Veći broj umirovljenika neće moći ostvariti pravo na energetski dodatak

ljubuski.info

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a financira Europska unija diskriminira jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – umirovljenike. Potvrdili su nam ovo iz Udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije umirovljenike potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva.

Idealan kriterij ne postoji

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u grijnoj sezoni 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na mirovinu 1. veljače 2022. godine i od tada prima minimalnu mirovinu ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije. Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima srazmjernu mirovinu bez obzira na zbrojnu visinu mirovine.

''Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni umirovljenici koji ostvaruju srazmjerne mirovine s inozemstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 % ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose srazmjernih mirovina iz inozemstva u odnosu na mirovinu iz Federacije BiH. Slučaje gdje je zbroj mirovina manji su relativno rijetki'', navela je Delegacija EU u BiH.

Broj umirovljenika koji primaju srazmjernu ili minimalnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 %.

''Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u mirovinu, a imaju srazmjernu mirovinu, a ostvarili su mirovinu u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom da imamo dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o MIO-u'', kaže Haso Halilović iz Udruge umirovljenika FBiH.

''Nisu nas pitali...''

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, umrivljenike kao jednu od četiri kategorije koje se mogu prijaviti na natječaj, nitko nije konzultirao.

''Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije'', smatra Halilović.

Sredstva za ublažavanje negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, a koja će biti raspodijeljena po propozicijama javnog poziva čiji rok ističe 10-og ovog mjeseca, osigurala je Europska unija.

''Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile podršku EU da se na ovaj način distribuira javnosti, te zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uslove za dobijanje pomoći. Nadležne vlasti u BiH su u potpunosti odgovorne da osiguraju da sredstva iz Paketa energetske podrške dođu u ruke onima kojima su namijenjena'', naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini navode da će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za svaku buduću izravnu potporu institucijama BiH.

BHRT

Glas naroda

Zato su ovi imucniji vec predali papire. Pa kako vas nije srammjeli vas stra pred Bogom. Jeli vas strah za djecu. Vjerujte sve ce vam se vratiti i trebat ce vam.

dosta netocnosti je ovdje napisano ljudi koji rade u privatnom sektoru 800na banku plus na ruke ostvaruju i ovo pravo kao i djeciji jedno nek radi u drzavnoj firmi neka je cetveroclana obitelj gubi sva prava jer sve mu sjeda na banku a placa mu je vj manja od ovog iz privatnog sektora

Čim se on dočepao državne firme, nije sirotinja

Nitko nece umrit bez ovog potocaja! Ne znam majke ti kako smo dosad zivjeli bez njihovih mrvica

Ja mislio u ponedjeljak predavati papire i sad neću. Ako su procijenili da mi je dosta moja minimalna mirovina onda to treba poštovati.

Ako ih ne uzmeš ti uzet će ih netko drugi,i reći tko mu je kriv što se nije prijavio.Vidjeli ste po Hrvatskoj što se radilo od EU novaca.

Veći broj umirovljenika neće moći ostvariti pravo na energetski dodatak
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari