U BiH najviše zarađuju direktori, većina radnika nezadovoljna

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su i najmanje plaćeni, a više od polovice zaposlenih nezadovoljno je svojim primanjima u odnosu na radne zadatke.

Prema podacima servisa Plata.ba, najbolje plaćena pozicija u BiH je generalni direktor čija prosjećna mjesečna plaća iznosi 4 570 maraka, zatim country manager (4 244 BAM), IT arhitekt (3 559 BAM), lizing direktor (3 549 BAM), IT direktor (3 536 BAM), direktor prodaje (3 462 BAM), lead developer (3 424 BAM), direktor sektora bankarstvo (3 231 BAM), izvršni direktor (3 062 BAM), marketing direktor (3 053 BAM), financijski menadžer (3 025 BAM).

Dvadeset najplaćenijih

Uz menadžere i zaposlenike u IT sektoru, među prvih dvadeset najplaćenijih su i odvjetnici koji prosječno mjesečno zarađuju 2 695 maraka.

S druge strane, najmanje zarađuju čistači čija prosječna mjesečna zarada iznosi 709 maraka, slijede šivači (724 BAM), portiri (733 BAM), njegovatelji starijih osoba (736 BAM) rezači tkanine (745 BAM), krojači (758 BAM), radnici pogrebne službe (785 BAM).

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar Alma Career, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i centralne Europe, a koje je obuhvatilo i BiH, u odnosu na prosjek, radnici u BiH češće se osjećaju podcijenjenima od strane poslodavaca. Čak 55 posto zaposlenih u našoj zemlji tvrdi kako im je plaća preniska, uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27 posto radnika trenutnu plaću ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom.

Nedostaje radnika

Prema podacima portala MojPosao.ba i na osnovu razmjene informacija s poslodavcima, najviše radnika nedostaje na području sjeverne Bosne kao i na području Hercegovine.

"Osim deficita konkretno radnika u određenim zanimanjima i imajući u obzir da je sve manje ekonomsko aktivno-sposobnog stanovništva, do radnika se teže dolazi u ovim regijama jer imajući u vidu zemlojopisnu poziciju, isti se lakše odlučuju na odlazak u inozemstvo da rade zbog bolje plaćenih poslova i radnih uvjeta", rekli su iz portala MojPosao.ba.

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt.

"U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini", dodaju iz spomenutog portala.

Istovremeno, žene su i dalje manje plaćene od svojih muških kolega. Prema podacima koji su dostupni na platformi Plata.ba (za proteklih godinu dana), žene u BiH zarađuju 14,8 posto manje od muškaraca.

Podsjećamo, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Bosni i Hercegovini u srpnju ove godine iznosila je 1.262 marke, dok je sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz ove godine 3.322,90 KM.

FENA

Glas naroda

antuka raspisi natječaj

Imaju sto titula na svaku placa

Iman veću plaću a nisam direktor kako to

Procitas samo koliko zaradjuju odvjetnici i vidis koliko je ovo sve vjerodostojno. Onoliko samo na kave dadnu.

Ako direktor prima 5000 a radnik 500 logično je da je radnik nezadovoljan.

U BiH najviše zarađuju kriminalci.Od raznih udruga,fondova,poticaja se milioni maraka izvuku i završe u rukama kriminalaca i prevaranata koji samo to i rade(otvaraju firme i obrte samo na papiru).Najmanje i skoro nikako ih ne dobije onaj ko zaslužuje.

U BiH najviše zarađuju direktori, većina radnika nezadovoljna
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari