Registracija vozila skuplja za 18, a ne 100 KM?

ljubuski.info

Iz Ministarstva prometa BiH na čijem je čelu Edin Forto danas je priopćeno da je ministar zatražio smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH po saznanju da je ova agencija poskupila registraciju vozila.

Kako je rečeno, radi se i izmjeni Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima.

Usklađivanje premija

Na ovaj način premija osiguranja od automobilske odgovornosti, koja je obavezna za sve vlasnike vozila u FBiH, poskupljuje čak i do 100 KM, naveli su iz Ministarstva.

Neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konzultacija s državnim nivoom, posebno imajući u vidu da Ministarstvo prometa i komunikacija uređuje dio ove oblasti", rečeno je.

Međutim, izmjenama je utvrđeno, da je cijena premije osiguranja skuplja za šest posto na premiju od 300 KM, što je povećanje od 18 maraka, a nikako 100 KM, što je ustvrdio Forto.

U RS je premija osiguranja 18 posto i radi se o usklađivanju premija.

Registracija obaveznog osiguranja

Prema informacijama u Ministarstvu nisu dobro shvatili proces registracije od obaveznog osiguranja.

"Kako je moguće da u Vašem ministarstvu ne razlikuju proces registracije za koji imate određene nadležnosti od obveznog osiguranja od AO za koji nemate apsolutno niti kakvu nadležnost i zašto se brkaju jabuke i kruške", navodi se u dopisu koji je poslan na adresu Forte.

Odluku o izmjeni premije, donio je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Hercegovina.info

Glas naroda

I to mi je puno. Sramota.

Dosadašnja cijena je bila previsoka. Ne može plaćati isto osiguranje osoba koja prijeće 5000 km i osoba koja prijeđe 100000 km godišnje.

Dobro ti ste zabrinuti za ljude,ne pisite gluposti,mozda ti nekad i kcerka bude tajnica,to je posao kao i svaki drugi

Stace rec puši u staklo da se zamagli

Po cestama se vozaju krševi od auta mladi vozači nemaju prometne kulture i ne znaju voziti ili parkirati ali opet dobiju vozačku

Registracija vozila skuplja za 18, a ne 100 KM?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari