Počela istraživanja podvodnog svijeta Trebižata

ljubuski.info

U sklopu projekta Centra za životnu sredinu "Istraživanje ihtiofaune s ciljem zaštite rijeke Trebižat", znanstvenici iz BIOTA BH započeli su proučavanje bogatstva i raznolikosti podvodnog svijeta ove prekrasne rijeke sa ciljem njene zaštite i očuvanja ekosustava.

Rijeka Trebižat, jedna od većih pritoka Neretve, poznata je po svojoj izvanrednoj ljepoti i biološkoj raznolikosti. Skriva brojne vrste riba i drugih organizama i poznata je kao jedan od centara endemizma u BiH.

Cilj projekta je provesti detaljno istraživanje ihtiofaune sistema rijeke Trebižat, s posebnim osvrtom na kritično ugroženu vrstu sitnoljuskavi klen.

Tim stručnjaka, koristeći suvremenu opremu i znanstvene metode, poput analize e-DNK (DNK životne sredine), će prikupiti podatke koji će omogućiti bolje razumijevanje biološke raznolikosti rijeke i stanja populacija.
Uslijed raznih prijetnji poput zagađenja otpadnim vodama, ilegalne gradnje, pojave invazivnih vrsta i gubitka staništa, Trebižat je suočen s ozbiljnim izazovima. Rezultati istraživanja će poslužiti kao argument za zagovaranje zaštite ove rijeke i njenog biološkog blaga, te će biti uvršteni u studiju koju izrađujemo u okviru istog projekta s ciljem pokretanja inicijative za zvaničnu zaštitu područja, istakla je Dragana Kovačić Jošić, koordinatorica projekta iz Centra za životnu sredinu.

Dušan Jelić, voditelj istraživanja je naglasio da će kroz ova istraživanja utvrditi kakvo je stanje i ekologija vode.
Na nekim lokacijama smo već utvrdili vrstu koljuška koja dolazi u dosta čistim vodama, zatim neretvanskog vijuna, svala i druge vrste, ali i jednu invazivnu vrstu.

Istraživanje obećava zanimljive rezultate, a nadamo se da će oni da doprinesu i podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu ove pritoke Neretve!

Centar za životnu sredinu

Glas naroda

Prvo zabraniti rad i postojanje HE Peć Mlini a do tad nelaprdajte šta bilo...

Zasto kad lipo mores procitat da su na nekim mjestima utvrdili postojanje ribe koja zivi u izrazito cistim vodama? Problem nije u centralan vec u nepostojanju kanalizacije a centrale mogu samo doprinjeti izradi kanalizacije. Sve je spojivo i priroda i ekonomija.

Ma šta će bolan utvrdit Tita ti dragog, prestrašno je spominjat postojanje jedne vrste ribe a ne vrištat o nestanku 15 vrsta flore i faune koje su uništene u zadnjih 20 godina neminjajući bravče look..

I trbalo bi zabraniti,svakako će sve prekriti solarne elektrane

Nac ce Bratisine temelje za hotel

Ne trebaju se ljudi bezveze hladiti u vodi samo trebaju pitati ove što rone i love ribu. U skorije vrijeme neće biti ni žmurka

Od bilila i čeveljuse septicke

neka istraže na bučinama gdje cijev od prečistača ulazi u korito , možda mutanata ima u vodi

naći će ćevapa

A Smetište na Bučinam,tu malo zaronite.
Možda nađete i tu Endemske pod- vrste.
Primjer:
Barbarić
Majić
Cajo
Kvesić
Lučići
I mnogi drugi drugovi

Brate ribe nam ledjno plivaju sve su betonirali

Od matnjevca pa nadolje nek malo istražuju biljni i životinjski svijet. Sram vas bilo sta učinite od trebizata

Ovo što je urađeno od rijeke ,je tiho a kako ruše sve ovi ,prokleti kradezeovci tako sve sjećam se i titine uprave i održavanja oko rijeke moga si ribu uhvatit kad si htio.a sada mrtvo sve , odkad HDZ doće na vlast nestalo i ribe i ćele ,rijeka je septička jama ,žalosno ,

Počela istraživanja podvodnog svijeta Trebižata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari