Hrvatsko tržište:10 najutjecajnijih poduzetnika iz BiH

ljubuski.info

Poduzetnici iz Bosne i Hercegovine ubrajaju se među najuspješnije poslovne ljude u Hrvatskoj.

Oni stoje iza vodećih kompanija, a u njihovoj režiji se realiziraju neke od trenutno najvećih investicija u susjednoj državi.

Izdvojeni su samo neki od njih čiji su projekti trenutno aktualni, ili koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju hrvatske ekonomije.

Najmoćniji čovjek Slavonije

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, investicijom od 46 milijuna eura ulazi u zdravstveni biznis. Ovog tjedna su završena i otvorena dva velika projekata Žito grupe, ukupne vrijednosti 46 milijuna eura – specijalna bolnica i hotel u Čepinu u Slavoniji.

Podsjećamo da se 62-godišnji Marko Pipunić smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom. Tek početkom rata seli u Hrvatsku.

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 milijuna eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Trenutno je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi i stočne hrane. Grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Pipunića mediji vole nazivati "kraljem žita", "kraljem pršuta" ili "najmoćnijim Slavoncem".

Mepas grupa

Mepas grupa iz Širokog Brijega vlasnik je nekih od najpoznatijih hrvatskih kompanija, a ovih dana su u procesu kompletiranja vlasništva, odnosno istiskivanja manjinskih dioničara. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je 12. listopada 2023. godine ponudu širokobriješkog Mepasa za preuzimanje preostalih dionica splitskog Brodomerkura.

Mepas je u vlasništvu obitelji Grbešić odnosno šest nasljednika pokojnoga vlasnika Mirka Grbešića. U prošloj godini ostvario je oko 85 milijuna eura prihoda. Sličan proces istiskivanja preostalih dioničara događa se i u bjelovarskom Koestlinu.

Mepas ima sjedište u Širokom Brijegu. Glavna djelatnost na tržištu Bosne i Hercegovine mu je distribucija robe široke potrošnje. Robu isporučuje na preko 5.000 prodajnih mjesta, ima četiri distributivna centra, a zapošljava 386 radnika u Bosni i Hercegovini.

Mepas je u Mostaru izgradio veliki poslovno prodajni centar i hotel. U Hrvatskoj je osim Brodomerkura vlasnik osječke Saponije i Kandita, bjelovarskog Koestlina i odnedavno hotela Park u Makarskoj.

Luka Rajić

RALU Logistika, transportno-logistička kompanija u vlasništvu biznismena Luke Rajića, ušla je u novi investicijski ciklus vrijedan 15 milijuna eura. Proširit će skladišne kapacitete u poslovnoj zoni Dragošička u Rugvici (kod Zagreba) te otvoriti 100 novih radnih mjesta.

Luka Rajić je biznismen rođen u Konjicu za koji je i danas čvrsto vezan.
Prošlog mjeseca je njegova druga kompanija – PharmaS preuzela vlasništvo nad španjolskom firmom Mabo Farma.
Rajić je, prema podacima iz 2016., nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).

Mate Rimac

Mate Rimac je čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati. Osnivač je firme Rimac Automobila koja danas posluje u suradnji s čuvenim Bugattijem, kroz zajedničku firmu Bugatti Rimac.

On je rođen 1988. godine u Livnu koji i danas često posjećuje i čak je pokrenuo inicijativu za ekonomski razvoj livanjskog kraja. Suvlasnik je i jedne kompanije u BiH – Continental Adventure d.o.o.

Enver Moralić

Enver Moralić, Bosanac koji živi u Hrvatskoj, je multimilijunaš i vlasnik više kompanija, među kojima je i vinarija "Kutjevo". Moralić je rođen u Kotor Varošu (BiH), srednju školu je završio u Banja Luci, a početkom šezdesetih na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu diplomirao agronomiju.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj je osnovao kompaniju "Kemokomplex", koja je se bavila trgovini naftom i petrokemijskim proizvodima i gdje je zaradio prve milijune.

Sredinom devedesetih kupuje poljoprivredno dobro "Božjakovinu", a desetljeće poslije postaje vlasnik "Kutjeva", vinarije čija se proizvodnja mjeri u milijunima litara. Danas za njega kažu da je teško pobrojati što sve posjeduje.

Dubravko Grgić

Dubravko Grgić iz Ljubuškog važi za balkanskog "kralja osiguranja". Grgić stoji iza Agram grupe koja, a svoj poslovni put je započeo upravo iz Ljubuškog odakle se proširio na cijelu BiH, Hrvatsku, a potom i druge europske zemlje.

Grgićev poslovni uspon počeo je 1992. kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom (BiH) osnovao osiguravajuću kuću Euroherc, koja je ubrzo proširila svoje poslovanje u Hrvatsku.

Grgić je početkom 2022. godine od kompanije Fortenova kupio poslovni toranj Cibona u Zagrebu. Riječ je o tornju u kojem je Ivica Todorić izgradio svoj koncern Agrokor. Sa svojim firmama Grgić ima pokriva oko 25 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj i veliki udio na tržištu osiguranja u BiH kroz Adriatic i Euroherc osiguranja.
Krajem prošle godine proglašen je za najbogatiju osobu u regiji bivše Jugoslavije.

Petar Ćorluka

Petar Ćorluka iz Gruda je vlasnik Violete koja je regionalni lider u branši papira za domaćinstvo, a osim u BiH ima tvornicu i u Hrvatskoj. Osim toga, Ćorluka u posljednje vrijeme intenzivno investira u hotelijerstvo na Jadranu.
Ćorluka je, između ostalog, kupio hotel Hrvatska u Baškoj Vodi te najavio ulaganje od čak 20 milijuna eura u njegovu obnovu.

Milenko Bašić

Grupacija Lager iz Posušja investirala je i izgradila vjetroelektranu u Hrvatskoj VE “Krš-Pađene” na području Grada Knina. Kada je gradnja počela prije nekoliko godina, mediji su pisali da je riječ o najvećoj vjetroelektrani u Hrvatskoj i generalno jednom od najvećih projekata u toj zemlji.

Vrijednost projekta bila je vrtoglavih 1,8 milijardi kuna (237 milijuna eura). Za usporedbu, Pelješki most je koštao Hrvatsku nešto više od dvije milijarde kuna. Vlasnik Lagera je Milenko Bašić.

Obitelj Stanić

Zagrebačka firma Stanić Beverages u vlasništvu je Svjetlana Stanića iz Bosne i Hercegovine. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja voćnih sokova pod robnom markom Juicy koju je Stanić prije desetak godina preuzeo od hrvatske firme Jamnica. Osim toga, nedavno je ova firma od Pivovarne Laško Union kupila brendove pića Sola i Zala.

Obitelj Stanić iz Kreševa je lider u distribuciji negaziranih bezalkoholnih pića u Adria regiji, a bave se i raznim drugim biznisima.

Stanić grupa osnovana je davne 1983. godine kao mala obiteljska firma. Malo tko je tada vjerovao kako će biti riječ o povijesno važnom potezu koji će u desetljećima koje su uslijedile oblikovati ekonomsku sliku BiH, ali i okruženja.

Od zastupništva svjetski poznatih kompanija u tehnološkom sektoru, preko brojnih brendova pića pa do vlastite proizvodnje pića koja su toliko prepoznatljiva da su postala dio obiteljskih tradicija u Hrvatskoj i BiH, Stanić grupa danas se pozicionira kao lider koji svojim potezima, kako poslovnim tako i onim u odnosu s lokalnim zajednicama, pokazuje kako treba funkcionirati jedna suvremena kompanija.

Luxury Gradnja

Kompanije iz BiH provode neke od najvećih projekata u stanogradnji. Primjer za to je kompleks u Makarskoj koji će biti jedan od najatraktivnijih objekata novogradnje u Dalmaciji, a iz kojeg, kako je portal otkrio, stoji jedan Hercegovac, bivši suvlasnik firme Kramar.

Makarska će, naime, do sezone 2025. godine dobiti još tri nove zgrade s ukupno 120 stanova, dakle po 40 stanova u svakoj, ali ovog puta nije riječ o tipičnom betonskom sivilu, već o modernoj zelenoj oazi na predjelu Požara, ispod Velikog Brda.

Kompanija "Luxury gradnja" iz Mostara (BiH) još u ožujku je započela radove na prvom od tri objekta, a planirano je useljenje za dvije godine. Riječ je o ulaganju vrijednom 30 milijuna eura, a kako su kazali investitori, u svakoj od zgrada nalazit će se jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi.

Biznisinfo.ba

Glas naroda

Mire Brkića brat i on uhapšeni u Makarskoj našli im 6 kg droge u stanu piše 24 sata hr

Pregledao sad - nigdje na 24 sara NEMA

Pogledaj malo bolje 59. g. makaranin i td droga

Vlado u bjekstvu od Hr pravosuđa pije svaki dan u hotelu

U brkica ali marija

Di pije da ga [ * neprimjereno * ] u [ * neprimjereno * ]? Klosar vlado boji se sam sebe, lazovcina i prevarant

Tona kokaina na jedrilici Vlado Brkić 56 iz Ljubuškog

Šta je više s tim kokaionom u ljubuškom toga nema,samo mrve tablete i prodaju

Ovi su za zatvora ali zna se

Filip Romić Vlado Brkić Miro Brkić ...

Kako je meni onaj romic zgodan ..

Steta sto nemas sanse

Jel ti bolji on il sevo

Ovi Brkići preko Lučića poklopili pola Ljubuškog.

Jedan brat radi s drogom drugi od tog pravi zgrade po ljubuskom i makarskoj..nema tu blagoslova..urusit ce se kad tad.

Za tableta prosili ali nije me briga za njih nego što unakažuju gradove svojom betonizacijom ,ka karadnom

Dije ,ševo i oleg čavka sa gogom .mafija u kravati

Tko je Miro Brkić,može li mi netko objasniti?

Ovaj Pipunic vam je ljubuski zet. Interesantni su podaci o njegovim prihodima koji u oriliku odgovaraju prihodima firme u kojoj radim u Njemackoj. Naime on je sa 2500 radnika ostvario ukupni prihod od 600milijuna € a moja firma sa 230 radnika 64 milijuna € kao metalska industrija. To lipo pokazuje da se i u Slavoniji moze lipo zivit i prihodovat. Ovi podaci za Mepas su logicni jedino ako je ovo dobit firme.

Kako i kada se ovi obogatiše, ovoliko.

Pa ako mu firma ima promet od 600mil.€ da je njegovo samo 1% to ti je 6mil.€ godisnje. Jel sad znas kako i kad?

Jedan od rijetkih koji ne uništava proizvodnje,poštiva i dobro plaća radnike.Da je tajkun iz Ljubuškog u Slavoniji nebi više nikad ni travka nikla

Svi nastali na kriminalu

Većina ratni profiteri

Citam solari koji se grade tvrtka ljiljanka palca ,marija raspudica (sve je to ševino ) politika i hdz mafija

Vazno je da se gradi a cije je to zna porezna uprava i sud. Inace je interesantno to vase mantranje da neko otvara firme ulazuc ogroman novac na tudje ime. Bi li ti to uradio na moje ime?

Jedino što bi trebali biti važno da se poštiva priroda,da se dozvoli svima da postavljaju solare na svoje krovove a ne samoi pogodnima.Ta neće Čović na svoje ime prijavit tvrtku,nije ni vile

Ama,kakva Porezna,a i Sud.
Očito ti živiš u Tun[ * neprimjereno * ]ji.
Totije za Sirotinju,a za ove Vlastodršce oni su poslušnici.
Žalosno da ne može biti ŽALOSNIJE.

Sevinovac.ne [ * neprimjereno * ]

Gdje su ovdje MARKOTIĆEVI partneri sa kojima uživa i djeli pare za pogodovanje Miro Brkić, Milan Lučić i ostala mafijaa a??
Opet sve se legalizuje od zgrada benzinski i istalih poslova, sređuju se sudske presude do svega.

Koliko košta pečat MARKOTIĆU sve će se otkrit šta ti i Mladen muljate

Ko mulja zavrsi u mulju.

Jeli franjo markotić iz graba, di je on

NevaIja vam lista,di je dobročinitelj,njjači poduzetnik koji se poduzeo uništiti svu proizvodnju u hercegovini.Tvornica koja je avione pravila ne može sad ni čivije napravit

Nema potraznje pajdo ni za avionima, ni civijama. Slobodno trziste! Sta ces pravit, kad mozes uvest

Ne kaže se stanogradnja u Makarskoj nego nepovratno uništavanje Makarske ,nekad najljepšeg grada koja postaje gora od Neuma

Trebalo je napraviti nebodere u Makarskoj a da se ne vide sa mora na magistrali slično kao Monaco ali sada je kasno...ono je ruglo...Budva mnogo bolje izgleda...

Culi luxuri gradnja.. sve kriminalac do kriminalca i jeb.. do jeba..ovaj bi sve sto je na dvi noge

Sve što more šteku dobavit...

Od svih njih jednog poštena čovika sastavit ne možeš

Vlado Brkic drukercina i [ * neprimjereno * ]tina!

Hrvatsko tržište:10 najutjecajnijih poduzetnika iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari