Počinje primjena Zakona FBiH o kontroli i ograničenoj uporabi duhana

ljubuski.info

Krajem tjedna, točnije 28. svibnja, počinje primjena Zakona FBiH o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, usvojenog prije nešto više od godinu dana.

Zakonom se propisuje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Zakonom se, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja, među ostalim utvređuje i mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i zabranu njihova oglašavanja, promicanja i sponzoriranja, te sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima.

Prijelazno razdoblje prilagodbe šest mjeseci

Kako su kazali u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP), u čijoj je nadležnosti i nadzor nad primjenom tog zakona, Zakonom je propisano da će ministar zdravstva donijeti provedbene propise kojima se regulira uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu iznimke od zabrane pušenja iz čl.7. Zakona, te je, u tom smislu, dogovoreno održavanje sastanaka nadležnih tijela s Federalnim ministarstvom zdravstva.

Sukladno čl. 32., nadzor nad primjenom zakona vrše Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora te županijska tijela za inspekcijske poslove, putem nadležnih županijskih inspektora, pojašnjavaju iz FUZIP-a koji će, u smislu provedbe ovog zakona, vršiti nadzore putem Federalnog inspektorata rada na mjestima rada, a u okviru nadležnosti propisanih čl.160. Zakona o radu - isključivo u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama od interesa za FBiH, te putem federalnih zdravstvenih inspektora, u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač FBiH.

Kako pravne osobe imaju vrijeme prilagodbe u trajanju od šest mjeseci, a očekujući donošenje pratećih, predviđenih provedbenih akata, federalni inspektori rada i zdravstva će u prijelaznom periodu po stupanju Zakona na snagu, u inspekcijskim nadzorima primarno imati konzultativno-savjetodavnu ulogu za osiguranje djelotvornog uvođenja subjekata nadzora u nove pravne okvire, kako bi preventivnim djelovanjem podržali namjeru i cilj zakonodavca, a što je zaštita zdravlja građana i uposlenika u javnim institucijama, pojašnjavaju u FUZIP-u.

Nadležnosti

Podsjeća se da su federalni tržišni inspektori nadležni za vršenje nadzora nad primjenom čl.8. i čl.9., stav(1), (5) do (8) i čl. 13. - 25., u smislu stavljanja u promet, pakiranja i označavanja duhanskih proizvoda.
Kako ovaj zakon ne generira nove obveze za Federalni tržišni inspektorat vezane za trgovinu tom vrstom proizvoda, aktivnosti federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora nastavljaju se po planu redovitih i planu pojačanih inspekcijskih nadzora koje se aktivno provodi uz promptno reagiranje na inicijative i prijave građana kad su u pitanju subjekti koji vrše prometovanje duhana i duhanskih prerađevina, pojašnjavaju, nadalje, iz FUZIP-a.

Prema njihovim riječima, najširi djelokrug nadležnosti u svjetlu ovog Zakona imaju županijski sanitarni, tržišni, prosvjetni i inspektori rada, koji su nadležni za kontrolu primjene Zakona u svim drugim objektima, uključujući i ugostiteljske.

U FUZIP-u drže da je, imajući u vidu veliki broj gospodarskih subjekata i javnih ustanova u FBiH koje podliježu primjeni zakona, očit manjak kapaciteta inspekcijskih tijela u FBiH za vršenje poslova iz punog obima nadležnosti propisanih Zakonom.
Nakon usvajanja podzakonskih propisa u ovoj oblasti, bit će konzultirane i primjenjivane i propisane kaznene odredbe predviđene čl. 35. do 38. Zakona koje se, ovisno o počinjenom prekršaju, kreću u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, napominju iz FUZIP-u.

Treba istaknuti da se vlasnici ugostiteljskih objekata žale kako im nitko od nadležnih nije konkretno objasnio na koji način trebaju prilagoditi svoje objekte, niti im je rečeno bilo što osim da zakon stupa na snagu i da je razdoblje prilagodbe šest mjeseci. Također, dosta ugostitelja tvrdi da će im zbog novog zakona porasti mjesečni troškovi, pogotovo u zimskim mjesecima, a posve sigurno jedan broj će ih staviti ključ u bravu.

FENA

Glas naroda

Bogu dragom fala da i to zazivi.To je u svitu već davno uvedeno i niko nije zatvorio lokal radi toga.
Ko će pušit on će se i snać.

a tko neće i on će se snaći , odmakneš s od pušača i gotovo , pa koliko udahnete iz auspuha od auta , od uglja , od elektronske opreme sa ispusima itd pa nitko to ne regulira

Ko ce pusit znat ce se i sakrit

Eto ko sto si se ti sakrila

Jeste,priče za maliu djecu,isto kao i za upaljena svjetla po danu.Zakon smišljen za pljačku a ne za očuvanje zdravlja.U tom svijetu postoje kafići u kojima je zabranjeno pušenje ali postoje i oni u kojima je dozvoljeno.To se zove sloboda izbora a kod nas po običaju sve strpaju u jednu veću samo da bi se što više para za uhljebe ukesalo.

Upaljena svjetla danju imaju funkciju lakšeg uočavanja vozila iz daljine, bilo iz suprotnog smijera, bilo vozila koje pretječe!

Svjetla pletaru čuvaju...

E da mi je znat kako ćete to izregulirat, pogotovo u rupčagama i klubovima!
Kod nas ljudi koji zalaze u kafane su i u 99% slučajeva pušači, a i oni koji nisu znaju na noćnom izlasku ispušit koju. Znači, tko tu kome smeta? Maloljetna lica svakako nisu za zatvorene kafane

Auto sa upaljenim svjetlima se lakše i brže uočava pa zar nije isto i čovik sa upaljenom cigaretom.
A dobro, ionako smo odavno popušili

Uočiš samo svjetla od kojih ne vidiš ništa drugo.Tko u podne po sunčanom danu ne vidi auto na 500 metara ne treba ni sjedati za volan a sve dalje nije relevantno.Ili možda bi najbolje bilo da iz Ljubuškog uočiš auto kad krene iz Mostara?

Čega se sve banda uhljebsko parazitska neće dosjetiti

Počinje primjena Zakona FBiH o kontroli i ograničenoj uporabi duhana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari