Ljubić i Jurišić idu zajedno na izbore

Predstavnici HDZ-a 1990. i HSP-a BiH okupljeni u radne skupine započet će ovaj tjedan prve razgovore usmjerene k stvaranju predizbornog bloka, potvrđeno je Dnevnom listu iz izvora bliskih ovim strankama. Iako su preliminarni dogovori do sada rezultirali tek načelnom spremnošću da dvije stranke ostvare dogovor uoči predstojećih listopadskih izbora, tehničke stvari poput područja u kojima će se nastupati zajedno, kao i zajedničkih listi za različite razine vlasti tek sada dolaze na stol. Izvor Dnevnog lista je potvrdio kako je krajnje vrijeme da se započne s realizacijom dogovora kojeg su lideri HSP-a BiH i HDZ-a 1990. Zvonko Jurišić i Božo Ljubić postigli na svom posljednjem sastanku.

Blokovska podjela

Iako još uvijek ostaje nepoznato na kojim će se sve područjima i razinama vlasti dogovarati koaliciji odnos, jasno je kako obje stranke računaju s činjenicom da će na ovim izborima imati jak protivnički blok predvođen HDZ-om BiH u kojem bi se mogao naći čak i HSS-NHI. Naime nakon što je postalo jasno da ideja predsjednice HSS-NHI-a Ljiljane Lovrić o svehrvatskim listama na državnoj i federalnoj razini vlasti neće dobiti potporu ostalih stranaka Ljubić i Jurišić odlučili su ubrzati aktivnosti oko međusobnog koaliranja. Na ovaj je način došlo je do razvoja scenarija o kojem smo već pisali - hrvatska politička scena dijeli se na dva jaka bloka. Govoreći o provedbi plana zajedničkog nastupa na izborima Jurišić je ranije potvrdio kako će svaka stranka imati po pet ljudi koji će kroz radne skupine u idućem razdoblju načiniti predizborni ugovor HSP-a BiH i HDZ-a 1990. U ovim skupinama, doznajemo, neće biti predsjednici stranaka, a konačna odluka na kojim će se sve razinama vlasti stupiti u koaliciju donijet će naknadno najviša tijela stranke.

Zajednički kandidat

S druge strane obje stranke već računaju i na eventualnog zajedničkog predsjedničkog kandidata. Naime, sastanak potpisnica Kreševske deklaracije 3. svibnja bit će vjerojatno posljednja šansa za svehrvatski dogovor oko predsjedničkog kandidata, ali u situaciji u kojoj HDZ BiH traži jasnu potporu ostalih hrvatskih stranaka za svog kandidata, šanse za dogovor su minimalne. U tom će slučaju, potvrdili su iz devedesetke, ova stranka zajedno s HSP-om BiH dogovoriti svog predsjedničkog kandidata.

Više kandidata

Nakon što je na posljednjem sastanku kreševske šestorke predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjetovao svehrvatski dogovor time da kandidat bude iz reda ove stranke, a Ljubić kazao da nikakva isključivost ne dolazi u obzir, postalo je jasno da će na ove izbore više Hrvata konkurirati za člana Predsjedništva. Naime, Ljubić je upozorio kako prvo trebaju utvrditi kriteriji, a tek bi se onda trebalo govoriti o imenima kandidata, upozorivši Čovića da i on ima svoje potencijalne kandidate, od kojih je Martin Raguž najizvjesnija opcija. Istodobno, Jerko Ivanković Lijanović koji je domaćin sastanka 3. svibnja prvi je službeno objavio svoju kandidaturu, te pozvao oba HDZ-a da odustanu od svojih kandidata.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari