorović.

Žene postaju socijalni slučajevi kaže nam.

"Imajući u vidu takve situacije, ali i da se ne radi o velikom broju veliki broj takvih žena, treba se naći modalitet kako da te žene steknu pravo na ono što je njihov suprug ostvario jer one u takvim slučajevima postaju socijalni slučajevi", rekao je Šatorović.

Vildana Džekman dugogodišnja je aktivistkinja, feministkinja i borkinja za ženska ljudska prava također ističe kako je riječ o čistoj diskriminaciji.

"Osobno kao aktivistica i kao žena, koja se sutra može naći u takvoj situaciji, smatram da je zakonska odredba koju ste naveli, totalno diskriminirajuća prema ženi. Tako ženu ostavite u stanju u kojem ona više nije "poželjna" za tržište rada. S jedne strane teško će pronaći posao, a s druge u tim trenutcima nije psihički sposobna za rad. Možda takva žena nije nikada radila, nema radno iskustvo i teško može onda pronaći posao i ako se odluči za to kako bi osigurala sebi neka sredstva. S druge strane možda nema mogućnosti da koristi mirovinu koja bi joj osigurala egzistenciju. To je jedno dodatno ekonomsko osiromašivanje žena da se one dodatno "uvlače u kuću", što je jedan patrijarhalni obrazac. Ne da im se prilika za ekonomsko osnaživanje", ističe Džekman.

Istaknula je kako po ovom pitanju puno očekuje od političarki u Bosni i Hercegovini.

"Moramo zajednički raditi i podnositi inicijative. Žene koje su aktivne u političkom životu, zastupnice, također mogu pomoći da se progura izmjena zakona o radu. Važno je da zajedno radimo s vama medijima kako bi se podnijela inicijativa i da se takva izmjena usvoji", zaključila je Džekman.

Ono što je također nonsens u zakonu je činjenica da žena koja je trudna, a izgubila je supruga, ne ostvaruje pravo na obiteljsku mirovinu dok se dijete ne rodi.

Hercegovina.info

Glas naroda

Pa u tim godinama se more i udat,radit,nesto privridit…, a ako ima dicu da dica dobiju pomoc dok se školuju!

Pročitaj s razumijevanjem pa komentiraj.
Nemoj lupetat.....
Jer da jesi ne bi ostavio takav komentar

Sorošlije su u akciji zbunjuju javnost, zašto se nitko se ne pita što se događa sa muškarcima, ako im umre supruga, oni tek sa 60 mogu ostvariti neka prava.

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {Davidsonalbertloan [at] gmail.com }

Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno gledano, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac ne dajući mi ništa zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi je potreban i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za kredit baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima putem e-pošte: (davidsonalbertloan [at] gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila (davidsonalbertloan [at] gmail.com). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan [at] gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan [at] gmail.com)

Diskriminacija žena ispod 45 godina u slučaju iznenadne smrti supruga
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari