Za uvezivanje staža izdvojeno 5,5 milijuna KM

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH jučer je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela dvije odluke kojim se usvajaju programi utroška ukupno 5,5 milijuna KM utvrđenih u Proračuni FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u okviru tekućih transfera za subvencije javnim i privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža.

Sredstva će se dodjeljivati po usvojenim programima i raspisanim javnim pozivima, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Javna poduzeća i privatne tvrtke

Jedan od Programa se odnosi za subvencije javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža i njime se odobrava utrošak 3,5 milijuna KM, a drugi na subvencije privatnim tvrtkama i poduzetnicima i njime se odobrava utrošak dva milijuna KM za uvezivanje radnog staža.

Cilj programa je zbrinjavanje radnika koji ne mogu steći pravo na odlazak u mirovinu, s obzirom na to da im nije uplaćen radni staž.

Raspoloživa sredstva dodjeljuju se za izmirenje dugovanja poduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu doprinosa za MIO i to za radnike koji će sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćeni doprinosi za MIO, nakon uplate, ispunjavati uvjete za ostvarivanje prava za umirovljavanje, po bilo kojoj osnovi.

Kada su u pitanju subvencije javnim poduzećima, među kriterijima je navedeno kako su korisnici pomoći gospodarska društva koja posluju u skladu sa Zakonom o gospodarskim društvima, sa sjedištem u Federaciji BiH i u čijem osnovnom kapitalu je kapital Federacije BiH, ili bilo kojeg nivoa vlasti u FBiH, zastupljen sa više od 50 posto vlasništva.

Grant sredstva

Pravo na sudjelovanje po ovom programu i dodjelu grant sredstava imaju poduzeća koja ispunjavaju osnovne definirane kriterije i zapošljavaju najmanje pet radnika.

Minimalan iznos sredstava je 1.000 KM, a maksimalan koji se može odobriti za jedno poduzeće je 300.000 KM po jednom javnom pozivu.

U kriterijima Programa za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, između ostalog, propisano je da je minimalan iznos 1.000 KM dok maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti za jedno poduzeće nije limitiran. Gospodarsko društvo može aplicirati za dodjelu sredstava po svakom raspisanom javnom pozivu.

Oba programa tretiraju tvrtke koje su iz oblasti metalne, elektro i automobilske industrije, industrije građevinskog materijala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kemijske industrije i industrije gume i plastike, namjenske industrije i sakupljanja otpada i reciklaže materijala.
Do Nove godine

Programi traju do utroška sredstava, a najkasnije do kraja fiskalne godine, odnosno do 31. prosinca 2023. godine. Ministarstvo će ove programe, javne pozive, odluke o usvajanju programa i odluke o dodjeli sredstava, objaviti u Službenim novinama FBiH i na svojoj web stranici, a obavijesti o objavi javnih poziva u dnevnim novinama.

Za provođenje programa nadležni su resorno ministarstvo, zatim Federalno ministarstvo financija, Porezna uprava FBiH i Federalni zavod MIO, svatko u okviru svoje nadležnosti.

U slučaju da se dodijeljena sredstva ne opravdaju, odnosno ako uplatom sredstava odobrenih po Odluci o dodjeli sredstava zaposlenik nije umirovljen, resorno ministarstvo će od korisnika zatražiti povrat sredstava što će se detaljnije definirati ugovorom o dodjeli sredstava.

Glas naroda

Hoće li se uvezati staž i kod nas u ŽZH za ljude koji su decenijama na birou a ostali su bez posla i firmi zbog rata i nisu se više zaposlili i ne mogu ostvariti mirovinu, pa kakva je god bila pod stare dane da imaju .

Od rata je 30 god...prošlo!!!

Pa šta partizani još dobivaju mirovine a koliko je prošlo od drugog svj.rata

Nek si mu reka i sad primaju i pivaju.
Još viću na prave branitelje.

Za uvezivanje staža izdvojeno 5,5 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari