Sloboda novinara u BiH alarmantna

ljubuski.info

Grupa medijskih stručnjaka platforme „Media Freedom Rapid Response“ (MFRR) – europske mreže nevladinih organizacija, nalazi se u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon koje će ovo tijelo ključnim europskim institucijama podnijeti izvještaj i preporuke o pitanju medijskih sloboda u Bosni Hercegovini.

Članovi MFRR-a su posjetili Banja Luku i Sarajevo, gdje su se susreli s predstavnicima lokalnih vlasti, nezavisnih institucija i medijskih organizacija, te s organizacijama civilnog društva, predstavnicima pravosuđa i policije, kao i međunarodnim organizacijama.

Stanje alarmantno

Kako je kazao direktor Međunarodnog Press instituta (IPI) Frane Maroević, stanje s medijskim slobodama i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini je alarmantno.

''Jedan od elemenata našeg rada je posjeta zemljama u kojima smatramo da su slobode medija ugrožene i to je bio razlog da dođemo u četverodnevnu misiju u BiH. Naša analiza je ukazala da je trenutna situacija sa slobodom medija u BiH alarmantna, počev od pravne sigurnosti novinara koja je ugrožena.

U Banja Luci smo razgovarali o rekriminalizaciji klevete, što je retrogradan potez koji krši sve preporuke međunarodnih institucija koje rade na ljudskim pravima i to je potez koji može ugroziti slobodu medija, a bilo je riječi i o zakonu koji se trenutno priprema o nevladinim organizacijama, kao i o pripremi medijskog zakona, što je proces koji nije transparentan. Ta tri zakona treba promatrati kao paket koji će ugroziti rad slobodnih novinara'', izjavio je Maroević.

Dodaje da je problematičan i nedavno na državnom nivou usvojeni Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Političi nastavljaju s prijetnjama

Podvlači da su članovi ove grupe informirani i o Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je zamrznut ali ne i povučen, te da je u Federaciji BiH u pripremi zakon o nevladinim organizacijama, za koji se postavlja pitanje hoće li pomoći ili ograničiti rad tih organizacija, kao i da se priprema set zakona o javnim servisima na državnom nivou.

''Pored problematičnih rješenja, u svim ovim slučajevima nisu konzultirani oni na koje se ovi zakoni odnose, a to su medijski djelatnici'', podvlači Maroević.

Napominje i da političari nastavljaju s prijetnjama i uvredama novinara, fizički napadi nisu rijetki, reforma javnih servisa nije provedena i došlo je do situacije u kojima oni ne mogu više funkcionirati pod pritiskom ogromnih dugovanja. Također, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je isteklo prije četiri godine, a direktori ovog tijela su imenovani političkim dogovorima, što utiče na rad i nezavisnost agencije koja je uvijek bila jedan od najboljih primjera regulative u regiji i šire.

Albana Shala iz Free Press Unlimiteda ističe da novinari i organizacije civilnog društva u BiH očekuju da međunarodna zajednica uradi više, jer se mnogo veća pažnja u procesima EU integracija Bosne i Hercegovine posvećuje nekim bitnijim temama kao što su geopolitička dešavanja ili stabilnost zemlje.

Platforma nudi rješenja

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) Maja Sever naglašava da će MFRR platforma ponuditi rješenja i preporuke za mnoge probleme koji se tiču medijskih sloboda u BiH, kako domaćim institucijama, tako i europskim.

Sever naglašava da je najteža situacija u bh. entitetu Republika Srpska, gdje se “novinari boje da će uskoro morati promijeniti profesiju”, te da su oni već sada u situaciji da im se sugovornici zbog pritisaka i prijetnji ne žele odazvati i dati izjavu.

Navodi da su i u Sarajevu u začetku izmjene zakonodavstava koje se, smatra ona, sigurno neće dobro odraziti na rad novinara.

''Najčešći odgovori novinara jesu da oni tu ništa ne mogu ili se odgovornost prebacuje s institucije na instituciju ili s osobe na osobu. Često smo dobili odgovor da je sve u rukama Europske unije. Za to vrijeme novinari su bez radničkih prava i sigurnosti, potplaćeni. Mi smo tu da ponudimo konkretnu pomoć uz savjete naših stručnjaka i ne trebamo dozvoliti da se bilo koji zakon donese u tišini'',zaključila je Sever.

FENA

Glas naroda

Tiho preuzmi portal i vrati ga na stare staze slave

On je svojim radom ove i doveo i učvrstio na vlasti, na žalost je tako

Bas bi volio cut koji su to slobodni i novinari i mediji svugdi u svitu? Ja od njih nista ne procitah a volio bi.

Ko vas hebe svi ste prodane duše! Kako sijali tako i zobali

Novinari koji ne pišu kako im partija kaže su po zatvorima ili po Njemačkoj.Isto ovako je prije 25 godina počelo u rusiji , a epubličkosrpski debeli [ * neprimjereno * ] pokušava glumiti Putina

Dok je TB vodio portal to je bilo super. Ne sritam ga
...

Cisti cijevi za odvod oborinski voda oko rotora. Cisti i cudu se nacudit nemoze , uske al odvode li odvode.

Prkosi zakonu fizike odvod, nije nam jasnooo

Damir Kozina i Franjo Živković optuženi za kriminal zbog rotora u Sarajevu

Ma ne triba njima optuznica nikakva. Dovoljna im je kazna da se pogledaju u ogledalo.

Sloboda novinara u BiH alarmantna
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari