Cijene hrane ništa ne može zaustaviti!

ljubuski.info

Bez obzira na mjere o ograničavanju marži, niže cijene goriva ili bilo koji pozitivan trend, cijene hrane nezaustavljivo rastu. Ni tri godine nakon što je pandemija koronavirusa pokrenula val poskupljenja i 20 mjeseci od početka ruske agresije na Ukrajinu, koja je do kraja zakomplicirala stvari, ne nazire se kraj.

Lažna sniženja

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u rujnu bile su više za 0,6 posto u odnosu na kolovoz ove godine, ali su u odnosu na rujan 2022. cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju porasle za 4,1 posto. Hrana u rujnu ove godine skuplja je za 6,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle.

"Sve to događa se prije poskupljenja plina i vjerovatno nije obuhvatilo ni sva poskupljenja goriva. Rast cijena je najbolji primjer zašto je ograničenje marži vrlo upitna mjera, pogotovo kao jedina, jer evo kako su tekli pregovori ili, bolje rečeno, podilaženje vlasti trgovcima i prilagođavanje ove, ionako upitne mjere njima, a ne potrebama građana", kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Pita radi li se o lažnim sniženjima i klasičnoj prevari građana ako se poskupljenja događaju tijekom pregovora s trgovcima, pa na kraju građani i ne osjete nikakve efekte, jer cijene nakon primjene mjera ostaju iste ili budu više.

Direktna pljačka

"Svi su tržišni mehanizmi iscrpljeni i sve nade u korektnost trgovaca su davno umrle, pa dobrovoljnog pada cijena neće biti. “Poludobrovoljno”, to se može dogoditi ako bi se iz robnih rezervi na tržište plasirala roba po nižim cijenama ili ako bi se pojavio neki konkurent na tržištu koji umjesto direktnom pljačkom planira zaraditi razumnim cijenama utemeljenim na realnim troškovima. Tada bi i ostali ekspresno snizili cijene", ističe Gavran.

Smatra da bi najefikasnija mjera bila ograničenje maksimalnih cijena hrane, ali uz utvrđivanje formule za obračun stvarnih troškova na osnovu koje bi se odobravalo svako poskupljenje.

Oporezivanje dobiti banaka

Odbijanje vlasti da dodatno oporezuje ekstraprofit banaka Gavran smatra autodestruktivnim.

"Jedna od banaka u stranom vlasništvu, koja zarađuje obrtanjem našeg novca, a ne nekim svojim ulaganjima, sada iznosi desetine milijuna KM dobiti u svoju matičnu državu. To će, sigurno, raditi i druge banke i druge firme u stranom vlasništvu, ali i domaće koje su zloupotrijebile stanje na tržištu i ostvarile ekstraprofit. Dodatnim oporezivanjem ovako stečene dobiti bi se barem dijelom ispravile greške nečinjenja ničega da se inflacija obuzda i taj novac bi se mogao upotrijebiti za aktiviranje robnih rezervi i poticaje domaćim poljoprivrednicima, ili bi se stvorio prostor da se rasterete mali poduzetnici, zanatlije i individualni proizvođači koji jedva preživljavaju, a ne spadaju u “inflatorne profitere”", pojašnjava Gavran.

Avaz.ba

Glas naroda

Je li ono ovaj pripametni predlaga ukidanje PDVa na hranu? I di bi nas to dovelo?

Cijene hrane može zaustaviti HDZ. Učiteljice su rekle da HDZ je nas otac i majka, da odlučuju kad ćemo završiti školu, di ćemo se zaposliti, koliku plaću imati, koliko trebamo jesti i prema to.e očigledno HDZ moze zaustaviti i cijenu hrane

Moze politika ali ne zeli jer nema onda profita za bogate

Cijene hrane ništa ne može zaustaviti!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari