Andrej Vištica pobjednik Spartan Trail Dubrovnik 2023

ljubuski.info

Andrej Vištica iz Ljubuškog pobjednik je natjecanja Spartan Trail Dubrovnik 2023. U utrku je krenuo iz Cavtata, te na svakoj kontrolnoj točki, Kuna Konavoska, Velji do, Žarkovica, bio prvi. Imali smo priliku razgovarati s ovim iznimnim sportašem, a evo što je rekao nakon pobjede.

„U zadnjih par sezona u zimskom periodu dosta vremena provedem na Biokovskim trailovima. Volim planine i to mi bude dobrodošao odmak od uobičajene rutine treninga. Dobro mi dođe za kondiciju, a opet trening je drugačiji od onih što radim veći dio godine“, izjavio je Vištica.

Za većinu sportaša, odlazak na natjecanje nosi sa sobom određenu dozu stresa i napetosti, jer su u igri njihova očekivanja i trud koji su uložili u pripreme.

„Već neko vrijeme mi je želja odraditi neku malo dužu trail utrku, ali do sada mi je to bilo teško uklopiti u triatlonsku sezonu. Ove godine sam s triatlonima završio malo ranije pa se otvorila prilika da nastupim na Sea DUT (Dalmacija Ultra trail), te na Spartan-u 2 tjedna kasnije. Moram reći da su mi ove dvije utrke bile pravo osvježenje. Na triatlonima uvijek imam neka očekivanja, najčešće velika, pa uz to ide i stres. Za razliku od toga na trail sam došao opušteno, malo se zabaviti. Znao sam da mi kondicije ne fali, a u 3-4 tjedna koliko sam imao za pripremu sam se dosta popravio i na tehničkom terenu tako da sam vjerovao da mogu ostvariti i dobar rezultat iako mi to nije bio primarni motiv“, dodao je.

Spartan Trail Dubrovnik zasigurno postavlja novi standard za trail utrke u Hrvatskoj i regiji, jer trkačima pruža priliku da istraže svoje granice izdržljivosti na jedinstven način. Ova nevjerojatna utrka nudi tri različite staze, svaka s vlastitim izazovima i prekrasnim prizorima koji će sigurni smo zauvijek ostati urezani u sjećanjima svih sudionika.

„Utrka u Dubrovniku je bila čista uživancija prvih 40 kilometara. Trčali smo po stazi kojom je nekad prolazila Ćirina željeznica, pa se popeli na najviši vrh Snježnice (1234m) s kojeg se pružio fenomenalan pogled na more, ali i na Orijen u Crnoj Gori. Spust s planine je bio jako tehnički zahtjevan. Rosna trava, velike klizave stijene koje ne možeš vidjeti od trave… Sporije sam se spustio nego popeo i tu me prestigao Dane Opara i do kraja nizbrdice napravio tri minute prednosti. Nisam htio riskirati nizbrdo jer sam svakako znao da nakon toga opet dolazi dio koji mi više odgovara.

Kako smo se spuštali i vraćali nazad prema moru temperatura se počela podizati i tijelo je tražilo sve više tekućine. Prestigao sam Danu i izgradio par minuta prednosti. Izgledalo je da sve ide savršenim tokom, ali onda sam na jednom križanju krivo skrenuo. Izgubio sam prednost a i dehidracija je počela raditi svoje. Došla je prva kriza i više nije bilo uživanja. Prošao sam ih puno pa sam znao da ću prebroditi i ovu. Pojavili su se grčevi, tempo je pao, ali svejedno sam opet bio na prvom mjestu i povećavao prednost. Koliko god mi bilo teško, drugima je bilo još teže. Na posljednje dvije okrepe sam se uspio malo oporaviti i ponovno podići tempo“, ispričao nam je Vištica.

Kao što je i sam nekoliko puta tijekom našeg razgovora spomenuo, završni kilometri znaju trajati vječno. „Vidiš cilj, ali nikako do njega i tek kad sam se približio na 500 metara mogao sam se opustiti“, kazao je.

Ovaj bespogovorno najbolji hrvatski triatlonac kroz cilj je prošao nakon 6 sati, 52 minute i 20 sekundi. „Ovo sigurno nije zadnja trail utrka koju ću otrčati, ali za sad sam još uvijek primarno triatlonac. Imam još uvijek neostvarenih ciljeva na triatlonu, a kad njih ostvarim onda možda i malo ozbiljnije pristupim ultra-trail utrkama. Vidjet ćemo što budućnost donosi“, zaključio je.

Hercegovina.info

Glas naroda

Bravo!

Iskrene čestitke pobjednicima i svim trkačima. A organizatorima utrke mogu poručiti, sramite se zbog stotina plastičnih traka i zastavica kojima ste obiljezili stazu, ali ih niste pokupili nakon utrke nego ste ih ostavili kroz Konavle i Župu da zagađuju okoliš. Nadam se da će Inspekcija zaštite okoliša izaći na teren i obaviti svoj dio posla.

Bravo majstore

Andrej Vištica pobjednik Spartan Trail Dubrovnik 2023
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari