Hoće li mirovine u veljači biti veće?

ljubuski.info

U Savezu umirovljenika Federacije BiH poduzimaju aktivnosti na tome da u vezi s redovnim usklađivanjem ili uvećanjem mirovina, koje bi ih trebalo, prema dosadašnjim pokazateljima, dočekati sljedeće godine, zatraže od vlasti da primijene recept koji je korišten prošle godine, a to je tzv. akontativno usklađivanje.

Redovno usklađivanje

Kako je potvrđeno akontativno usklađivanje tražit će od 5. veljače. Podsjetimo, prema Zakonu o MIO, mirovine se redovno usklađuju 15. travnja u godini.

Za konačno usklađivanje potrebni su podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu. Formula za izračun točnog postotka uvećanja mirovina je da 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Uvećanje mirovina po toj osnovi primjenjuje se retroaktivno od 1. siječnja.

Lista proizvoda

Međutim, u Savezu će, zbog činjenice da se indeks potrošačkih cijena izračunava na osnovu reprezentativne liste koju čini više od 600 proizvoda, a među kojima su i luksuzni, tražiti da se mirovine usklađuju na osnovu indeksa kretanja hrane.

"Svjesni smo da to iziskuje izmjene Zakona, ali za to se moramo boriti, jer umirovljenici većinu svojih primanja troše upravo na hranu", rečeno je iz Saveza.

BiH nema na popisu

Prema “Global Retirement Indexu” za proteklu godinu, najbolja zemlja za umirovljenike je Norveška, a slijede je Švicarska i Island. “Global Retirement Indeks” analizira primanja, zdravstvenu zaštitu, okoliš i općenito uvjete života umirovljenika te prema zaključcima rangira države.

Na popisu 44 zemlje BiH nema, a jedina iz bivše države, Slovenija smjestila se na visoko 21. mjesto. Tamošnji umirovljenici žive bolje od onih u Francuskoj i Italiji.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari