Ljubuški primjer studije proširenja usluga predškolskog odgoja

ljubuski.info

U Ljubuškom je predstavljena studija izvodljivosti "Proširenje usluga odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu u Ljubuškom" koju je UNICEF izradio u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, Gradom Ljubuškim i predstavnicima javnih i privatnih ustanova predškolskog sustava, u sklopu programa "Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u BiH", odrađenog uz podršku USAID-a.

Pokazalo se da je ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje među najboljim ulaganjima koje vlade mogu uraditi, donoseći ogromne socio-ekonomske privilegije ne samo za djecu i njihove obitelji, već za društvo u cjelini. Unatoč globalnim, kao i dokazima posebnim za entitet koji govore o moralnoj, društvenoj i ekonomskoj vrijednosti usluga odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu, skoro polovica djece starosti od tri do šest godina u ovome gradu ostaje izvan sustava obrazovanja.

Studija izvodljivosti pružila je detaljnu analizu stupnja do kojeg ni proširenje obuhvata na univerzalne razine do 2030. godine bilo moguće u tri dimenzije – financijskoj, operativnoj i političkoj. Utvrđeno je da bi to bilo moguće uz političku volju i davanje prioriteta odgoju i obrazovanju u ranom djetinjstvu, unatoć značajnim izazovima.
Vrijeme je da se obrati pažnja na djecu. Danas. Nema vremena za čekanje, poručeno je s prezentacije.

UNICEF je, uz podršku Zajedničkog SDG fonda i zajedno sa timom United Nations in BiH, proveo tri studije ulaganja u rani razvoj djece (RRD) na razini tri administrativne jedinice: Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko Distrikta (BD), a kao jedan od primjera studije slučaja bio je grad Ljubuški.

UNICEF

Glas naroda

Samo se vi ne mješajte u predškolsko obrazovanje, još malo pa će zvat drag queen da drže predstave u vrtićima po uzoru na Amerikance i učit ih o lg bt q populaciji!

Ljubuški primjer studije proširenja usluga predškolskog odgoja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari