Mještani zaprijetili novom blokadom Uborka

ljubuski.info

Građani Mostara okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" zatražili su u srijedu ispred odlagališta Uborak žurno rješenje za to odlagalište i njegovo izmještanje na novu lokaciju.

Upozorili su i kako će, ako se javno ne ponudi novo rješenje, u sljedećim danima ući u potpunu blokadu odlagališta Uborak iz koje se neće povući.

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a i jedan od pokretača inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur kazao je da su jučerašnjim požarom na ovoj lokaciji, a zbog nebrige nadležnih, građani ponovno bili ugroženi.
Jučer smo imali nemilu scenu, ponovno se desio požar na deponiji koji je izazvan nepažnjom Uprave odlagališta, gradonačelnika (Mario Kordić) i predsjednika Gradskog vijeća Mostara (Salem Marić) koji su dozvolili Upravi da deponira najlon i plastiku na tijelu odlagališta koje je zatvoreno prije 15 godina – smatra Hujdur.

Kako kaže Hujdur, građani su došli na odlagalište kako bi poručili da to više neće trpjeti i da će u sljedećem razdoblju ponovno stati i blokirati odlagalište ukoliko se uskoro ne predlože izravna rješenja, odnosno nova lokacija za odlaganje otpada.
Imali smo već dva sastanka s federalnom ministricom okoliša i turizma (Nasiha Pozder) koja je pokazala želju i volju za rješavanjem ovog problema i ponudila neka rješenja koja do sada nismo imali. Dosadašnje vlasti su pričali kako treba riješiti problem, međutim nikad se nije ponudilo konkretno rješenje. Ona je kazala da je rješenje spalionica kakvu su vidjeli u Sloveniji i da to neće biti na ovoj lokaciji jer smo jasno dali do znanja da nikada više nećemo dozvoliti odlagalište na ovim prostorima.

Hujdur je još dodao kako ovih dana rade na kaznenim prijavama za nadležne, odnosno za direktora odlagališta, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Mostara.
Sigurno će u narednim danima kaznene prijave biti predane Tužiteljstvu pa ćemo vidjeti hoće li biti aktivirane, a nadamo se da hoće jer imamo sve preduvjete da budu aktivne te da se ovi ljudi pozovu na razgovor i odgovaraju za ovo što su uradili na ovom prostoru – istaknuo je Hujdur.

Stanovnik sela Gornji Vrapčići i član Udruge građana "Jer nas se tiče" Edhem Čustović dodao je kako je jučerašnji požar na odlagalištu bio inicijator okupljanja, poručivši gradskim vlastima da će, ukoliko ne poduzmu sve aktivnosti oko iznalaženja nove lokacije, biti primorani u sljedećem razdoblju blokirati odlagalište.
To je izgleda jedini način da se naši zahtjevi ispoštuju i da sjednemo za stol kako bismo riješili ovaj problem dug četiri, pet godina. Na staru plohu, na kojoj je prestalo odlaganje smeća prije 15 godina, u zadnjih 20 dana direktor, po nalogu vjerojatno svojih šefova, odlaže smeće koje se jučer zapalilo. Ovo stanovništvo je interveniralo i pozvalo policiju i vatrogasno društvo da se ugasi požar – istaknuo je on.

Čustović je na kraju ponovio kako će blokirati ovu lokaciju ukoliko se njihovi zahtjevi budu ignorirali.

Blokade Uborka su iznimno važne za Ljubuški budući da ALBA d.o.o. otpad iz Ljubuškog odvozi na ovo odlagalište.

Glas naroda

sve će to jere naplatiti
uvenko je sa njim potpisaougovor u kojem stoji
da bivša općina šahtograd plaća prujevoz i deponiranje otpada
jerino je samo da žalibože ekipa natrpa u kamione i napapa li napapa.

Može li iko ovu škrabotinu prevesti??

Vijoni opet nisko letaju
taimje neznan.

Oni nešto praše

ujde li te!
haahhahaha

škrabotina je za pismene
ti nabacivaj u kamion

Mještani zaprijetili novom blokadom Uborka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari