Haaški tribunal ignorirao hrvatske žrtve

ljubuski.info

Koordinacija udruga Domovinskog rata HVO-a oglasila se u petak priopćenjem za javnost u vezi dvodnevne konferencije povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, njegovom nasljeđu i izazovima.

"Moramo istaknuti kako smo teško razočarani činjenicom da na ovaj važni skup povodom 30 godina rada ICTY nije pozvana nijedna udruga žrtava Hrvata u posljednjem ratu, bilo da je riječ o obiteljima poginulih, ubijenih i nestalih, logoraša ... nijedan pravnik, nijedan predstavnik zajednice ovoga naroda", ističu iz Koordinacije. Kažu i kako su šokirani porukama koje su izrekli pojedini domaći i međunarodni sudionici konferencije što im, kako navode, "daje za pravo tvrditi da se radi o krajnje pristranom skupu koji valjda smatra da su žrtve u posljednjem ratu bile samo na jednoj strani".

To se savršeno uklapa u rad Haaškoga tribunala koji, kako pokazuje njegova ostavština, nije uopće mario za hrvatske žrtve, za teške i masovne zločine počinjene nad ovim narodom. Od Briševa, preko Križančeva sela, Buhinih kuća, Maljina, Dusine, 'Osmice' u Vitezu, Trusine, Doljana, Grabovice ili pak Uzdola u kojemu je na dan početka konferencije u Sarajevu obilježena 30. godišnjica masakra u kojemu je ubijen 41 Hrvat", dodaju iz Koordinacije.

Među njima je bilo 29 civila, podsjećaju dalje, od kojih troje djece, Stjepan Zelić sa samo deset godina i njegova trinaestogodišnja sestra Marija u koje je počinitelj, pripadnik Armije BiH pucao na obiteljskome pragu. Ubijeni su zajedno s majkom. Kao i dvanaestogodišnja Jadranka Zelenika. Uostalom, kao i četverogodišnja Mladenka Zadro samo pet dana ranije u selu Grabovici kod Mostara. U krilu majke. I sve to u sklopu operacije Neretva '93. Armije BiH.

"Da ne spominjemo ritualna ubojstva s odsijecanjima glave u središnjoj Bosni koje su počinili ratnici mudžahedini iz muslimanskih zemalja, masovna stratišta u Bugojnu", napominju iz Koordinacije pa nadodaju da na konferenciju u Sarajevo nisu pozvane ni Anica Jurić iz Kaknja ili Serafina Lauš iz Travnika kojima su pripadnici Armije BiH pred očima ubili po trojicu sinova i muževe. "Isto su vojnici iste vojske napravili i Kati i Iliji Soldo iz Doljana kod Jablanice. Ilija je cijeli jedan dan proveo s haaškim istražiteljima 2004. godine na proplanku Stipića livadi objašnjavajući svaki detalj zarobljavanja i strijeljanja trojice sinova. Čemu je svjedočio očima.

Umro je kao i Kata Soldo ne dočekavši ni haašku, ni domaću pravdu. Haaški sud njihove žrtve nije smatrao dovoljno vrijednim kako bi potvrdio stereotip kojim se u značajnoj mjeri rukovodio", priopćili su iz Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a. "Kada se ima na umu da pred Haaškim tribunalom nije presuđeno niti za jedan masovni zločin, odnosno prave zločinačke pothvate kojima su bili izloženi Hrvati središnje Bosne, dijela Posavine i sjeverne Hercegovine, onda je možda čak i bolje da nismo dobili pozivnicu za 30. godišnjicu rada Haaškoga tribunala.

On po nama nije položio ispit. Pravdu su djelomično tek ispravili domaće pravosuđe čija je ostavština daleko važnija od one haaške. O tome govore i nedavno istraživanje koje je pokazalo da je do sada za ratne zločine pred svim sudovima, od haaškog do domaćih pravomoćno osuđeno najmanje pripadnika HVO-a i Hrvata. Oni su dobili nešto 1025 godina, bošnjačka strana 1400 a srpska preko 4000 godina zatvora uz sedam doživotnih kazni", zaključuje se u priopćenju za javnost Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a.

FENA

Glas naroda

Glavna tužiteljica je bila Gordana Tadić ništa nije uradila zašto zna se

Zato su je i smjenili,jel da?

Hrvatska nije u vinklu,duboka država koja svoje probleme stavlja pod tepih.Nitko nam nije kriv nego mi sami sebi!

Staviše i Briševo! Ovo ne sluti na dobro.

Zašto nitko nije tužio Srbiju za ratnu odštetu zašto ratni zločinci čak i u Hrvatskoj mirno žive sve su to pitanja bez odgovora

Jesu za tebe.

Tko osudi ubojice Kraljevića i pratnje

Ubila ih Tutina ekipa po naredbi iz tadašnjeg vrha iz Zagreba

Šušak Tuđman Šeks i mnogobrojni K.O.S..
S mnogobrojnim Ljubušacima.
Pokoj duši Kraljeviću i pratni.

Hrvatski politicari i tuzitelji su pljunuli na zrtvu svoga naroda.Sve za osobne interese i bratsvo i jedinstvo.Bi li se tako ponasali da su ubijeni clanovi njihovi obitelji.Sramota!

HDZ je odgovoran za to oni su na vlasti 30 godina

Nitko nemože više od Dragana Čovića da ignorira Hrvatske žrtve srbskih zločina on sve to zaobilazi a ŠTO?

Upita te li se ikad iko tko je postavio Čovića?Nemislim da je Čović pod kontrolom Zagreba?

Postavio ga udbaš iz lištice a pod kontrolom je duduka kojeg kontrolira putin pa tako putin indirektno kontrolira hdz

Stanko Čolak udbaš iz Lištice sada u BG

Ko god da ga je postavio izabrao je pravog. Ili ti imas nekog drugog za pridlozit?

Pravog za što? Pravi je što je raselio pola miliona Hrvata. Kad je zadnji turski konj napustio ove prostore nakon 400 godina zuluma rimokatolika je bilo oko 440 000 . Nakon 45 godina komunističkog terora Hrvata je u BiH bilo 750 000 i onda Beograd postavi svog najsposobnijeg čovijeka da uradi ono što nije nikad nitko. HVALA TI DRAGANE ZA SVE !!!!

Ta nije Dragan raselio i Hrvate iz Sarajeva? Gluho bilo

Ta vještica iz Haaga je ljuta nanas jer nije pobijen dovoljan broj Hrvata kako je bijo dogovor a Praljak je platimo glavom jer se nije držao dogovora a ne zato što je šverca i otima. Generalima je pušteno da otimaju oni su naj jači klan u nas.

Tko ignorira pa kradeze kad su to palili lampinjone za Grabovicu ili Prijedor ali zato po nekoliko dana pale i rone krokodilske suze za Vukovar po mraku ih upale da ih nitko ne vidi te kukavice iz kradeze partije

Čuvajte Republiku Srpsku reče naš dobročinitelj i nijedna udruga ništa

Da, RS izgrađenu na krvi i suzama ubijenih i prognanih Hrvata. Reče to i par mjeseci nakon toga glatko dobi izbore. E moj glupi narode...

Ma tko je izašao na izbore uhljebi i lažni invalidi i kupljene diplome

Hag je malo bolji od našeg Tužiteljstva u kojem radi dosta Hrvata

Dosta nasih tuzitelja,poslusnika,svojski se trudila stititi pocinitelje najtezih ratnih zlocina,iako su svjesn da bez pravde nema mira i pomirdbe.Sve ce proci,samo ce istina ostati.

Ajde još malo se stante prepirat tko je u ratu imao više žrtava, bla, bla, bla... I za čije nije nitko odgovarao! Nismo bešćutni, al bolan koristite onu staru, zavadi pa vladaj, skreni pozornost s nećeg, iskoristi tuđe emocije...

Hrvatska je izdala interese branitelja,logorasa,silovanih zena kad do sada nije tuzila Srbiju za ratnu ostetu,kod nas ovdje mi imamo velikoga vodju Koji kaze da je ponosan na republiku Srpsku,da je treba cuvati kao zenicu oka I nitko od ovih nasih vodecih HDZ politicara iz Ljubuskog se nije usprotivio takvoj izjavi jer je njima samo stalo do vlastite sigurnosti jer imaju dobro polozaje I funkcije,a punk usta su im branitelja samo kada se blize izbori,sad otvaraju centar (muzej) za branitelje I ponovno nas sisaju kao ovce,Evo sada je veliki vodja u vlasti zasto sada u ime BiH ne podnese tuzbu protiv Srbije za zlocine I ratnu stetu,to ce biti mslo morgen jer vrlo lako I on more pobjeci sa Dodikom odavde sa nasim parama jer se Dodik sprema u bjezaniju traktorom......mozda bi bilo bolje da I ovaj "nas" vodja ode zajedno sa njim....neka ih djava nosi obojicu.

Srbin nikad neudara na Srbina šta će tražit stanko ga je postavijo i igra po Memorandumskim notama za sad jako unčikovito i dobro.

Ljudi koji su 92 bili u talu s četnicima i koji danas podržavaju Putina vode Hrvate Hag je još dobar koji su to likovi

Erdogan nije Hrvat. On je Bakirov skrbnik.

Što više čitam ove komentare, sve mi se čini da većina komentatora nije iz Ljubuškog, već iz Tešnja. Sve nešto nepovezano, konfuzno.

Pajdo šta ti nije jasno koga su to naši sudci osudili zbog zločina nad Hrvatima već svima trebaju takvi zločini radi politike

Možda ti je na palma konfuzno

Ponovo vi u rat za l.pove

Haaški tribunal ignorirao hrvatske žrtve
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari