Novi zakon o MIO u pripremi uz najavu povećanja mirovina

ljubuski.info

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima dviju krovnih udruga umirovljenika u Federaciji BiH, Redžom Mehićem i Ivom Kožulom, te njihovim suradnicima.

Tijekom sastanka istaknut je nezavidan položaj populacije umirovljenika, unatoč svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša. Ministar je još jednom naglasio da umirovljenička populacija ostaje u fokusu rada ovog Ministarstva, a tijekom razgovora sugovornici su se dotaknuli i podjele EU pomoći od koje značajan dio, odnosno čitav jedan lot u maksimalnom iznosu od 300 KM po kućanstvu, pripada umirovljenicima, dok će ostale tri kategorije raspodjelom dobiti sredstva iz drugog lota.

Ministar je također potvrdio opredijeljenost da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina, već od siječnja 2024. godine, te izvanredno povećanje mirovina za koje postoji temelj u Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

– U ovom trenutku naš prioritet je izrada i donošenje novog zakona o organizaciji MIO u cilju reforme i unaprjeđenja učinkovitosti rada FZ MIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na mirovine. Zakon je spreman i u idućim danima ide na mišljenja i potom u proceduru usvajanja – kazao je Delić.

Paralelno s navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona o MIO u segmentu sustavnog uređenja pitanja povećanja mirovina u FBiH što je, kako su suglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici umirovljenika, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtjeva ozbiljan pristup. Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje mirovina, što se također radi kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, koje je u tijeku, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike

. Položaj umirovljenika u Federaciji BiH je iznimno težak, o čemu je nedavno govorio i njihov vođa Mehić. – Od 60 do 65 posto umirovljenika živi na granici socijalnog minimuma. Osim mirovine, ništa manje nije važna za naše umirovljenike zdravstvena zaštita, zdravstveni sustav i socijalna zaštita, jer mi smo u stanju socijalne potrebe. Federacija, županije i općine nemaju socijalnu kartu, a to je osobna iskaznica što koji građanin ima – naveo je među ostalim Mehić. Za ovogodišnje povećanje mirovina, za koje bi se reklo da je veliko, od 20,15 posto, Mehić ističe da je ono u odnosu na ovakav rast cijena kao “kap vode u moru

Glas naroda

Gledam neki dan aparat za vodu 500KM .Prije nekoliko godina košta je 200KM.Trgovci potpomognuti državom nas pelješe.Mirovine ne prate priliv u proračun.

Nije sve ni u novcu toliko treba za pocetak oboriti punu mirovinu sa 40 na 35godina staza jer onaj sa 40gidina ne prima puno više od onog sa 15 20 godina staža i tu uvesti malo pravde

Treba spustiti godine starosti i godine staža za odlazak žena u mirovinu i također promjeniti način obračuna mirovina, jer nije pravedno da netko sa 15 godina mirovinskog staža prima mirovinu kao i onaj tko je radio 35 godina.

ženama treba dići godine staža, ionako žive dulje.

Sranota je da se čovjeku koni je radio 40 godina ima murovinu 640 KM tj. 16 KM po godini staža,
a onaj tko je radio 15 godina da ima 540 KM mirovinu tj. 36 KM po godini staža.
Da je i obrnuto malo je
umirovljenicima koji su krvavo radili 40 godina, i zašto ovako kažnjavate ljude koji su radili 40 godina pa ispravite više to.

Zašto samo dajte mirovine za 15 i 40 godina uplaćenog staža? Šta je s ljudima koji su radili i uplatili 5,6- isve do 14 godina ne mogu dobiti mirovinu prema svom uplačenom stažu?
I zašto ovil koji su radili više od 15-39 godina imaju monimalnu mirovinu?
Platite svaku odrađenu godinu staža ljudima, od 5 godina i sve po redu do 39 godina uplaćenog staža .
Ili vratite novac koji su ljudi uplatili a ne mogu ostvariti adekvatnu mirovinu.
Dosta je muljanja više.

Je li to oped povećanje će biti 3,9% za 80%umirovljenika, oko dvadesetak maraka,novci su to.

Nije pravedno da se ide u mirovinu sa 40 godina a meni 55 i ne ispunjavam uvjete. Mirovine sa 40 godina prelaze 1000 maraka a meni nedaju ni zajamčenu 539 maraka. Samo tražim zajamčenu jer ne mogu više raditi. Nisam zdrav i svaki dan u radnom odnosu mi šteti zdravlju.

Poneko ko je radio 40 godina možda ima 1000 km a većina ima 640 km i nedovoljno ni za hraniti ž se a kamoli platiti lijekove, doktore i režije.

Sta je sa onih koi su radili od 5 do 10 godin a imaju 70g. a nemaju nikakva primanja sta je sa njihovim parama , zasto im se ne vrate njihove uplate ili pak odrede neka mjesecna primanja.

Novi zakon o MIO u pripremi uz najavu povećanja mirovina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari