Gorivo skuplje, a kao rezultat lančano poskupljenje namirnica

ljubuski.info

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit će lančano poskupljenje namirnica.

Mnogi bh. građani očekivali su da inflaciju sa završetkom 2022. godine ostave iza sebe. U ovoj godini bez većih oscilacija cijena. Slijedi li repriza prošlogodišnjeg scenarija?!

Igre velikih svjetskih igrača, geopolitička situacija, nezajažljivost ili realne okolnosti – bez obzira koji je točan razlog skoka cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, bh. građani se moraju pripremiti da gorivo plaćaju skuplje.

“Zbog skoka sirove nafte i automatskog skoka i prerađene nafte i to će se još odraziti u narednom periodu, nažalost ne možemo očekivati ništa pozitivno. Brzo ćemo imati cijene 3 KM i više. Za ilustraciju: cijena u ponedjeljak u odnosu na danas veća je za šest feninga”, pojašnjava Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata.

Cijena sirovine nafte trenutno je iznad 90 dolara po barelu. Ako usporedimo protekli period bila je 81 dolar. Trenutna cijena goriva na benzinskim crpkama kreće se od 2,81 do 2,91.

“Ako se primijeni korekcija cijena koja je na svjetskom tržištu možemo očekivati onu cijenu od 3,50 KM što smo plaćali prošle zime. Zato apeliram kao ekonomski analitičar da se privremeno obustavi naplata trošarina jer bi to olakšalo situaciju, a ne bi oštetilo proračun”, tvrdi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Kućni proračun građana tako očekuje novi veliki teret.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit će lančano poskupljenje namirnica.

“Oni koji će transportirati proizvode po višoj cijeni goriva, zaći će ponovno u zonu zavlačenja ruke u džepove potrošača”, poručuje Pavlović.

U džepove u kojima ionako nedostaje novca obzirom na cijene. Četveročlanoj obitelji 2021. godine trebalo je 2.101 KM što je mnogo više od prosječne plaće. Uslijedila je inflacija, pa je prošle godine trebalo 2.905 KM za 31 dan, a na raspolaganju su mnoga domaćinstva imala 1.800 maraka manje. Sada je potrebno 3.322 KM. Prema online bazi podataka NUMBEO bh. obitelji potrebno je i više, točnije 3.700 KM, a onima koji žive sami 1.122 KM uz opasku da najamnina nije uračunata.

“Modus da se pomogne je da se veliki trgovački lanci odreknu marži na osnovne životne namirnice. Zašto mora biti marža na brašno, kruh, mlijeko dok je ovakva situacija”, pita Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

A situacija, prema najavama, neće biti dobra. Cijene energenata nisu oscilirale u proteklom periodu, ali očito će cijena goriva uskoro ići na štetu financija svakog vozača.

N1

Glas naroda

Majku vam hebem, di je bilo lančano pojeftinjenje kad su cijene goriva pale???

Kad je gorivo bilo3,5 KM cijene orehrambenih proizvoda otišle su daleko gore.Kad se gorivo vratilo na 2,5 KM cijene umjesto da su se snižavale i dalje su nastavile rasti.Tsko da nema nikakvog opravdanja za povišenje prehrambenih proizvoda,jer su dosta zaradivali ne spuštajući cijene.

Ma pusti gorivo sada neka poskupljuje
Glavna je tema sada Buntić rukometaš
Vidiś koliko ima komentara.

u Mostaru je danas sjednica vlasti koja priča o glupostima a ne o boljem životu građana napravite prosvjed a ne pričate kako nije dobro njima je dobro Čović ima nekoliko primanja mjesečino i nije ga stid izaći za govornicu pred novinare

Gorivo skuplje, a kao rezultat lančano poskupljenje namirnica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari