Broj nezaposlenih raste

ljubuski.info

U drugom tromjesečju 2023. godine, u Bosni i Hercegovini radnu snagu činilo je 1,364 milijuna osoba od kojih je 1,184 milijuna (86,9 posto) zaposlenih i 179 tisuća (13,1 posto) nezaposlenih osoba. U usporedbi sa prethodnim tromjesečjem, broj zaposlenih osoba se povećao za 0,8 posto, kao i broj nezaposlenih osoba za 0,7 posto.

Broj osoba izvan radne snage u BiH, u drugom tromjesečju 2023. iznosio je 1,515 milijuna i smanjio se za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, podaci su Ankete o radnoj snazi za drugo tromjesečje ove godine.

Struktura zaposlenih i nezaposlenih

– Od ukupnog broja zaposlenih osoba 66,8 posto osoba pripada dobnoj skupini od 25 do 49 godina, zatim 26,7 posto dobnoj skupini od 50 do 64 godine, 5,1 posto dobnoj skupini od 15 do 24 godine i 1,4 posto ima 65 i više godina.

Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 64,5 posto osoba pripada dobnoj skupini od 25 do 49 godina, zatim 21,3 posto dobnoj skupini od 50 do 64 godine, 13,9 posto dobnoj skupini od 15 do 24 godine i 0,3 posto ima 65 i više godina, navodi se u priopćenju Agencije za statistiku BiH.

Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da 69 posto osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 22,3 posto i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 8,6 posto.

Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 68,4 posto osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 16,5 posto i osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 15,1 posto.

Struktura zaposlenih osoba prema statusu u zaposlenosti pokazuje da najveći udio u zaposlenosti imaju zaposlenici 86,8 posto, zatim samozaposlenici 11,7 posto i neplaćeni pomažući članovi 1,5 posto. Struktura zaposlenih osoba prema skupinama područja djelatnosti pokazuje da je najveći udio zaposlenih osoba u uslužnim djelatnostima 57,3 posto, zatim u industriji i građevinarstvu 35,2 posto i u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 7,5 posto.

Koliko dugo se traži posao?

– U drugom tromjesečju 2023. od ukupnog broja nezaposlenih osoba njih 41 tisuću ili 22,9 posto je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, dok je 28 tisuća ili 15,7 posto osoba tražilo posao od 12 mjeseci do dvije godine. Broj nezaposlenih osoba koje su tražile posao dvije godine i dulje iznosio je 110 tisuća ili 61,4 posto.

Dnevni list

Glas naroda

Kakve su ovo dezinformacije u Ljubuškom se prima i kapom i šakom radna snaga,vidite kako nicu savjetnici po ustanovama,v.d. ravnatelji...itd.Stranka prati svoj kadar.

Savjetnik od bebea dobi i posa i curu sve odjednom bogami lipo

Savjetniče kraljevicu nema najjaci si trenutno u ljubuskom

Ja da sam umisto savjetnika kraljevica malu nigdi pusta bez sebe nebi,danas skoro udes kraj opcine kad je prolazila.Savjetniče drzi ti to i ne pušćaj.

Otice Kraljevicu cura vrlo brzo,nemoze ona dugo sa jednim,,,,,,,voli ona promjene.

Ljubomore i zavisti velike Bože dragi.
Kraljeviću,ovo je svakako par [ * neprimjereno * ]a što vam piše.
Ti si momak pravi momak,našo si pravu curu.
Neka vas ne diraju riječi ograničenih i bolesnih ljudi.

Toj Milicevicki je jedini problem sto se duzi sa Anom Bubalo.
Ta Bubalo samo pare okrece,in joj je da je vide stalno u crkvi da je uz fratre,grabi di moze ,s muskim iz hdza je iz interesa ako je istina ono sto pisu a u te stvari necu ulazit.
Da ova doticna cura od savjetnika nije dobra s njom nebi ljudi kivni ni bili.

Nije ona njemu cura...dzaba pricate...

Tko je ta cura imade li kakva slika da se vidi kako izgleda?

Još malo nabit će općina na 200 uhljeba sada ih ima 130+

Dobili ste demokraciju i kapitalizam.

Jesmo nakon samopropasti partije i komunizma.

Samopropasti, dašta drugarice učiteljice

Nek dođu u Ljubuški radit, traže pekare, buregdžinice, hoteli, trgovine, radioničarske radnje, ma sve, a nema tko radit. Pa nek ove naše gazde pokupuju stanove i nek im podstanari vraćaju kredite

Tko će im to raditi za 600KM?

Sirotinja iz Bosne

Broj nezaposlenih raste
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari