Herceg-Bosna u predizborne svrhe

Sabor Hrvatske zajednice Herceg Bosne, institucije koja bi po svom karakteru trebala biti oslobođena stranačkih utjecaja, ipak je pokazao kako stranke uoči listopadskih izbora žele itekako ovu udrugu pretvoriti u oruđe za ostvarenje svojih ciljeva. Dio domaće javnosti i političkih analitičara misli kako je najava Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, ali i drugih stranačkih lidera o jačanju ove udruge i njezinom podizanju na razinu političke institucije prilično nerealna opcija koja ima za cilj otvaranje tema koje će uoči izbora motivirati Hrvate da glasuju.

Nepoznati budući cilj

No, unatoč strančarenju koje je bilo očito kroz govore pojedinih političara, sa Sabora je ipak poslana poruka kako bi Udruga HZHB trebala postati krovna hrvatska institucija u BiH, a nakon izbora bi bila polazna osnova za pregovore o teritorijalnom preustroju BiH kroz ustavne promjene. U tom kontekstu u zraku je ostalo pitanje hoće li Herceg Bosna ostati udruga građana kao do sada ili će prerasti u političko tijelo, odnosno Hrvatski narodni sabor kao što predlaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Iako je čak bilo predviđeno donošenje Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, to je na kraju izostalo, a naši izvori nam kažu kako je to urađeno samo da bi se izbjeglo strančarenje i eventualni sukob hrvatskih lidera oko sadržaja ovog dokumenta.

Bez parastranačkih organizacija

Je li u pitanju predizborna kampanja i borba za prevlast u ovoj udruzi ili stvarni cilj, ostaje nepoznato, no Čovićeva izjava kako će tek nakon listopadskih izbora stvarno oživjeti projekt Sabora HZHB izazvala je i niz reakcija, a njegov suparnik Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990., jasno kaže kako neće biti dio nekog “parastranačkog tijela”. - Dajmo narodu utemeljenu nadu za dobar život u BiH i onda ćemo biti u prilici izgraditi BiH i po mjeri hrvatskog naroda. I ovaj sabor i ova udruga, ja bih želio da bude u tom smislu. Ako bude bilo kakvih pokušaja, pretvaranja u parapolitičku organizaciju ili parastranačko tijelo, naravno mene tu nema, kazao je Ljubić.

Vjeruju u HZHB

S druge strane, visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivo Miro Jović vjeruje kako je HZHB može postati institucija koja će ispuniti visoko postavljene političke ciljeve kroz ustavnu reformu. Također misli kako je zastupljenost hrvatskih stranaka balansirana na Saboru te kako subotnja manifestacija nije bila predizborna predstava. Strančarenja i sukoba je bilo na Saboru, smatra predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, ali to ne umanjuje značaj onoga što je postignuto, a pogotovo što je najavljeno kako će Herceg Bosna postati krovna institucija Hrvata u BiH. Naime, glavna poruka subotnjeg okupljanja, smatra Jurišić, odnosi se na to da HZHB kao udruga mora prerasti u mjesto na kojem će se okupljati sva politička elita Hrvata u BiH i s kojeg će se u procesu ustavnih promjena uputiti jasna poruka što Hrvati žele i od čega neće odstupiti. No, ostaje upitno hoće li ova udruga zaista ostvariti sve ono što su najavili hrvatski političari sa subotnjeg okupljanja u Mostaru.

Realno ili ne

Ipak, visoki dužnosnik HDZ-a 1990. Vinko Zorić priznaje da nekim stvarima nije bilo mjesto na Saboru, ali mu je na kraju bitnija činjenica da se s tog mjesta ipak uputila jedinstvena poruka kako je položaj Hrvata loš te kako se mora mijenjati. S druge strane, Ivo Miro Jović misli kako su poruke bile realne te kako HZHB može postati krovna institucija bh. Hrvata.

Milić optužuje

No, predsjednik Hrvatskog zajedništva Herceg Bosne Petar Milić misli upravo to te upozorava kako Herceg Bosna u ovom trenutku predstavlja udrugu bez konkretnog cilja, odnosno privatno društvo Dragana Čovića i njegovih kadrova
- Iako Čović kaže kako želi da zajednica preraste u Sabor, istovremeno je protiv promjene Statuta. To je njegova uobičajena demagogija. Zato Sabor nema šanse, smatra Milić.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari