Nezaposlenost, korupcija i siromaštvo ne zanimaju bh. političare

ljubuski.info

Dok se domaći političari bave sami sobom i zapaljivim retorikama na margini ostaju problemi građana i cjelokupnog društva. Visoka stopa nezaposlenosti, siromaštva, korupcije. Možemo li očekivati da će se političari konačno obračunati sa problemima, a ne jedni sa drugima?

Bosna i Hercegovina najgora je u regiji po indeksu percepcije korupcije za prošlu godinu. Prema objavi mreže World of Statistics, treći smo na svijetu po stopi nezaposlenosti. Imamo najveću stopu nepismenosti u regiji. U javnim kuhinjama hranimo gotovo 18 000 ljudi.

Ne bave se problemima ljudi

Više nego dovoljno razloga da se uhvate u koštac sa problemima. No, političari i dalje 80% vremena provode baveći se nacionalnim pitanjima dodatno podgrijavajući tenzije. S druge strane, 80% građana kao stvarne probleme navodi uvjete života, nezaposlenost, problem korupcije, lošu ekonomsku situaciju, pa čak i sigurnosnu.

"Problem je u tome što smo nasjeli na priču političara o tome da nam se prodaju kao nacionalni zaštitnici, a ne naši zastupnici građana vlasti koji će se boriti za konkretne problem građana, njihovo rješavanje, a ne za imaginarne izmišljene probleme koji njima osiguravaju još jedan mandate, a građani ništa od toga nemaju", kaže Ivana Marić, politička analitičarka.

Milica Pralica, Udruženje građana "Oštra nula", navodi: "Oni imaju tu jednu monetu kako komuniciraju da bi zadovoljili svoje glasačko tijelo koje izlazi na izbore koje glasa za njih i na osnovu kojih profitiraju. To je veliki problem nas u BiH. Mislim da sad treba da tražimo neku treću opciju ustvari kako kažnjavati političare za njihov nerad jer ih mi zaista skupio i preskupo plaćamo. Ali, rješenje nije odlazak iz BiH".

Loši uvjeti života

Svake godine zbog loših uvjeta života gotovo da izgubimo jedan grad. Problem je to i drugih zemalja, ali stručnjaci se slažu da u našim prilikama nepotizam i partokratija najčešće ne ostavljaju prostor za povratnu kartu.

Vladimir Vasić, sociolog, ističe: "Mi imamo poprilično dobar sustav obrazovanja ali problem počinje onog momenta kada djeca završe fakultet, pokušaju implementirati znanje i tu dolazi onaj stranački dio i pita se čiji si, da li si lojalan stranci itd. To je jedan od ključnih problema koje bi trebali rješavati. Međutim, običan narod to ne delegira. Mi se bavimo još uvijek dokazivanjem jednih drugima tko smo, što smo i ne delegiramo prave probleme na odgovarajući način".

Političari svojim djelovanjem odaju utisak da nisu oni tu radi građana, već građani radi njih. Umjesto rješavanjem problema stanovništva, oni se bave sopstvenim interesima koje plasiraju kao opće.

Neodgovorne politike kažnjavaju se na izborima. Očekivano, u društvima gdje izborni procesi nisu iskompromitirani.

BHRT

Glas naroda

oni su svoje zaposlili a izbore pokrali a za građane ne mare to je tako 30 godina isti političari

Neizlazim na izbore jer mislim da ništa nemogu promjeniti,sve se unaprid zna bez izbora.No Comment.

A što bi ih zanimalo siromaštvo, korupcija i kriminal, kad od kriminala i korupcije postadoše multimilioneri,a na siromaštvu lakše opstaju na vlasti kupujući glasove za kikiriki i huškajući narode jedne na druge na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Svi smo naši samo jaši dok sirotinja ne progleda.

Kako to ne zanima ih korupcija? ! Njih jedino to i zanima i nepotizam naravno!

portal iz Ljubuskig koji ima najmanje vijesti iz Ljubuškog
trivijalno sve
nema nista pametno i atraktivno s političke scene

Hvala Bogu jedini slobodan i demokratski medij u cijeloj Hercegovini. Čak i kradezeovci mogu pisati kometare bez cenzure što nije slučaj tamo na njihovim portalima

Da ih zanima to bi bila vijest a ovako će biti sve dok dojedan ne završi na nekakvom Golom otoku

Nasi izborni procesi nisu kompromitovani . To vam kazei cinjenica da ni domaci ni strani posmatraci nisu,naglasavam nisu, imali primjedbe na iste. Sto se tice siromastva i javnih kuhinja,pa samo u Frankfurtu imate vise ljudi bez doma,a time su i korisnici javnih kuhinja, neg u ciloj BiH. Ali za razliku od Njemacke kod nas se jos nije,sto me bas cudi, pocelo slavit polazak u skolu. Sve drugo se slavi.

Uhljeb koji brani kradeze režim i pučke kuhinje i trkelja nešto o Njemačkoj.

Mi nemamo izbore,već prepisivanje od prošlog zadatka.Ocjena 1!!Ali narode ajdemo svi izići i svi pratiti kutije mislim da bi ih pobijedili,mi samo kukamo a [ * neprimjereno * ].u nećemo podignut. Kad zaokruži o svi kući ama ne okupljati se oko zgrada pratiti u što većem broju,pa da vidimo ko piše ko briše...Šta je ovoj našoj muškadiji što se malo nebrinete za budućnost dice...

Video nadzor da svak moze provjerit za koga je glasa i elektronski glasati

Portal u raljama hdz-a to je ovaj vlasnik

portal nema pouku ni poruku
ne govori o egzistencijalnom

Nezaposlenost, korupcija i siromaštvo ne zanimaju bh. političare
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari