Koja je tajna hercegovačkih maslinovih ulja?

ljubuski.info

Hercegovačka maslinova ulja ostvarila su odličan uspjeh na najprestižnijem svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku, NYIOOC 2023.

Među 1100 prijavljenih uzoraka iz 28 zemalja svijeta, njih četiri iz Hercegovine osvojila su zlato. Obitelj Škegro iz Ljubuškog i njihovo extra djevičansko ulje "Krš" osvojila je svoju šestu zlatnu medalju. Zlato je stiglo i u Kruševo, a sa svojim extra djevičanskim uljem proizvedenim od sorti; istarske bjelice, oblice, leccina i pendolina, osvojio ga je Slavko Čule s uljem "Mandino" Ovaj hercegovački maslinar u svojoj kolekciji ima i srebro koje je još ranije osvojio na ovom prestižnom natjecanje. Najsjajnija medalja otišla je i u Gabelu, a osvojio ju je Marko Krvavac sa svojim uljem "Dante Olive Oil".

Uzorak svog maslinovog ulja u New York su poslala i braća Bruno i Slaven Granić iz Ljubuškog, točnije iz Teskere. Riječ je ulju "Granić", sorte Istarska bjelica. Medalja za ovu vrijednu braću šlag je na tortu svih priznanja kojih su dobili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ovo je prvi put da smo uzorak svog ulja poslali na ovo natjecanje. Izuzetno smo sretni i zadovoljni osvojenom nagradom, iako smo takav rezultat i očekivali. Nagrada je samo potvrda rezultata s lokalnih natjecanja, kaže Slaven Granić.

U malu Hercegovinu stižu čak četiri zlata. Pitamo ga koja je tajna hercegovačkih maslinovih ulja.
Nema nikakve tajne. Kvalitetna i čista zemlja, voda te puno rada i ljubavi prema maslinarstvu. Jako bitno je i da smo rubno područje uzgoja. Struka je potvrdila da takva područja daju najkvalitetnija ulja puna polifenola koja imaju ljekovita svojstva na ljudsko zdravlje. Naše ulje je imalo 1010 mg polifenola/kg ulja iako je granica za ljekovita svojstva 250 mg/ kg ulja, što znači četiri puta više. Analiza je rađena na sveučilištu u Ateni, kaže nam.

Maslinova ulja iz Istre i Dalmacije odavno su na dobrom glasu. No, u posljednje vrijeme i hercegovačka im mogu odlično "stati uz bok", pa i parirati.
Ulja su podjednake kvalitete jer su i područja uzgoja slična. Osnovni uvjet za kvalitetno ulje je optimalno vrijeme berbe i prerade te način čuvanja. Hercegovačka ulja na svim natjecanjima u pravilu dobivaju zlatne medalje, objašnjava Granić.

Njihov maslinik u Staroj Teskeri zasađen je još 2011. godine.
Prostire na 2,5 hektara gdje imamo 615 stabala masline. Prvi dio nasada je posađen 2011 godine a drugi dio 2016 godine. Imamo 5 sorti maslina, najviše je oblice. Zatim imamo istarsku bjelicu, leccino, ascolana i levantinka. Maslinik je u sustavu navodnjavanja kap po kap, ističe.

Za berbu se uvijek ima tko pobrinuti kaže.
Radna snaga nam je potrebna samo u vrijeme berbe i to uglavnom budu naši prijatelji, govori.

Zanimalo nas je i može li se u Hercegovini živjeti od maslinarstva u ova neizvjesna vremena, naročito po poljoprivredne proizvođače.
Može, samo treba dosta vremena dok stabla dođu na rod. Potrebno je 7 godina do malo boljeg uroda. Da bi se živjelo od maslinarstva potreban je i veći broj stabala, barem 500, a poželjno i više. Prodaja ulja neće biti problem jer ne proizvodimo niti blizu potreba našeg tržišta.

Hercegovina, regija prvenstveno vinogradarstva mogla bi se okarakterizirati i postati prava regija maslinarstva.
Apsolutno sam siguran u to. Kada imate vrhunski proizvod cijeli svijet je vaše tržište. Hercegovačka ulja su našla put do Europe i Amerike kao i vina, zaključio je hercegovački maslinar Slaven Granić.

Da Hercegovina sve više postaje zemlja maslinarstva potvrdio je i predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana Zoran Raič. On je istaknuo kako se unatoč brojnim problemima poljoprivreda razvija, a naročito kada je u pitanju maslinarstvo, te kako su brojni novi zasadi masline koja prednjači. U tome je svoj obol i dala spomenuta Udruga čiji su predstavnici obilazili sajmove maslinarstva, posebno u Hrvatskoj, točnije u Istri i prenosili neke dobre prakse prema Hercegovini, ali u istu dovodili stručnjake iz Istre i cijele Hrvatske. Kako je krenulo, možda su učenici na dobrom putu da nadmaše svoje učitelje.

hercegovina.info

Glas naroda

Bravo Cico kralju, bravo za tebe za Slavena bravo za staru Teskeru

Čestitke za nagrađene maslinare i sve koji rade poljoprivredu u ovakvim uvjetima od vremena do tržišta koje nije regulirano...

Pozdrav iz udruge DL (debela ladovina)
Samo naprijed u nove radne pobjede

Crvenica puna gline,organski uzgoj bez trovanja mikroflore zemljišta ,redovno navodnjavanje, izmjenjena mediteranska klima s puno sunca,relativno mala zagađenost ovih krajeva,sva umitna hranjiva i otrovi uništavaju tu floru koja proizvodi kvalitet, sva konvencionalna i industriska hrana je otrov, koda ovce znaju što pasu i ko ih zamišlja na ražnju!...

Koja je tajna hercegovačkih maslinovih ulja?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari