Objavljeno kolike su direktorske plaće u HT Mostar, HP Mostar, Autoceste FBiH...

ljubuski.info

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dostavilo je Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podatke o mjesečnim neto plaćama direktora BH Telecoma, HT-a Mostar, Hrvatske pošte Mostar, zatim Bh. pošte Sarajevo, Autocesta FBiH, Cesta FBiH, kao i javnih poduzeća Ceste Mostar, Sarajevoputevi, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Željeznica FBiH.

Također, dostavljeni su i podaci o primanjima upravnih i nadzornih odbora ovih javnih poduzeća koje su u ingerenciji Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, a na osnovu zastupničkog pitanja zastupnice Ajle Milišić-Pepić.

Prema informacijama iz akta kojeg potpisuje ministrica Andrija Katić, mjesečna neto plaća direktora BH Telecoma (Amel Kovačević), Autocesta FBiH (Denis Lasić), JP Aerodroma Sarajevo (Alan Bajić), kao Željeznica FBiH (Enis Džafić) u proteklom mjesecu iznosila je 6.287 KM.

Ovi direktori imaju najviši koeficijent

Plaća je rezultat množenja koeficijenta koji za ove direktore iznosi 5 kao i prosječne isplaćene neto plaće za rujan u iznosu od 1.257 KM. Ovi direktori imaju ujedno i najviši koeficijent, a to je 5.

Na ranglisti plaća odmah ispod njih su direktor HT-a Mostar (Goran Kraljević), BH Pošte (Mirsad Mujić), Ceste Federacije (Ljubo Pravdić). Koeficijent za izračun njihove plaće iznosi 4,9 tako da njihova neto plaća iznosi 6.159 KM.

Potrebno je napomenuti da ovo nisu konačni iznosi mjesečnih primanja za navedene direktore. Na ove iznose treba još dodati iznose za ostvareni staž, paušal, naknade… Također, i članovi Uprave Aerodroma Sarajevo (Elvedin Negić i Samra Pehilj) imaju koeficijent 4,9 odnosno neto plaću od 6.159 KM.

Ranglista plaća

Sljedeći na ranglisti plaća su članovi Uprave BH Telecoma (Erdal Ismalagić, Damir Čaušević, Muamer Durić, Anisa Lojo-Bajrić, Saša Palinić i Semir Ibrahimović) i to s koeficijentom od 4,75. Tako njihova mjesečna neto plaća iznosi 5.970 KM.

Direktor Hrvatske pošte Mostar (Mate Rupčić) s koeficijentom od 4,6 ima mjesečnu neto plaću od 5.782 KM. Nešto veću plaću od njega imaju članovi uprave Autocesta FBiH (Kristijan Milas, Asmir Dževlan, Mirko Rogić, Mirnesa Agić) i to u neto mjesečnom iznosu od 5.907 KM. Direktori Cesta Mostar i Sarajevoputeva mjesečno u neto iznosu primaju 5.656 KM odnosno 5.405 KM.

Kada je riječ o članovima nadzornih odbora navedenih javnih poduzeća, njihove mjesečne naknade utvrđene su u iznosu od 90 ili 80 posto od utvrđene mjesečne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH.

Fokus

Glas naroda

Pa kako je sve skupo, to su soludne place. More se i koji put ne kuvat doma i otici u restoran na veceru. ...

Normalna plaća za ovako odgovornu poziciju.
Ništa strašno ...
više imaju parlamentarci u Sarajevu koji ništa ne rade i ništa ne odgovaraju nikome

Staje sa Denisom Lasicem ,u ševe na placi??

Treba li od toga nešto odvojiti "poslodavcu" ili je to drugačije uređeno?

Netribaju oni ić u Njemačku njima je doli isto dobro.

U Njemačkoj bi wc čistili ovdje preko 6000 tisuća maraka plaću. Sve nesposobno na visokoj plaći.

Ne obračunava se tako plaća koeficijent puta prosječna plaća vec satnica x broj sati. X koeficijent i iznosi puno manje od ove cifre koju ste napisali

U državnoj ustanovi plaća ide koeficijent godišnji se množi sa platnim razredom službenika/namještenika. Točka. Nikakvi sati i dani.

Osnovica godišnja, pardon. Da ne bude zabune. Znači osnovica × platni razred.

Pa i nije im Neka placa s obzirom na poziciju!
Ipak mogu reci da zaradim vise nego Direktor u BiH :))

Ti se satareš za tu plaću,on sjedi iza općine!!!

Pa Iskreno i Nisam bas, za fotelju u nekakvom ministarstvu se nebi mjenjao :)

Haha ta plaća im je za kavu od drugih primanja se živi kupuju kuće stanove mercedese ..

Znaci ja sa koeficijentom 1.4 bi trebao imati 1759 km,a nemam!!Taj koeficijent je samo paravan,njihove place svak zna da su daleko vece,plus bonusi i ostala davanja...

Objavljeno kolike su direktorske plaće u HT Mostar, HP Mostar, Autoceste FBiH...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari