Lani 15 zahtjeva za posvojenje, ni jedno nije realizirano

ljubuski.info

Obiteljskim zakonom FBiH uređuje se vrlo široko i složeno obiteljsko područje, prava i dužnosti članova obitelji, brak i pravni odnosi u braku, odnosi roditelja i djece, posvojenje, skrbništvo i zakonsko uzdržavanje te određeni oblici društvene i pravne zaštite obitelji.

Djelatnici Centra za socijalni rad Ljubuški susretali su se u prošloj godini s nizom većih i manjih problema iz tih područja te ih, u skladu s regulativom i objektivnim mogućnostima, rješavali. Među poslovima bio je i postupak posredovanja koje se provodi prije pokretanja postupka za rastavu braka.
U prošloj godini podneseno je 17 zahtjeva za posredovanje, 14 ih je okončano u zakonskom roku, dva su obustavljena na zahtjev stranaka, a jedan postupak rastave je u tijeku.

U postupcima posredovanja između bračnih partnera prije rastave braka, a i nakon rastave, radilo se na saniranju njihovih narušenih odnosa, poboljšanju komunikacije, pronalaženju najboljeg načina održavanja osobnih odnosa djece i roditelja, s kojim neće živjeti u zajedničkom kućanstvu. U 2022. godini registrirano je pet slučajeva u kojima se posredovalo u saniranju konfliktnih bračnih i obiteljskih odnosa.

Ljubuški Centar za socijalni rad je u prošloj godini zaprimio 15 novih zahtjeva za potpuno posvojenje i jedan zahtjev za dostavu podataka o mogućim posvojiteljima. Nije ostvareno ni jedno posvojenje. Kad je riječ o udomiteljstvu, donesena je jedna odluka o ispunjavanju uvjeta za provedbu udomiteljstva i primljeno pet zahtjeva za dostavu podataka o potencijalnim udomiteljima. U 2022. godini Centar za socijalni rad Ljubuški nije sudjelovao u postupku davanja dozvole za sklapanje maloljetničkog braka.
Zbog nasilja u obitelji Centar je intervenirao u pet slučajeva, a zbog sumnje na zanemarivanje maloljetnog djeteta od roditelja, interveniralo se u dva slučaja. U Zapadnohercegovačkoj županiji ne postoji sigurna kuća za žrtve nasilja ili za njihov odgovarajući smještaj.

Centrima za socijalni rad i skrb, kao tijelima skrbništva, povjerena je uloga društvenog nositelja zaštite obitelji, a vođenje upravnog postupka u području skrbništva vrlo je zahtjevan i odgovoran posao. U protekloj godini ljubuški socijalni radnici radili su na kontroli skrbnika koji obavljaju skrbničke dužnosti i sa štićenicima koji su stavljeni pod skrbništvo.
Na području Grada Ljubuškog nalaze se 53 osobe kojima su potpuno oduzete poslovne sposobnosti. U prošloj godini odlukom Općinskog suda Ljubuški jednoj je osobi posve oduzeta poslovna sposobnost, a odlukom Centra osobi oduzete poslovne sposobnosti imenovan je skrbnik. Centar je, kao tijelo skrbništva, sudjelovao u svim sudskim postupcima gdje se, na traženje Suda, odlučivalo o pravima i interesima maloljetne djece.

Doneseno je 10 odluka o skrbništvu za pojedine poslove ili određenu vrstu poslova, na zahtjev osobe koja zbog bolesti, starosti ili drugih opravdanih razloga nije sposobna sama se brinuti o sebi, svojim pravima i interesima. Donesene su četiri odluke o prestanku skrbništva nad osobama oduzete poslovne sposobnosti zbog njihove smrti. Primljene su 32 odluke Općinskog suda Ljubuški o postavljanju privremenog skrbnika osobama u postupku koji se vodi pred tim sudom.

Djelatnici Centra sudjelovali su u sedam ostavinskih rasprava u kojima su nasljednici maloljetna djeca. Postoje četiri aktivne odluke o skrbništvu nad maloljetnim osobama i sve četiri maloljetne osobe smještene su u drugu obitelj. Donesene su dvije odluke o posebnom skrbništvu za maloljetne osobe, za izradu osobnih isprava. Izdane su četiri suglasnosti roditeljima za upravljanje imovinom maloljetnika.

Donesene su tri suglasnosti na odluke javnog bilježnika o postavljanju privremenog skrbnika osobi nepoznatog boravišta radi zaštite njegovih prava i interesa. Donesene su dvije odluke o suglasnosti za izdavanje putne isprave za maloljetnu djecu. Na Općinskom sudu Ljubuški pokrenut je jedan prijedlog za vraćanje poslovne sposobnosti, no Sud je odlučio da se sposobnost ne vrati. Izdano je 150 potvrda osobama da se ne nalaze na evidenciji osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Na traženje različitih ustanova, dostavljeno je 27 socijalnih anamneza i mišljenja. U 2022. godini Centar je sudjelovao u jednom slučaju reguliranja uzdržavanja djece kod poznatog očinstva, u jednom slučaju utvrđivanja očinstva, u četiri slučaja nadzora nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, u tri slučaja nadzora nad smještajem maloljetne djece u drugu obitelj, u dva slučaja sudjelovanja u sudskom postupku ovrhe nad nekretninama.

– Problem skrbništva javlja se kod odabira skrbnika jer srodnici u većini slučajeva ne žele prihvatiti potrebne obveze. Obiteljskim zakonom propisane su novčane naknade skrbnicima za obavljanje skrbničke dužnosti – naglašavaju u Centru za socijalni rad Ljubuški.

Večernji list

Glas naroda

Treba u ljubuškom sigurna kuća i javna kuća najbolja lokacija je u zgradi općine

Slažem se, povedi svu žensku čeljad što imaš u kući

Nemogu ih povest jer nemaju partijsku knjižicu...

A bi da imaju?

A odgovora , baš si pametan čudo jedno.

Trebao je nas veliki gradevinar usvojiti odavde djecu a ne iz Ukrajine. Mozda mu se ne bi dogodio bankrot prosli mjesec i ne bi zavalio jadne ljude koji su radili za njega.

Koje to bankrotirao?

Tužno

Koliko ima uposlenih djelatnika u Centru za socijalnu skrb Ljubuski,sa kojom strucnom spremom,koliko kostaju proracun?Gdje se mogu procitati ti podaci,najbolje sa imenima uposlenih

Sve na račun poreznih obveznika

Socijalno zakazalo kad nema ni jedno za posvojenje

Besplatno pravim djecu tko hoće.neka mi se javi

Nebi ti ja priporucio jer geni su prinosivi. Igrat se mores ali dicu nemoj pravit jer nikakvu korist niko od tog nece imat vec samo stetu.

Nije ostvareno ni jedno posvojenje!!!!! Tužno. Jer ima i onih koji imaju želju a nisu se prijavili samo iz ovog razloga. Trebaš proći proceduru a izgleda da su male šanse da usvojiš dijete.

Tribaš proć iskrcavanje na Normandiju i Sutjesku pa da ti tek onda jame prijavu u razmatranje...

pa nije ti to uđeš u " butik" i kupiš malo kineske robe.

Lani 15 zahtjeva za posvojenje, ni jedno nije realizirano
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari