Bez međunarodnog novca i iseljeništva ne bi preživjeli ni država ni građani

ljubuski.info

Od ukupnog iznosa duga u FBiH, na vanjski se odnosi 83,56%, a unutarnji 16,44%. Vanjskim dugom u FBiH obuhvaćen je i dug krajnjih korisnika kredita na koje je supsidijarno preneseno vanjsko zaduženje u iznosu od 3,052 mlrd. KM

U BiH na kredit ne žive samo građani, već i entiteti, pa i država. Bez novca izvana, stranih financijskih institucija, ali i iseljeništva teško bi preživjeli i građani i država.

Vlada FBiH primila je na znanje informaciju o vanjskom i unutarnjem dugu u FBiH na dan 31. prosinca 2022. U informaciji se navodi kako je ukupan dug u FBiH sa završetkom prošle godine iznosio 6,475 milijardi KM, što je 22,06% BDP-a. Od ukupnog iznosa duga u FBiH, na vanjski se odnosi 83,56%, a unutarnji 16,44%. Vanjskim dugom u FBiH obuhvaćen je i dug krajnjih korisnika kredita na koje je supsidijarno preneseno vanjsko zaduženje u iznosu od 3,052 mlrd. KM.

U informaciji se, među ostalim, navodi kako je vanjski dug, u cilju osiguranja sredstava za financiranje većih infrastrukturnih projekta te za proračunsku podršku, najvećim dijelom ugovoren s bilateralnim i multilateralnim financijskim institucijama (Svjetska banka - WB, Europska banka za obnovu i razvoj - EBRD, Europska investicijska banka - EIB i dr.). Ukupno 29,19% vanjskog duga u FBiH predstavlja dug prema WB-u, dok se 21,63% odnosi na dug prema EIB-u.

Do 31. prosinca 2022. angažirano je 415,15 milijuna KM kredita iz vanjskih izvora financiranja. U 2022. je na ime servisiranja vanjskog duga plaćeno ukupno 544,29 milijuna KM te je realizacija otplate duga veća za 4,76% od planiranog servisiranja, navedeno je, među ostalim, u informaciji.

Dug BiH

U informaciji Ministarstva financija i riznice BiH, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, navedeno je kako je javni dug BiH na kraju prošle godine iznosio 13,8 milijardi KM, 9,8 milijardi KM je vanjskoga dug, a 3,2 milijarde KM unutarnjeg. Ukupni javni dug porastao je za 151,2 milijuna KM ili 1,18% u odnosu na kraj 2021., s tim da je vanjski dug povećan za 64,6 milijuna KM, a unutarnji za 86,54 milijuna KM. U ukupnom stanju javne zaduženosti FBiH sudjeluje s 50,16%, RS s 48,86%, institucije BiH s 0,61% i Distrikt Brčko BiH s 0,37%.

Udio javnog duga BiH u BDP-u iznosi 29,17%. Servis vanjskog duga BiH u prošloj godini iznosio je 864,5 milijuna KM, od čega se na glavnicu odnosio 695,1 milijun KM ili 80,4%, a nа kamate 169,4 milijuna KM ili 19,6%. Kada je riječ o vanjskom dugu, najviše dugujemo Svjetskoj banci - 2,5 milijardi KM, i to putem IBRD-ova mehanizma i po osnovi IDA-e. EIB-u dugujemo 2,1 milijardu KM, Euroobveznicama RS 915,3 milijuna KM, a MMF-u 895,9 milijuna KM.

Među većim kreditorima je i EBRD, a također dugujemo i vladama Španjolske, Japana, Srbije, Portugala i Poljske. Struktura bh. duga pokazuje da se država najviše zadužuje za infrastrukturu, zatim javni sektor i na kraju gospodarstvo. Spomenimo i da je javni dug BiH u prvom tromjesečju ove godine pao u usporedbi s krajem 2022., i to najviše zahvaljujući smanjenju duga institucija BiH. S druge strane, problematično je što najveći dio vanjskog zaduživanja ide za financiranje potreba javnog sektora, kao i visok unutarnji dug o kojem nitko ne vodi računa.

Federacija i RS

Iznos javnog duga predmet je spora između dvaju bh. entiteta. Pomoćnik federalne ministrice financija za upravljanje dugom Samir Bakić ranije je kazao kako je zaduženost FBiH po glavi stanovnika gotovo upola manja u odnosu na RS.

''Na kraju 2022. udio javnog duga FBiH u odnosu na ostvareni BDP iz 2021. iznosio je 25,66%, a u odnosu na procijenjeni BDP za 2022. oko 23,22%, što je znatno niže u odnosu na udio javnog duga RS-a, koji iznosi oko 43%. Na kraju 2022. zaduženost FBiH po glavi stanovnika iznosi 2986 KM, a RS-a 5633 KM'', kazao je.

Inače, BDP je u FBiH dvostruko veći nego u RS-u. Službeni podaci pokazuju kako je BDP za 2021. u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, a u RS-u 12,5 milijardi KM.

Večernji list

Glas naroda

Gradonacelnikov savjetnik za financije Jure Lauc veli da je sve do sijalica samo kakvi gospe moja. Kakve li čudake i vedran ima za savjetnike to sve govori di će grad završit. Još će mu Radić i najbolji savjetnik ispast nosajuć rakije i plazeć za pripravnicama barem šuti kad zna da nema šta pametno reć

A Zovak

Savjetnici...Lauc,Radic,Kraljevic,Zovak,Boras.....sto u opcini ,policiji,skupstini......ne da mi se vise nabrajati,dodje mi da povratim...

Policija dobila jos jednog savjetnika prosli tjedan.

Valjda se nece i taj zaljubiti ,kraljevic je u oblacima

Pa ti ne bi bio u oblacima da imaš onakvu djevojku kraj sebe?

Zvone i Deni su najveci kraljevi sto sam upozna i bas mi je drago ako je istina.

Je li ta Deni konobarica u Mupu sto po upravi policije raznosa vino i rakiju.

Nije,to radi Elvira ha ha ha ha ha
Ona brižane gotivi.

Elvira je komesar sve odluke ona donosi a Brkic ih sprovodi hahahhaha nasto svade uprava policije

Lako je biti komesar kad si M.Rupcicu rodica..

Culi njih dvoje kraljevi,oni su obicno dvoje popisanaca.

Evo vidim da hvalite ovu Deni,a sta to ona ima da bude tako pov(hvaljena) osim izgleda kad se utegne u usku robu,jer sto se Tice znanja I stole toga nema jer je bila izbacena iz skole pa mama brze bolje vodi I kupi skolu,sve se zna I to nitko ne moze sakriti.

A prijateljici Ani Bubalo fratri sve kupili,cak i fakultet.Da joj nije bilo fratara sad bi mela negdje nešto.
Svi su se našli isti.

Pa koje tebi kriv što niso dobar s fratrima već ode od svog jada pišeš komentare zgubidanu

Boze mili koliko ih ima u Mupu zaljubljenih,koliko svaleracije tamo ima,Ono vise nije Mup nego Ministarstvo zaljubljenih,prevarenih,pijanih,oholih.......

Bogami vi ste svi psihicki obolili,sta ako se neko voli,sta ako je nekom fratar nesto kupio,sta ako je neko [ * neprimjereno * ],sta ako ljubav vlada u mupu sta to vas briga diraju li vas ti ljudi. Imate li vi svoju obitelj kako vas nije stid 5 bolesnih ljubomornih budala da blatite tudja imena jer nekoga eto nevolite.

Pa ja, šta ima veze što se u sup-u udaraju ko pečat u opštini...

A što tebe zanima tko se udara i s kim se udara, jel tebe udara netko ili ženu ti ili muža? Zašto si paćenik

neka se idu na ledinu udarati , nije to njihova [ * neprimjereno * ]ja

Ovo je samo prica za javnost mazanje očiju u Mup-u se samo pišu kaznene prijave međusobno. Ljudi kakva ljubav tamo se kriminal provodi.

Dašta,neće njko ništa normalno napksati.Svi u prvim redovima u crkvi a ode jedna glava sto jezika.Ne znaju da je bogohuljenje pisanje komentara u roku radnog vrimena.Kriminala,skupoće,bolesti i sirmoštva sve više,ali kebomto.Bitno je koje koga poklopija

Savjetnik kraljevic je najpametniji,on se zaljubija i pokupija najzgodniju curu.

Prvo nauči pisati(drugi osnovne),pa onda komentirati !!!!

Od kud sada taj Zovak savjetnik?
Ko je taj?

Brzo su izbori, svi lipo na izbore, izvagajte se i stavite "pravog" gradonacelnika i savjetnike, evo bar je to lahko

Ovaj gradonacelnik je priko Kravice gradu do sad navukao nekih 15 mil. KM samo od ulaznica. Ovaj gradonacelnik je obezbjedio sredstva za besplatan prevoz ucenika,besplatne knjige i opremu. Ovaj gradonacelnik benificira maturante,studente i ljude sa najnizom mirovinom. Ovaj gradonacelnik ispunjava sve budzetske obaveze i cilo vrime prikuplja budzetski suficit. I zasto bi ga minjali i koga bi to birali? Onog sto je ko bozicni nakit?

A Hvalite me usta moja.
Dao je samo jedan dio što je Narod dao,
A gdje je ostalo.
To što raspoređuje je Narodni novac a ne od HDZ-a.

Ovaj gradonacelnik ne daje svoje...a daje svojima..pametnom dosta.

A taj,eventualni novi, bi dava svoje i nebi dava svojima?

Nevidim u buducnosti sta ce nivi geadonacelnik raditi...alu vidim sta ovaj radi..zar nije vise dosta nepravde.odose nam omladina sa regularnom diplomom ili srednjom skolom u tudinu.dok oni zaposljavaju podobne i nepismene...nek im bude kako rade nista drugo..umislili da su velicne.nosom nebo paraju.ali svemu dode kraj.

Tuzite ih . Jer ako tako rade,krse zakon. Budite aktivni i konkretni jer Mana je,koliko ja znam,samo jednom s neba pala.

neka smanje brj koji primaju plaće a ne trebaju razni savjetnici uhljebi ulizice i klimoglavci a njih je prevelik broj

Šeici u Arabiji imadu ispod sebe Naftu Ljubuški Ima ispod sebe Kravicu Arap zabušijo i vadi crpi ovaj stavijo Rampu željeznu i naplaćiva Ekonomija jasna i za prvačiće.

A sto ti ne stavi rampu pa nas usrici?

Stavljena je davno rampa i na Duvanjsku Platnaru Vinariju itd što nitko ne govori o ovim rampama samo kravička podmazana da se more dizat dije totmast za ove.

svakog dana Vedran Markotic i ostali kradu novac preko udruga i u tome mu pomaže nekoliko službenika u gradskoj upravi i seoskih glavešina
uskoro im počinje suđenje
Hugo eto dolaze

Ja hvala bogu zivim i bez toga međunarodnog i iseljeničkog novca

Bas bi interesantno bilo kako bi zivio da je taj novac ukinut? Ko taliban.

Ko ti.

Bez međunarodnog novca i iseljeništva ne bi preživjeli ni država ni građani
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari