Radni angažman studenata i umirovljenika

ljubuski.info

Nemogućnost pronalaska odgovarajuće radne snage sve je izraženija diljem BiH te, kako bi održali poslovanje, poslodavci sve češće posežu za angažiranjem umirovljenika i studenata.

Zakonski regulirati

Budući da je njihov angažman uglavnom “na crno”, oni ne predstavlja najbolje rješenje te su na taj problem i potrebu donošenja propisa za reguliranje istoga upozorili i inspektori Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije u svom posljednjem izvješću o radu. Kako se navodi u spomenutom dokumentu, od uočenih nepravilnosti na terenu, najznačajniji broj odnosi se na angažiranje radnika bez zaključivanja ugovora o radu i bez prijave na obvezna osiguranja.

Te nepravilnosti najučestalije su kod ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, a značajan broj i kod djelatnosti trgovine.

Subjekti na terenu kao razlog ove pojave navode nemogućnost pronalaska radne snage na tržištu rada, pa često zbog povećanja obujma poslova angažiraju studente ili umirovljenike kako bi održali poslovanje - stoji u izvješću o radu Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a za 2022. godinu te se napominje da je, zbog činjenice da je na terenu uistinu uočen određen broj angažiranih studenata i umirovljenika, potrebno precizirati način i pravila angažiranja ovih osoba kako bi njihov rad bio zakonit i obostrano koristan i njima kao radnicima i njihovim poslodavcima, pogotovo u današnjim uvjetima nedostatka radne snage na tržištu rada.

Inače, inspektori Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije su tijekom prošle godine obavili kontrolu radno-pravnog statusa i isplate plaća za ukupno 5078 radnika, od čega 4539 radnika kod pravnih osoba i 439 radnika kod fizičkih osoba. - Djelovanjem inspekcije obavljena je isplata plaća uz pripadajuće doprinose za 1502 radnika u iznosu od 2,777.401,76 KM. Bez reguliranog radno-pravnog statusa zatečeno je ukupno 79 osoba angažiranih u obavljanju poslova kod poslodavca (tzv. radnici “na crno”), i to 30 radnika kod pravnih osoba, a 49 radnika kod fizičkih osoba. Djelovanjem inspekcije u ovom razdoblju zasnovalo je radni odnos 59 radnika, i to 24 radnika kod pravnih osoba, a 35 kod fizičkih osoba - navodi se u izvješću o radu za 2022. godinu.

Nadalje se navodi kako je značajno istaknuti da je 57 subjekata u trenutku inspekcijskog pregleda imalo uredno poslovanje te na zakonit način reguliralo radno-pravni status angažiranih osoba, i to njih 30 koji posluju kao pravne i 27 koji posluju kao fizičke osobe.

Nalozi i kazne

Također, značajan broj subjekata koji su bili predmet kontrole pokazao je kooperativnost te uočene nedostatke ispravio odmah po sastavljanju zapisnika o inspekcijskim pregledima. - Čak 27 donesenih odluka o otklanjanju nedostataka odnosi se na otklanjanje nedostataka u skladu sa Zakonom o radu ZHŽ-a (nalaganje dostave dokaza o reguliranom radno-pravnom statusu zatečenih radnika), a dva na otklanjanje nedostataka vezanih uz obvezu isplate plaće u zakonskom roku i uručivanje radnicima pisanog obračuna plaće - stoji u izvješću.

Tijekom prošle godine izrečeno je 30 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 13.700 KM, i to 24 prekršajna naloga prema fizičkim osobama u ukupnom iznosu od 6600 KM te šest prekršajnih naloga prema pravnim osobama u ukupnom iznosu od 7100 KM. Izdani nalozi odnose se na prekršaje Zakona o radu, odnosno na neprijavljivanje radnika na obvezno mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju neuposlenosti, kao i na neisplatu plaća uz pripadajuće doprinose u zakonskom roku.

Večernji list

Glas naroda

Naravno da mogu radit kad sam student iz Travnika! Tko god studira iole ozbiljan fakultet, nema od učenja kad doć kući za vikend, a ne radit

Studenti rade badava

Molim ima li jedan umirovljenik,potreban je za cijepanje drva,drva nema puno 20 kubika,moze on to za jedan Dan rjesiti.

sta ce radit cili dan,moze se to i prije ako je vojni umirovljenik

Moze jos ako je pukovnik ima da tuce kao udarnik.

Jaja

Radni angažman studenata i umirovljenika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari