Počelo mjerenje kvalitete zraka u dječijim vrtićima ŽZH

ljubuski.info

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u sljedeća dva mjeseca, na području FBiH mjerit će kvalitetu zraka zatvorenog prostora u osam vrtića na području Sarajevske, Tuzlanske i Županije Zapadnohercegovačke.

Aktivnost je započeta u utorak i srijedu u vrtićima u Ljubuškom i Grudama, u okviru projekta koji Zavod za javno zdravstvo FBiH realizira u suradnji sa UNICEF-om BiH.

Cilj je stjecanje uvida u kvalitetu zraka zatvorenog prostora u odabranim vrtićima, a služit će kao osnova za donošenje i provođenje relevantnih preventivnih mjera i podizanje razine znanja nastavnog osoblja, roditelja i djece, kao i šire vrtićke zajednice, o značaju čistog zraka u prevenciji respiratornih oboljenja.

Počela važna edukacija u dječjim vrtićima u ŽZH

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, visoka razina zagađenosti zraka višestruko ugrožava zdravlje ljudi. Posebnu opasnost može predstavljati kontaminiranost zraka u zatvorenim prostorima, gdje se provodi većina vremena i gdje zagađenost može biti znatno veća od vanjske. Na negativne utjecaje posebno su osjetljiva djeca, koja zbog zagađenosti zraka zatvorenog prostora mogu oboljeti od niza respiratornih bolesti.

Posjeta Dječjem vrtiću u Grudama bila je prilika i za promociju konzumacije cjelovitih žitarica, na Dan cjelovitih žitarica.

Voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Aida Filipović Hadžiomeragić kaže da su na taj način promociju zdravih stilova življenja inkorporirali u predškolske odgojno-obrazovne ustanove, što je i dio njihovog strateškog djelovanja, jer su svjesni da treba krenuti od najranijeg uzrasta radi zdravlja u kasnijim fazama života.

Ljubuški subvencionira četiri privatna vrtića

Nada se da će, uz potporu UNICEF-a i u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti kao i Federalnim ministarstvom zdravstva, nastaviti aktivnosti na promociji implementacije standarda i normativa ishrane u odgojno-obrazovnim institucijama koje rade od 2014. godine. U tom kontekstu, planiraju obilazak odgojno-obrazovnih ustanova na području Federacije BiH, u sljedeće tri godine.

Smatramo da ćemo omogućiti da oni samoodrživo nastave širiti akreditacijsku shemu vrtića odnosno škola prijatelja zdrave ishrane te da će se na taj način obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove (predškolske i školske) na području Federacije BiH, kazala je u informaciji za Fenu.

Željka Penava, v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Grude ističe da je važna zdrava ishrana djece još od ranog uzrasta, a posjete ove vrste iskorak su u radu tog vrtića. Potrudit će se sve to primijeniti i u radu kuhinje u njihovom vrtiću.

FENA

Glas naroda

Nek malo provjere čiste li se i dezinficiraju klime, imaju li ovlaživače ili odvlazivače zraka i zbog čega su nam djeca stalno bolesna

I šta kaže mjerenje, valja li hava..

Nije loša ova desno!

Azbest je otrovna stvar! Sve cjevi,vodovod i izolacij krovova zidova (posebno što je se prije pravilo) je otrovno…,posude u dvorištu za cviće i još puno toga.

U gradskom najbolje

Znači, teta nesmi prdnuti....

Još malo će bit da proizvode previše stakleničkih plinova

Imaš li kući ovlaživač

Ne grijem se na klimu ni na struju, pa mi ne treba

Boze mili budala .. kvaliteta zraka ?
Vi niste normalni.
To potjerati od kud su dosli

Co2 agenda,mic po mic:dolazi polagano i kod nas.A u školi nas učilo da bi bez manjka Co2 svo zelenilo i drveće zakržljalo.Hrana za biljni svijet je Co2

Naravno agenda stize .
A pristaju je poslušnici
Kad su vam stavili kamere u skole jesu vas pitali ?
Kamere na ulice ?
Jesu vas pitali ???

..a sad mjere zagadjenost zraka u elodoradu ?
Mjerite li kanalizacijske pdpade svugdje sirom Hercegovine??

Mjerite li koliko su cm propali ovi šahtovi posvuda po gradu. A tek na glavnim cestama

Počelo mjerenje kvalitete zraka u dječijim vrtićima ŽZH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari