Hrana sve skuplja, trgovci ostvaruju ekstraprofite

ljubuski.info

Iako je nastavljen trend pada cijena goriva i praktično nema više nikakvog opravdanja za previsoke cijene hrane, ipak, činjenica je da se na policama trgovina skoro ništa ne mijenja. Skoro svi prehrambeni proizvodi i dalje se prodaju po nerealno visokim cijenama i, dok se građani jedva bore s poskupljenjima, trgovci, izgledno je, ostvaruju ekstraprofit.

U prva četiri mjeseca ove godine federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 190 inspekcijskih nadzora kontrola cijena te je konstatiran porast u udjelu nepravilnosti, naročito kod cijena mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine, a potom i mesnih konzervi, te dječijih pelena i sredstava za higijenu, poput deterdženata i sapuna.

Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvaliteta življenja "Futura", ukazuje na činjenicu da se situacija u vezi s tim nije mijenjala od 2008. godine, koliko oni prate omjere cijena goriva i hrane na tržištu.
Dok cijene hrane automatski rastu usljed poskupljenja goriva, do sada nikada nismo zabilježili obrnutu situaciju. To je, definitivno, problem. Jer svi tržni centri, svi veliki trgovci šalju našim institucijama zahtjeve za povećanje cijena osnovnih životnih namirnica kada gorivo poskupi i jednostavno taj proces treba uraditi i u obrnutom smjeru - kazao je Bago.

Uz institucionalnu reakciju i upozorenje, Bago kaže da je neophodno pojačati i pooštriti inspekcijski nadzor.
Osim federalne inspekcije, ne treba zanemariti činjenicu da svaka županija ima svoje inspekcijske organe kojih nije mali broj. Međutim, imam osjećaj da njihov rad nije usklađen po vertikali. Ne postoji uvezana struktura i nekakva hijerarhija i svakako se moraju više angažirati. Jer po našem zakonu je zabranjeno ostvarivanje ekstraprofita i zarade, gdje svjesno birate cijene i varate kupce. S druge strane, kazne koje se izriču su motivirajuće za prekršitelja. Ako će netko usitno raditi na našoj muci i zaraditi milijun, a platiti kaznu od 5.000 KM, onda će to nastaviti raditi svaki dan - poručio je Bago.

Naime, 128 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 79.250 KM napisali su federalni inspektori za konstatirane nepravilnosti u prva četiri mjeseca 2023. godine.

Glas naroda

Isplati im se robu drzati neprodanu svaki dan mjenjaju cjene ,treba narod zvat na ustanak protiv ovih biznismena lopina

Kako živkušic vaga vrecu brašna 25 kg unutra 22 stidi se ide ti inspekcija krades nas godinama

Nas najviše boli što je poskupila jabuka

Nemojmo kupovat,samo nužno,ako ih mi ko kupci nekaznemo,oni nas šišaju 30 god,sve bogatiji,fuj gadovi jedni Boga vidit neće...

Hrana sve skuplja, trgovci ostvaruju ekstraprofite
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari