Najveći porast broja prvašića bilježi Ljubuški u ŽZH

ljubuski.info

Nakon smanjenja broja učenika koja su obilježila protekle školske godine, broj djece koja su prije nekoliko dana prvi put sjela u školske klupe vraća nadu u demografsku obnovu u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Porast

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, u prve razrede osnovnih škola na području Zapadnohercegovačke županije upisano je 826 prvašića, što je za 71 učenika prvog razreda više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Naime, isti podaci pokazuju kako je na početku 2022./2023. školske godine u prve razrede u osnovnim školama na području ove županije bilo upisano 755 učenika. Rast broja prvašića u odnosu na prethodnu godinu bilježi se u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave. Tako je, prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, tijekom prošle školske godine u Širokom Brijegu prve razrede osnovnih škola pohađalo 276 učenika, dok je ove godine taj broj 290.

U Ljubuškom je lani bilo 180 prvašića, dok ih je ove školske godine 224. Značajno povećanje broja prvašića bilježi i Posušje, u čijim je školama prošle godine nastavu pohađalo 175 prvašića, dok će u ovoj školskoj godini gradivo savladavati njih 190.

Jedino smanjenje broja prvašića u odnosu na prošlu godinu zabilježeno je u Grudama. Naime, u školskoj 2022./23. godini u škole na području ove općine bila su upisana 124 učenika, dok je ove godine taj broj 122. Iz tih podataka vidljivo je kako je najveći broj prvašića povećan na području Grada Ljubuškog, za razliku od prošle godine, 44 učenika u prvim razredima su više.

Kada je riječ o ukupnom broju učenika osnovnih škola u školskoj 2023./2024. godini, prema podacima resornog ministarstva, on u ZHŽ-u iznosi 7234. Od navedenog broja, osnovne škole na području Širokog Brijega pohađa 2550 učenika, Ljubuškog 1828 učenika, Posušja 1640 učenika te Gruda 1216 učenika.

Osiguran pribor

Podsjetimo, kada je riječ o Federaciji BiH, Zapadnohercegovačka županija prednjači po pitanju olakšica za obitelji s djecom, a samim time i učenike. Naime, učenici osnovnih škola s područja ove županije već godinama imaju osigurane besplatne udžbenike te im Županija s jedinicama lokalne samouprave (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) subvencionira prijevoz do škole i natrag.

Grad Ljubuški i Općina Posušje otišli su i korak dalje te, uz navedeno, učenicima osiguravaju i besplatan pribor. Naime, Grad Ljubuški već nekoliko godina zaredom svim osnovnoškolcima osigurava osnovni školski pribor koji ih na klupama dočekuje prvog dana nastave, dok Općina Posušje pribor osigurava za prvašiće. Uz brigu o osnovnoškolcima, mjere se donose i po pitanju olakšica u predškolskom obrazovanju te visokoškolskom.

Naime, u Gradu Ljubuškom roditelji, zahvaljujući subvenciji iz gradskog proračuna, plaćaju najjeftiniji vrtić na području Federacije BiH, a potiče se i rad privatnih vrtića. Mladi bračni parovi koji se u ovom gradu odluče kupiti ili sagraditi nekretninu za stanovanje dobit će iz gradskog proračuna određenu svotu novca, a za taj poticaj izdvaja se 200.000 konvertibilnih maraka godišnje.

Jedan je to od rijetkih gradova u Federaciji BiH koji jednokratnim novčanim iznosom od po 500 KM stipendira sve redovite studente, uključujući i brucoše, a što je kao praksu uveo sadašnji gradonačelnik Vedran Markotić.

Večernji list

Glas naroda

Za gledati da li je broj djece veći manji nije relevantno usporediti prošlu sa ovom godinom.Prošle godine se i nije pisalo o djeci niti školama područnim koje nije pohodio niti jedan učenik a sad ove godine svi se raspisali i odmah mjere upalile...Ovo su djeca stara 6..7 godina rođena 2016g kad nije bilo nikakvih izdavanja za djecu kao dns. Ako se već uspoređuje nešto nek se uzme period od 5 10 15 20god pa onda pričati o nekim brojkama i postotcima.

Ljubav se ljubi u Ljubuškom. To i vrapci na grani znaju.

Koje mazanje očiju, nema nas ni pola u odnosu prija 30.g. ispade da su komunjaretine iz tog doba bile bolje od ovih njihovih potomaka na vlasti i njihovih pomagača tzv katolika i rvata.

Ma nema šta, Ljubuški je utopija, selite 'vamo svi Bosanci, Mostarci, Šperci i Zagrepčani (vjerujte ima ih i takvih) ! Još kad bi se mogo pronać pošten posao za ove sa VSS da ne moraju vozarit u Mostar, Široki, Metković....

tebi to daleko ?

S ovakvom cijenom goriva...

ne vabi bosance, ima ih dovoljno od 90-ih.

U Posušju više 15 džaka, njima to "značajno" povećanje. Netko se treba vratit u 2.osnovne kad se učilo zbrajanje i oduzimanje!

Točno. A ne pišu lumeni da je u odnosu na npr.2015.g. upisano više od 250 djece manje.

HDZ maže samo oči sigurno neki ponavljaju prvi razred.

Ovde je zanimljivije da Ljubuski sa 29000 stanovnika ima 1828 ucenika ,a Posusje sa 20 000 ima 1640,znaci u posušju na 10 000 stanovnika ima 820 ucenika ,po toj logici Ljubuski bi imao na 29 000 stanovnika negdje oko 2300 učenika a ima a ima 500 manje od toga. E sad vidite koliko tu ljudinstvarno živi i koliko su hdz popisivači napisali više nekih 6-7000 ljudi na zadnjem popisu

Nema ni 15000 popisani su i živi i mrtvi protjerani iseljeni cilj je bijo kradezea 29.500 pa da se dobije status grada

Teško lažeš i obmanjuješ javnost, nadam se da si samo [ * neprimjereno * ] a da to neradiš namjerno jer ćeš doći pred nekoga nekada

Vraćam se iz Nemačke i pristupam,
Rvackoj stranci H.D.Z.
Upisivam djecu u Osnovnu školu i imatiću
HDZ-ov dječiji.
Hvala Narode. Ercegovine

Eto mladih pionira još samo malo fali da uvedu plave marame i štafetu nosat će je omladinci čovićevi, a štafetu će napraviti tokar rektor na tokarskom stroju

Ma totalno si u pravu od malih nogu djeca odrastaju u zločinačkom i nakaradnom kradezeudbaškom režimu gdje nema pravde i istine

Jadna djeca gdje će odrasti od vrtića pa do fakulteta

Godinu ranije, prije tih 180 bilo ih je 232. Što reći, koju poruku šaljete demografi, jedne godine manjak pa to osnova za hvalidbu

Manjak 52 i oni se time hvale

Najveći porast broja prvašića bilježi Ljubuški u ŽZH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari