Radovi na cesti u Brljici će povezati Ljubuški i Široki Brijeg

ljubuski.info

Putovanje čak i prostorno malom zapadnom Hercegovinom zna iznenaditi, pa su tako iznenađenje radovi na putu gdje kuće nisu vidljive s kolnika. Tu scenu zatekli smo na lokalnoj cesti koja iz Vitine vodi prema Grljevićima na području sela Brljica, koje čak nema ni na popisu naselja grada Ljubuškog. Tek Brljica je mjestašce koje je među prvima u Ljubuškom kraju zahvatio val iseljavanja. Prema nekim predajama naziv mjesta je od imenice brljica – što znači plitka zemlja, odnosno siromašno tlo. Međutim, bilo kako bilo u tom carstvu drače i crnograba u dužini po slobodnoj procjeni, od jednog i pol kilometra put je proširen na više od deset metara, uvaljan, reklo bi se još malo pa spreman za asfaltiranje.

Tragove o radovima koji su u tijeku, otkrili smo u informaciji iz Odjela za stambeno komunalne poslove Grada Ljubuškog u kojoj se mole mještani i ostali sudionici u prometu da “koriste zamjenske pravce i unaprijed im se zahvaljuju na razumijevanju“. Razlog su radovi na asfaltiranju puta na dionici Gornja Vitina - Grljevići zbog kojih će od „utorka, 1. 8. 2023. godine, doći do potpune obustave prometa na toj dionici. S obzirom da će se put raditi u punoj širini od šest metara, promet će biti zatvoren u oba smjera“. Mi smo tim putem prošli kada se nije radilo pa nas je prizor i zatekao.

Iznenađenje je širina prometnice

Naravno, put u smjeru Grljevića, nekadašnje duhanske prijestolnice regije, odmah rađa asocijaciju na povezivanje Ljubuškog i Širokog Brijega preko Grljevića i Rasna, cestom s dva kolnička traka, kao i budućom brzom cestom Mostar – Imotski (R. Hrvatska), bio bi pun pogodak. Ljubuški i županijsko sjedište Široki Brijeg sada su izravno povezani krivudavom trometarskom asfaltiranim puteljkom nepodesnom za iole sigurnu vožnju, jer nikada ne znaš ide li ti iz grabovih šumaraka u susret auto ili ne. Upravo zbog toga zaposleni Ljubušaci i svi koji poslom trebaju u Široki Brijeg, koriste pretežito zaobilazne puteve prometnicom M – 6, Ljubuški – Grude – Privalj – Široki Brijeg u dužini od nepunih 47 kilometara ili nešto manje pogodan smjer, zbog suženja na kolniku, Ljubuški – Tromeđa – Buhovo – Široki Brijeg. Cijenimo da bi smjer preko Gornje Vitine – Grljevića i Rasna bio maksimalno tridesetak kilometara.

Mada je područje Gornje Vitine kojoj pripada Brljica i Grljevića, kao i okolnih sela, ovoj putnoj komunikaciji mnogi bi se obradovali, ne samo domicilni, zaposleni u Županiji koji svakodnevno putuju u Široki Brijeg, žitelji okolnih mjesta, nego i brojna dijaspora. Inače, selo Grljevići je nosilo epitet duhanske prijestolnice jer su navodno od duhana iz tog naselja pravljene cigarete za Njegovo veličanstvo cara i kralja Franju Josipa. Nikad bilo sad se spominjalo!

Dušan Musa | ercegovinausliciirijeci.blogspot.com

Glas naroda

Vitina - Grljevici - Rasno - Siroki = 23 km

Pa svake godine po 700m ,pa eto 2055.g ce biti gotovo ,tada gore nece biti ni smokve .

Samo se tribaju postojece odrzavat a ovako pravite sebi a i nama sramotu,jer ove sadašnje stare ceste ne liče na ništa!

Samo ne dirajte u Plantaže

Ta cesta će proć za neki 50 godina može biti ni tada.

Ovo je za svaku.pohvalu,,samo.nek.se cesta radi,
najvise zaslužan Ministar Kraljevic,,bravo,bravo,,

A tko će drugi... Bolje ikad nego nikad...

Evo ih jopet, placeni mali oglasi.

Ludilo ludiloooooo

Bolje bi bilo zid i bodljikavu žicu

Kad se otvori organizirati utrku poskoka

Učestvovat mogu samo crnostrici koji predoče partijsku iskaznicu...

Ja koliko znam ruta brze ceste Greda( Ljubuski) - Polugrina ( S. Brig) je bila objavljena i logicno nigdi ne prolazi kroz Brljicu. Taj put je potriban, narocito ako se izgradi brza cesta Mostar- Imocki, ali nikako nesmi prolazit kroz naseljena mista. Ovo sto se radi nema veze sa tim.

Ta cesta je za vrime Yuge projektirana zajedno sa aerodromom iznad Humaca, adzeju nepaše zbog nekog čudnog kontrafelša...

Vrlo važna cesta,da uhljebi mogu ići na "posao"

Podrška za cestu. Ovaj pravac prema Širokom Brijegu preko Grljevića I Rasna bi skratio put za 25 km,jer putovanje preko Gruda je dulje.
Cesta je asfaltirana u duljini 1,5 km.

Kao svaka cesta koju asfaltira ova hdz firma odma se vidi da ce prvom kišom biti problemi,jer ti neradnici i lezqci nisu nikada vidili da se prvo treba rijesiti voda pa onda ostalo . Ali u cijeloj opcini je ovako,sve dobro do prve kiše ,a onda zna se .Ali eto bolje i ovako nego nista sto bi narod rekao

Ovo trenutno odgovara za desetak ugljena i zato se radi.Eto pogledajte Grudsku obilaznicu ne zna se ni sta je cilj,rotor bez cilja.

Radovi na cesti u Brljici će povezati Ljubuški i Široki Brijeg
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari