Prosvjed liječnika SKB Mostar, zdravstvo stalo na 30 minuta

ljubuski.info

Zdravstvo je stalo na 30 minuta u Federaciji BiH jer od Vlade četiri mjeseca liječnici nisu dobili odgovor na zahtjev za pregovore za ujednačavanje njihovih prava.

''Mi tražimo ujednačavanje koeficijenata i satnice, a jedino što smo do sada dobili je prazno obećanje da ćemo pregovarati, te od ministra zdravstva Nediljka Rimca dopis da je spreman pregovarati ali nije dao vremenske rokove. U zdravstvu se problemi ne mogu rješavati bez jasnih vremenskih rokova, tako da smo organizirali štrajk upozorenja da bi skrenuli pažnju na to da te probleme oni i dalje guraju pod tepih i daju obećanja koja ne ispunjavaju'', rekla je za Bljesak.info dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.
Potez Vlade

Navela je kako dalje od Vlade FBiH očekuje poziv na sastanak kako bi dogovorili početak pregovora, te da će u protivnom poduzeti sve dalje zakonske korake kako bi ostvarili svoja prava.

Podsjećamo, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ranije je Vladi Federacije BiH predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora, te su im dali rok do 17. listopada 2023.godine, do kada su trebali pokazati da jednako brinu i o stanovništvu u malim županijama kao i u onim velikim.

''Do danas smo s premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Rimcem Nediljkom imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i s problemom odlaska doktora iz malih kantona. Prošlo je više od 40 dana od tada, a još nismo dobili odgovor je li Vlada FBiH spremna riješiti pitanje zdravstva ili će dopustiti da građane pojedinih kantona nema tko liječiti'', naveli su u svom zahtjevu.

Plaće liječnika

Sindikat je ranije naveo kako 'Županija Posavska danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Hercegbosanska županija ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni s drugim granama medicine'.

''Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 sata dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 posto veću plaću nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo doktorima da ostanu u malim sredinama'', naveli su ranije iz spomenutog saveza.

Bljesak.info

Glas naroda

Dole Vlada!

…a Vukšić?

A di su nekretnine Alilović ostavija ženu i tri stana, Nosić stan 2 kuće,stan,apartmani na moru,dva mercedesa.., a uvik pita i otvori laticu da se nešto stavi,Prskalo…u svakom selu ordinacija plus pregledi,naočale…,Vukšić..

A di je Kvesića tvornica za likove i apoteka malom,to su sve plaćali hrvatski obveznici a mi svi primili kao pomoc za zdravstvo u BiH.

Adz daje ti krila

A koliko vas ima jos privatne ambulante,tko vam to dozvoljava,sve ste pokrali iz bolnica i domova zdravlja da bi opremili svoje privatne bolnice?! Koliki plaćate porez?!

Koji nitkovi i privatno rade i muzu jadni narod i plus kuverta i malo i malo
Pogledajte obicni puk i sirotinju kako prolaze.
Sram vas bilo pojedini pregled kad u bolnicu za godinu dana a ako ces privatno onda masno plati i moze odmah. Slobodno idite di vam je bolje ta nema svakako koristi od vas

Nema dok ti ne zatribaju gluvo bilo...

Vise od 70% doktora ne treba dati placu nikako..koliko koverti uzmu jadnom narodu I jos privatne poliklinike gdje rade isto za dobar novac....jedino povecati place medicinskim sestrama I tehnicarima jer oni najveci teret podnesu u bolnici...

Bravoooo upravo tako, medicinskim sestrama i tehničarima dignit plaću a doktori svakajo muga.u na sve strane. Koliko samo u kuvertama dobiju koliko privatno dobiju i plus plaće

Štrajkaju li i ovi mladi uposlenici što su primljeni bez natječaja i konkurncije.

Nigdje se ne izdaje račun a plaća se npr.kod Prskala šteta ga je nazvat doktorom!

Ako ti je do racuna odes na sladoled ,oni sve kroz kasu provlace.

U Prskala svaki nalaz na obicnom papiru i bez ikakve firme ili bilo čega a svaki pregled od koji minut 100 maraka. Tuzno i jadno da izbjegava prijavit ordinaciju i da radi na crno

Ljubuški doktori ne štrajkaju jer svi kradu (pitaju pare), a doktore Nosiću,Aliloviću,Prskalo…?

a da se obratite HDZu? doktori što mislite o tome

Velika većina doktora voli kuverte ali jedan je opet najjači naš Ljubušak dr Tihomir V
Taj ih ima vise nego 20 mladenaca sto dobiju u svatovima.Kralj samo misli na kuvertu i ni na sta drugo. Jos kaze donesi toliko i toliko

Uzeti kovertu od osobe koja treba operirati zlocudnu bolest je do dna koje moze napraviti jedan lijecnik...znam iz osobnog iskustva jer sam operiran....pa zar ti lijecnici nemaju srce I dusu....zasto su Dali zakletvu....za novac.

Osobno sam operirao zloćudni bolest, i bio primljen na odjel, za operaciju koju mi je dr za kazao,i imala je bit za 3 dana. Tu noć kad sam primljen taj moj dr je bio dežurni i zamolim sestru da ga pita može li me primit u kancelariju tu veče. Primio me. Ja došo i dao mu kovertu, ovo je za vas. Većeg poniženja u životu nisam doživio. Nije otvorio kovertu, samo mi ju je vratio. I upitao me što ja želim s tom koverti kad je potrebni ja meni neg njemu. I reče mi da njegova savjest nije na prodaju. Ostao sam ponižen, a on se je i uvrijedio, čak mi je reko da razmišlja da me uopće on ne operira zbog te koverte. I hvala mu za sve što učini za mene, a skoro 2 god sam mu bio na skb pacijent u komadu.

Sigurno jedan od rijetkih Od 100 ih 1 ce to napravit

Bevanda ce vam uzeti I dusu a ne samo kovertu

Bevanda koga god poznaje iz svoga sela ili slično ne uzima ništa, za ostale ne ulazim.

Ko ih je naucio na koverte?Narod.Vi.Pa sta se sad bunite.Svi bi nesto preko veze.Jadan onaj ko nema nista stavit u kovertu.Tako Vam i treba.

A ko si ti pa da nama tako treba??? [ * neprimjereno * ] jadni znat ces kad ti trebadne neko od doktora kako to ide. Nažalost neće da pogledaju bez koverte jednostavno nedozivljavaju te

Nevrijedaj bez veze.Pojma nemas sta neko ima u obitelji.Pa tako neznas ni sta je kod mene.Samo da napomenem 10 kemoterapija i 40 zracenja.A to je samo dio.I sve to da nijednom tzv.dr nisam dao kuvertu.

Upravo tako. A zasto ste to uradili? Da bi vi dobili bolju skrb, da bi sebi priustili nesto bolje. A prigovarate dokturin sto su uzeli kuvertu? Niste vi nista bolji. Da bi mi sad resili ote vase egoisticke anomalije jedino je sto se moze uciniti da se dokturim da odgovarajuca ne samo primanja vec i druge pogodnosti. Inace u bivsoj drzavi je bilo poznato da su samo doktori u vojnim bolnicama bili nepodkupljivi. Zasto? Zato sto su bili dobro placeni i imali sve druge benefite. Dokturi moraju imat zadovoljavajuca primanja ,mogu radit i privatno ali nikako ne smiju koristit ni tudju bolest ni drustvenu imovinu u cilju vlastitog bogacenja. Dakle,bogati doktori ,da ali onda i casni. To mora ic u paketu. Dajmo sansu mladima da poboljsaju drustvo.

18.41.55....E moja ljudino dao ti Bog puno zdravlja I ne tjeralo te sto tjera mene I ne prolazio nikada ni ti ni itko tvoj sto mi Koji smo operirani od zlocudnih bolesti pa bi I ti vidio kako se daju koverte doktorima....daju se zbog muke koja te tjera,ja sam I zemlje prodao jer me muka natjerala,pa da nikada ne docekas kad vidis koliko kostaju pametni lijekovi za terapiju poslije operiranog raka,pa prije njih test Koji cekas da vidis mozes li dobiti pametni lijek,pa to cekanje te gore ubija....lijepa je smrt.

E moj prijatelju ima bolesne sirotinje koja nema ni zemlje ni novaca i onda si im ti ,dajuc koverte, kupio smrt. Njemacka je isto puna obolilih od svega i svacega ali kuvertu nesmis ni pomislit. Znaci danas se vi zalazete da doktor ima odgovarajuca primanja ,da nebi podlega iskusenju prodajuc cast i obraz, da bi se doktori sutra jednako borili za nase zivote a drustvo da obezbjedi i doktorin uslove i svima nami medikamente. Ne da oni koji ima dobije prednost,odnosno kupi je.

Evo ja ovo procitao pa nista ne razumijem...je li obezbjedi ili osigura....je li uslovi ili uvjeti...je li medikamenti ili lijekovi....I to sto je neko nekome doktoru dao kovertu da je nekome kupio smrt,nije tebi dobro da ti nisi preskocio terapiju.....brzo popij Taj tvoj medikament.
.

Zasto im onda dajete kuverte? Ako lice svakog isto sto im onda dajete kuverte? Nelogicno je. Ako mislite ,il znate,da ce vas bolje licit ako im dadnete , a nisam cujo da se pokapate da bi skupili onin sto nemaju, e onda ste licemjeri i egoisti. Sve si ti razumio od rici do rici ali te sustina prca.

Operirao rak prije pola godine svi od doktora do čistačica preko medicinskih sestara sve pet

Pa zato Barića srce trene kada otvori kuvertu sada uzima na ruke i daje fisk račun

Neće Barić kuverte to nije istina. Nikad ga to nije zanimalo čovijek ima svoju plaću a i svoju privatnu ordinaciju

Otkad se plaćaju pametni lijekovi??!!

Slažem se da pojedini doktori uzimaju kuverte, ali znam iz iskustva da ima i onih koji neće. Ja bi svakom bolničkom doktoru zabranila rad privatno. Puna Hercegovina neprijavljenih ordinacija. Donijeti zakon ako radiš u bolnici ne možeš privatno, ali vršiti inspekcijski nadzor, a tko radi u bolnici podići plaću da zaista imaju motiv da rade u bolnici. Plaća u bolnici je specijaliste manja nego pravnika u županiji koji povremeno svrati na posao. Adekvatno ih platiti, a za uzimanje kuverte oduzimati licencu. Hvala.

A Prskalo,Nosić…

Pozdravlja vas dotur Jozo iz novog Mercedesa

Tako je triba zabraniti raditi privatno ako si zapošljen u bolnici.

Hoce doktori koverte,hoce....malo se kao neckaju ali je slatko stave u dźep..pa Nosicu tribas dat 30-50maraka da ti napise smrtni list,ima ih Koji su jako nisko Pali gledaju pacijenta kao novcanicu.

Jeli ovo istina moji dokturi? Ako je ovo istina za vas je kandžija.

Sestrama minimum 1000 oera platu a doktorima ni centa vise nego sto imaju.Izdrzi Antisa jos malo izdrzi..

Svaki dok.ocekiva kofertu ;a sestre i cistacice kese ;zalosno pisem iz iskustva ::bolesnija vracena kuci i borbe 5.mj.::bolnica puna bakterija ;;;;pacijenti masovno zarazeni ;;;;;;;;;

Država u kvaru . Kvare se ljudi . Profesije se kvare . Najgori su : pravnici , kler ,liječnici , ekonomisti , prosvjeta , građevinci , rudarski stručnjaci i sve druge struke koje iskorištavaju prirodu . Ima li pravednika? Ima . Šta rade ? PRAVE DAN . Zašto ga ne naprave ? Nema ih dovoljno !

Šta je sa dr Bubalo pneumoftizologom alias pulmologom ( ? ) , koliku je ona lovu
drmnula zadnjig godina, koliko je poreza platila državi da i sirotinja živi. Nek
javno objavi. Nula. Ni fenig a kamoli marku. Ima li ona prijavljenu ordinaciju.
Izdaje li ona račune. Samo dokle će više neko biti budala i plaćati porez a ovakvi
veliki hrvati i kršćani se bogatit. Dokle.

Po meni bi trebalo zabraniti rad privatno dok doktor radi u javnoj ustanovi.
Neka izaberu gdje će. Ali bi onda trebalo više raditi za iste pare. A ne kao
sada u bolnici sat dva a ostalo privatno naplatiti ono što je bio dužan uraditi
besplatno u bolnici. Jadno je to, baš jadno.

Privatno zdravstvo i hipokratova zakletva ne idu skupa. Medicinsko osoblje treba uredno platit i pošteno, a privatno zdravstvo zabranit. Kako jedna bolnica iza koje stoji država ne može kupit dijagnostički uređaj a privatnikk može. Nešto smrdi. Država se mora pobrinut da svaka medicinska ustanova ima sa vremenu dij opremu, školovane i educirane med radnike, a ne da se građani gule kod privatnih klinika. Ako treba pdv podići na 40%,da 23 ide za zdravstvo, a gospodarstvo rasteretiti, i da isti tretman ima i onaj tko radi i ne radi,

Prosvjed liječnika SKB Mostar, zdravstvo stalo na 30 minuta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari