Nogometni suci iz ZHŽ-a zastupljeni u najačim bh. ligama

ljubuski.info

Nogometne teme bile su razlog nedavnog, tradicionalnog okupljanja nogometnih sudaca iz Zapadnohercegovačke županije i njihovih gostiju, među kojima je bio i Vladimir Glavaš, predsjednik Nogometnog saveza ZHŽ-a. Na Mandića jazu uz rijeku Trebižat u Ljubuškom raspravljalo se o startu prvenstava u ligama različitog ranga, statusu sudaca te o dugim zanimljivostima vezanim uz djelitelje pravde na nogometnim terenima.

Stanje bolje, ali...

- Na početku sezone, kada počnu prvenstva Premijer lige BiH, Prve lige FBiH te Druge lige - južna skupina, običaj je da se okupimo i prokomentiramo razne teme o suđenju. Ove smo godine malo zakasnili jer su suci bili angažirani u ligama mjesnih zajednica gradova i općina Hercegovine te završnici Lige Hercegovine u Grudama. Ovakvi skupovi služe za sagledavanje stanja u sudačkoj organizaciji naše županije, kao i za dogovore o budućim aktivnostima. I ovaj su put s nama bili čelnici županijskog Nogometnog saveza i sudačke organizacije Hercegovačko-neretvanske županije. Tema za analizu bilo je napretek, a ovaj je put u prvi plan izbila utakmica HNL-a između Osijeka i Dinama (po nekima sporne sudačke odluke oko jedanaesterca za Dinamo, nap. a.). Dakle, ovo tradicionalno okupljanje ima i svoju praktičnu svrhu - kazao je za Večernji list Goran Paradžik, predsjednik Udruge nogometnih sudaca kontrolora i instruktora suđenja ZHŽ-a, te na upit jesu li suci iz ove županije odgovarajuće prisutni u bh. ligama nastavio:

- Mogu reći da je stanje bolje nego prije šest-sedam godina. U vrijeme kada sam ja sudio, u svim smo ligama ostali bez dovoljnog broja sudaca. Situacija se polako mijenja pa ove sezone u Premijer ligi imao trojicu sudaca, u Prvoj ligi FBiH također trojicu, dok u Drugoj ligi imamo maksimalnih osam sudaca. Primjerice, prije četiri godine u Drugoj smo ligi imali samo dvojicu, a sada je situacija znatno bolja. To su sve mladi momci koji će sigurno napredovati. Nedavno smo imali talent-mentor program, gdje smo imali četiri naša suca - trojicu iz Ljubuškog i jednog iz Širokog Brijega, Josipa Ćužu iz Širokog Brijega te Srećka Skoku, Hrvoja Brkića i Antonija Petrušića iz Ljubuškog. Siguran sam da će od njih četvorice barem dvojica stići do Premijer lige. Kad je riječ o suđenju, ovaj put mogu reći da smo zadovoljni - kaže predsjednik Paradžik upućujući i na određene specifičnosti.

- Kad ima kvantitete, bit će i kvalitete. Uz navedene brojke, u pričuvi imamo 20-ak mladih sudaca koji čekaju svoju priliku. Nadam se kako će je dočekati premda je vrlo teško jer mi imamo veliki problem: puno sudaca, a malo klubova. Kako bi napredovali, trebaju položiti 15 utakmica kao glavni suci da mogu polagati za federalne suce, a to je vrlo teško kad imaju malo utakmica, svega tri godišnje. Kad će prikupiti 15 utakmica, za pet godina? Prije je bilo mnogo lakše. Ići ćemo redom i nastojati osigurati najbolje uvjete kako bi mladi suci mogli polagati, a tko će uspjeti, tko ne, vidjet ćemo - kazao je .

NK Vir novi klub

U županijskoj ligi povećao se broj klubova, kako Paradžik kaže, jedan, ali vrijedan. - Nama je svaki klub bitan. Nogometni klub Vir iz Vira u županijskoj je ligi, tako da po kolu imamo jednu utakmicu više. Voljeli bismo kada bi se aktivirali još neki klubovi kako bi suci imali više prilika za stjecanje iskustva - kazao je.

Inače, sastanak sudaca iz ZH županije i njihovih gostiju organizirala je Udruge nogometnih sudaca i instruktora suđenja
ZHŽ-a.

Večernji list

Glas naroda

Jabi isto volija suditi

Ako može on mogu i ja postajem sudac pa ću uzimati pršut janjetinu ili zlatni sat

Tako je najbolje su ove seoske lige

Krviti najbolje su ove besplatne večere za suce

Možda i ti uvale kakvu plavušu poslije večere za nagradu

Od kud znaš da je baš plavuša

nema di se nije uvuka
dovoljno im face vidit,sve se zna
prevaranti teski

Nogometni suci iz ZHŽ-a zastupljeni u najačim bh. ligama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari