Od 184 uzorka hrane samo 3 nisu sadržavala pesticide!

ljubuski.info

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine načinila je izvješće o najnovijoj provedenoj kontroli pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla koje se nalaze u prodaji.

U izvješću je, između ostalog, navedeno da od 184 uzorka (od toga 90 uzoraka domaćeg porijekla) uzetih iz 16 vrsta hrane, samo tri nisu sadržavala ostatke pesticida, kazao je Nijaz Bajramović, pomoćnik direktora u Agenciji.

Poljoprivrednici se ne pridržavaju normi

Dodao je kako je 46 posto ispitanih uzoraka sadržavalo ostatke pesticida iznad razine kvantifikacije.
Agencija svake godine radi monitoring nazočnosti pesticida u hrani biljnog i životinjskog porijekla u suradnji sa inspekcijskim organima u oba entiteta. Ono što je važno istaknuti jeste da su samo tri uzorka bila negativna na nazočnost pesticida, a to su kravlje mlijeko, svinjska mast i hrana za dojenčad. Dakle u 181 uzorku pronađeni su pesticidi. Naravno, to ne mora značiti da je takva hrana nesigurna za prehranu, ali nam to govori nešto drugo, a to je da se poljoprivredni proizvođači u svojoj proizvodnji ne pridržavaju propisanih normi i standarda ističe Bajramović.

Kaže kako se tokom kontrole vodilo računa da podjednako budu zastupljeni i domaća i uvozna hrana.
Predmet analize bilo je 90 uzoraka domaće proizvodnje, a ostalo je bilo iz uvoza. Ostatke pesticida sadržavalo je 80 uzoraka, a kod tri uzorka (špinat, jabuka, rajčica) prisustvo tih hemijskih proizvoda bio je iznad maksimalne dozvoljene koncentracije (MRL) koja je propisana direktivom Europske unije. Analizirana je i kruška koja se nalazi u prodaji. Porijeklom je iz Čilea, a u njoj je pronađen Diflubenzuron, pesticid opasan po zdravlje. U jagodi je pronađen Propamocarp. Svi uzorci grožđa sadržavali su ostatke pesticida Boscalid, čak četiri uzorka su imala ovu aktivnu materiju. I u šljivi su pronađene aktivne materije pesticida, dodao je Bajramović.

Pesticidi pronađeni u....

Hrana u kojoj su pronađeni pesticidi su: breskva, glavati kupus, jagoda, ječam u zrnu, mandarina, rajčica, šljiva, špinat, vino od grožđa, zob u zrnu…

Dakle, ne znači da sva hrana u kojoj su pronađeni pesticidi nije za konzumiranje. Međutim, ako proizvođači nastave i dalje koristiti pesticide u svojoj proizvodnji, oni se prehranom vremenom mogu akumulirati u organizmu, što onda postaje opasno. Ponovio bih da je kod tri uzorka (špinat, jabuka, rajčica), koncentracija pesticida bila iznad dozvoljenog, što znači da ta hrana nikako nije za prehranu, pojasnio je Bajramović.

Upozorio je potrošače da obrate pažnju i kada kupuju med.
Prije mjesec dana u entitetu RS provedena je kontrola kojom je utvrđeno da je više od 90 posto uvoznog meda, koje se nalazi na bh. tržištu, neispravno. Inspektori za hranu RS-a su čak 14 uzoraka meda proglasili neispravnim. Poručio bih građanima da obrate pažnju gdje i od koga kupuju med. Ako to radite u trgovinama, pažljivo čitajte deklaraciju. Nedavno sam u jednoj trgovini u starom dijelu Sarajeva pratio kupce koji kupuju med. Od 30 njih, samo jedan čitao je deklaraciju, navodi Bajramović.

Žurna izmjena pravilnika

Kaže kako je BiH zajedno sa zemljama regije krenula u hitnu izmjenu Pravilnika po kojoj bi obaveza proizvođača bila da na deklaraciji navede zemlju porijekla meda.
Po sadašnjem pravilniku oni mogu navesti samo – "zemlje EU-a" ili "zemlja van EU-a". Upravo ovakvi propisi njima su dali za pravo da na tržište mogu plasirati sve i svašta, istaknuo je Bajramović.

faktor.ba

Glas naroda

Blago nama!

Takvi otrovi i vi opet uvozite,BiH zemlja čudesa.

Bez furadana nema ništa a sa njim ima svega najviše tumora

Sve smo to pojeli ,jadno sta drzava radi da kazni to

Kontrole su im vrlo dobre, pogotovo kod ovih što prodaju "domaću" robu pa neupućeni nasjednu!

I kakva vajda od kontrola kad sve ide dalje s još više otrova,ljudi probudite se vidite koliko ima oboljelih od raka.

Svu hranu koju uvezu je stara, puna pesticida i ne mogu je prodati u svojoj zemlji pa je nami šalju i još skuplja od domaće koja je zdravija ali isto nije čista jer je puna kristalona i umjetnog gnojiva, još zaštita koja je otrov. Tko ima svoje u vrtu to je jedino zdravo.

Zdravija je ta uvozna nego ova takozvana domaća koju polivaju svim i svačim bez ikakve kontrole.Još se čude odakle rakovi i tumori.Izgovor im je avioni i podzemne vode

Eto ti si školovan sve ti je uvozno,nebi se najeo da ti nije uvozni sto tamo grbače i skončaše.

Svak bi besplatno jeo, sad jedite što vam je ovaj sustav dao

Sve domaće po štandovima,samo polij i još jednom privrati za svaki slučaj

Uzgoji,prijatelju. Uzgoji i podili.

Truju jedni druge,ovi neću ja jesti tako i obrnuto,jučer full prskanje,zastita i kemija sutra tržnica.Jadna ta djeca i lhudi što to konzumiraju.To odgovara farmaciji,bit će i njima u džep zato šute.

Što je sa svinjetinom i kugom ? Jel grilate vrat ?

Ovi u komentarima jedu sve eko,a jedva cekaju akciju da kupe uvozni smeće..

Da kvazi eko iz mostara nije tako skupo, svi bi ga jeli

Koji proizvodi od kojih proizvođača?
Kakva je ovo vijest a nije podilga čitavu BiH n noge?
Jel ih itko povukao sa polica

Koji proizvodi, lijepo ti piše, a to su oni što se uzimaju na "rinfuzu" i ne piše koliko čega

Sve nam je zatrovano, ne znam ni kako smo zivi.

Od 184 uzorka hrane samo 3 nisu sadržavala pesticide!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari