Iseljeništvo se vraća na Zapad, a u BiH ostavljaju ogromne novce

ljubuski.info

Ljeto završava, počinju brojne jesenske obveze i više nema vremena za druženja u dugim, toplim hercegovačkim i bosanskim noćima, iseljeništvo napušta bh. krajeve i kreće na svoja radna mjesta u Njemačku, Švicarsku, Irsku i druge, daleke zemlje, gdje su proteklih godina pronašli svoj novi dom i posao.

Kupnja poslastica

Nastava u Njemačkoj počinje 4., a ponegdje i 11. rujna, a ima saveznih zemalja u kojima su se učenici već vratili u učionice. Ovdje se taj početak nastave iznimno cijeni i poštuje. Kad smo tek došli, bilo nam je čudno kad su nam prijatelji govorili o proslavi u povodu polaska djeteta u školu, prije svega, jer dijete nije bilo prvašić. No onda smo doznali da je dan upisa u Njemačkoj ceremonijalan, djeci se kupuju poslastice kako bi proslavila početak škole, a ide se i na ručak. Ta tradicija ovdje je stara gotovo 150 godina, priča majka koja se vraća s mužem i djecom u zemlju u kojoj proteklih godina žive i rade. U rodnoj zemlji proveli su mjesec dana.

Ove godine nam je bilo stvarno divno jer smo godišnji odmor uzeli u isto vrijeme, a dočekala nas je preuređena kuća jer smo u to uložili proteklih mjeseci. Lijepo je vratiti se u naše krajeve i nastojat ćemo godišnje barem dva mjeseca ovdje provoditi. Još smo relativno mlada obitelj ili se barem tako osjećamo, pa je dug put do mirovne, međutim, nije plan cijelog života ostati u Njemačkoj. Premda, kad se ovdje počne raditi i zarađivati, sve se teže vraćati. Ta sigurnost koju ovdje imamo zadržava, ali, opet kažem, nastojat ćemo češće dolaziti kući, priča ove žena iz dijaspore.

Ona i muž su u kasnim 40-im godinama i razumljivo je da u tim godinama žele zaraditi dovoljno za budućnost, ali brojne su priče naših gastarbajtera koji u umirovljeničkim godinama više i nemaju preveliku želju za povratkom.

Nije da srce ne vuče starom kraju, već je započet novi život, obitelj se formirala vani, a novi naraštaji sve teže uče jezike kojima se u BiH govori.

Na kraju krajeva, bez tog iseljeništva pitanje je kako bi BiH opstajala jer ona šalje ogromne iznose novca u ovu zemlju kako bi pomogla onima koji tu žive. Milijarde maraka iseljeništvo šalje u BiH, a od naših radnika iz inozemstva od početka milenija do danas stiglo je više od 100 milijardi maraka.

Samo lani, preko računa, bez mirovina koje također redovito liježu onima koji su radili vani, u 2022. u BiH su stigla 3 milijarde i 343 milijuna maraka, a gdje su još i milijarde koje se donesu i daju na ruke. Taj gotovinski novac mnogima je u BiH najdraži, a on se i najbrže prosljeđuje. Gledajući statistički, BiH je 4. u Europi po visini novčanih doznaka iz inozemstva, a one čine i 10,1 posto BDP-a ove zemlje.

Svojedobno je Deutsche Welle pisao da su milijarde od gastarbajtera put u propast.

Iseljavanje stanovništva dugoročno djeluje na snižavanje potencijalne stope rasta BDP-a, nema novih investicija, smanjuje nam se ukupna produktivnost, demografska slika je iz godine u godinu sve lošija, a mirovinski i zdravstveni sustav pucaju po šavovima. Pri tome novih produktivnih ulaganja neće ni biti ako se domaće tržište stalno sužava, smanjenjem broja stanovništva koje živi, troši i privređuje u zemlji, navedeno je u analizi tada.

Međutim, svaka medalja ima dvije strane, pa je tako i s iseljavanjem. Brojni umirovljenici žive zahvaljujući činjenici da im djeca šalju novac iz iseljeništva jer s bh. mirovinama to i nije sasvim moguće. U razgovorima, analitičari su, uz socijalnu crtu i pomoć stanovništvu, spominjali i onu investicijsku jer dosta se poslova pokreće zahvaljujući iseljeništvu. I ovoga ljeta ostavilo se novca i za projekte, neki će sigurno biti i uspješni.

Nova ulaganja

Uvijek ima onih iz iseljeništva koji investiraju u poslove ovdje putem svojih posrednika, konkretno svoje obitelji, prijatelja ili poznanika koji imaju nos za posao, ali nemaju početni kapital. Na jedan način sudjeluju kao “poslovni anđeli”, potpomognu određeni projekt, a poslije ili im se vrati uloženo ili dugoročno dobivaju nešto na temelju tog početnog kapitala koji su investirali da bi neki posao bio pokrenut.

Vrijednost dijaspore je nemjerljiva i sigurno će, zahvaljujući novcu donesenom ovoga ljeta, nove investicije biti pokrenute već s jeseni – rekao je jedan od analitičara.

Niz je prednosti bh. iseljeništva i potrebno im je maksimalno olakšati, a tu je prvenstveno zadaća na državi, kako bi ulagali ovdje, s vremenom se vraćali i iskustva stečena vani primjenjivali na rodnoj grudi.

Večernji list

Glas naroda

Ora et Labora

Da ste na Divljem Zapadu i da vam je novčanik revolver kako potežete svi bi izginuli za mjesec dana.

Sad odošmo nazad u njemačku valja opet ušparat 20 iljada eura da moreno dogodine opet doć.

Na sociali, na baušeli ili na pranju klozeta .. Ponesi pašteta sa sobom da iuguraš 3 miseca

U mercedesu

Otkad sam otiša u Njemačku doša sam sebi. Boga mi

Ti ih pogotovo potrosis 20 000 svaki put kad dodjes,kad placas kavu ko da ti je zmija u dzepu.
Dobro te znam svake zime i ljeto isto

Najlakše je biti pokvaren, zloban i ljubomoran. Najteže je biti čovjek jer ko biva to danas nije u trendu. Zašto bi tebe, mene ili bilo koga drugog netko častio? U kojem to zakonu piše da se mora državnom ili Božijem? Prijatelja možeš imati ili ne imati jednoga od povjerenja, a isto tako ga je lako izgubiti baš zbog gore opisanog.

Ti si poceo s pricom kako ides usparat 20 000 € da bi opet mogao doc sljedece godine.
Kao prvo lazes,kao drugo sta vadis tu mast ljudima po portalu,a onda kad te zicnem za placanje naljutis se i spominjes prijatelje i Boga.
Sta ce ti 20 000€ ako neces pocastit,odes na more do Podace i kupis djeci kuglu sladoleda.
Mozes komotno i s 1000€ doc.
Ali to je jace od tebe,ti moras rec pa taman ti jezik otpo.
Hodas po gradu pjeske da ne trosis na gorivo,a pricas o 20 000€,koji prijatelji,pa krivo ti je na prijatelje jer su te svi presvukli ko ovcu.

Ja nisam! Moj posao i moj zarađeni novac je moja osobna stvar. Tako isto koga, kada i gdje ću i hoću li uopće počastiti.

Triba njih čim uđu u BiH oplećkat i treba donijet zakon da to bude plemenit čin.

I Kresko časti sve odreda
Kresko smanji potenciometar

Dobar prijedlog!

Ako je tvoja osobna stvar zasto onda spominjati cifre,cemu hvalisanje???

Vrati se ti prijatelju sto prije,da ti ne bi koja satnica propala,vidim ja da je tebi euro ko nama ovamo cijelo janje.
Ti si tipicna hercegovacka seljacin,zato nas nitko nigdje i ne voli.
Javis se tu na portal samo da bi se kao pohvalio,a pokudio ovo ovde.
Zasto ne ides na more u spanjolsku ako ti ovde ne valja.
Potrosi tamo tih 20 000€ i hvali se na spanjolskim portalima.

Šta bi mi da njih nema!?

Hvala Bogu pa odose. Od njih mozes samo gripu i koronu dobit.

A od mene dobre batine

Akde da te vidimo,de dani nekome batine snazni

a što tebe ostaviše ?

Svi pelcovani prenosnici bolešćurine. Svi prehladjeni kad ovamo dođu. Neka su otišli brate dosta ih je

Ako može molba da ne dolaze više nego da pare pošalju samo da namisto njih pokrijemo troškove voljenja Rvacke...

Zatežu se kavu platiti a pričaju o kupovini stanova, renoviranju kuće, kako rade dva posla, potroše 1000 eura za put, kukulele, škrti do bola. Spasili se od njihovog ležanja. Jadna Njemačka kade daje njima plaću.........

Braco mila, e gariba velikih.
Vidi im se u ocima da im je krivo sto nismo ovamo gladni.
Jad, jad i kukavica.

Stalno se na vijestima ponavlja da Njenačka tone u najveću krizu u zadnjih sto godina. Tko je kriv zaključite sami???

Sad kad se vrate i zauzmu svoja mjesta u Njemackoj vladi, rijesice to nase Ojro svabe

Bit će kriza svugdje!

Kupuju stanove sebi, isto tako renoviranu kuće sebi, također sve što potroše sami su zaradili nije im niko poklonio. Šta ti to znači škrti?? Šta bi trebali doći na godišnji odmor i koga god vide u restoranu, kafiću, na ulici častiti bez obzira jel'se poznaju ili ne. Dovoljno je okupiti obitelj i užu rodbinu pa počastiti. Šta će mi lažni prijatelji, ljubomorni susjedi itd. Oko sebe okupljam ljude neiskvarene, dobre duše i jedni drugima ulazimo kroz srce, a ne kroz vrata. Moj život, moja pravila.

Pa eto ne treba ti 20 000€ za uzu obitelj i prijatelje,dovoljno je topal obrok i topla rijec,zagrljaj,poljubac,jer ulazimo jedni drugima kroz srce,jel tako?
Da ti ulazis ikome kroz srce ne bi ti visio na portalu,i pisao takve bahate i ohole komentare.
Ti si novokomponirani obracenik,koji je neki dan prestao psovat,poceo molit krunicu,ali idalje kad su pare u pitanju to je jace od tebe.
Moras izlajati ko ce koga pocastiti,koliko ces ti zaraditi,koliko ces potrositi.
Da ti imas ista u toj glavi,otiso bi odradit sta imas odradit,zaradio bi koliko zaradis i sutio bi.
Ne bi ti imao potrebe hvalit se ovde nama koliko ces zaradit i donijet.
Prijatelju nek je tebi sa srecom ali nema od tebe ni covjeka ni vjernika.

Eto vidiš kolika si tru*pina. Ja uopće se ne hvalim što i gdje radim, koliko zaradim i koliko potrošim. Taj što se stim hvali lijepo ti je odgovorio među prvih pet komentara "radim u Mercedesu". Izgleda da tebi u životu ne cvjetaju ruže pa udaraš po kome stigneš.

Tako je udaraju uhljebi na čovika koji radi u Mercedesu oni koji nisu nikad zaradili nešto svojim radom i znojem. Pa onda takvi su uhljebi najbolje znaju kako je u Njemačkoj, a nisu otišli dalje od Tikiruše.

Od kada se ide za Njemacku preko tikiruse

Zasigurno nam cvjetaju ruze cim mozemo ovde ziviti i preziviti,ako bi se itko trebao hvaliti onda bi se mi ovde trebali hvaliti,jer uspijemo iz nicega napraviti nesto,znaci od g… napravimo tepsiju,jer svaki dan donesemo djeci i zeni rucak na stol.
Ja ne znam zasto se vi imate potrebu hvaliti s necim sto donosite sa zapada,na zapadu je uvijek bilo love,a ovde nikad,a otisli ste na zapad jer ovde ne mozete prezivit,mi ne moramo ic pravit 20 000€ da dodjemo opet dogodine,mi smo uvijek ovde i uvijek smo na moru.
A ti lagano sljedeci ponedjeljak u radno odijelo,treca smjena,i javljaj se opet za svaku slobodnu smjenu vikendom,a ja cu lagano kosulju i naocale i idem na kavu.

Dijelim tvoje mišljenje!
Da se razumijemo niko nikom ništa nije dužan!
Mi obični, prosječni ljudi smo madžioničari s obzirom na prihode i raspodjelu novca kojeg imamo.
A osim radnog odijela čovjeku treba i kvalitetno slobodno vrijeme!

Pa sta ako se zatezu kavu platit oni to nemoraju uostalom zasto bi ja placa kavu nekome .Ako ti se pije plati sam sebi ili sidi kuci ako nemas.Ja zaradujem jako dobro tako da sam za sest godina platio u gotovini stan od 400.000 eura.Samo boze zdravlje .

Dobro govori ovi gori u njemačku dolazi najveća kriza.Zašto??? Ja ću van reć mi iz Njemačke donosimo eure i kapon i šakon.Zato je tamo nestalo ojera

Društvo koje samo gleda materijalno...tko šta nosi, tko šta vozi, tko je kako obućen, naperlitan. Zato vas je lako i kupit! Lažni odnosi, lažni običaji, nitko mišta ne čini iz srca, nego samo iz obaveze, običaja, moranja...

Ima li šta gore od švabe,ima jugo švabo...ja ja ja ...u nas u njemačkoj ....dobro je Bebić rekao...propast će...

Niste trebali ništa ostavljati imamo problema i sa našim parama neznamo šta ćemo odnji samo se trujemo ..

Sta njemačka radi sa ovolikim neradnicima iz bih

Pun dom zdravlja, donili ovi hvalisavci opet. Tribalo bi njih testirat na bolešcine svaki put kad ulaze ovamo. Dodju ovamo donesu bolest i poprave trbuh i krvnu sliku jeduc kod rodbine i odose. Bar je mir sada ovdje.

Kako jedu roštilj ko da im je zadnji u životu. Nisu mesa vidili dva mjeseca i namiruju se u komšija domaćeg pršuta svi su proždrljivi jer u Njemačkoj GMO hranu taru.

Bitno da ti nesmetaju kradezevci uhljebi žderu iz općine na proračun po restoranima svaki se udebljao po 30-40kg stomačina ko trudnice u devetom mjesecu žderu roštilj tamane meso. Nijedan ne može zakopčati košulju. Odvratni su

Svaki kradezeovac ima po 120kg ždere i popije za petoricu

Nisu oni prozdrljivi jer jedu GMO,nego jer zna da ce ovde od rodbine dobit prsut dzabe,ne mora ga platit.
Njima je to najbitnije,nek se uzme okaš mercedes a vamo babi opanke uzet samo nek su dzabe

Tupsone zabranjeno je nositi pršut preko granice meso i druge proizvode eto vidi se koliko nemaš pojma o životu samo la-žeš

De objasni neupućenima gdje se suše ti domaći pršuti i tko drži svinje pa ima domaće pršute, uhljebe HDZov.

Skoro svi sto su u Njemacku otisli su na socijali

Dašta kako ti imaš želju a svi voze luksuzna kola kakva ti nećeš nikad u svom bijednom životu

Kako uhljebe boli uspjeh

Iseljeništvo se vraća na Zapad, a u BiH ostavljaju ogromne novce
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari