Umirovljenici neće morati čekati kolovoz za povećanje mirovine

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, predočeno je to jučer na Izvještajnoj sjednici Skupštine saveza udruge umirovljenika F BiH koja je održana u Sarajevu.

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje mirovina za 3,9 posto umjesto na srpanjska primanja odnositi na svibanjska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.

Podsjetimo, Vlada F BiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o izvanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27. travnja, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa članom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.
Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,9 posto, odnosno da se mirovine uvećaju za ovaj postotak, počev od mirovine za srpanj 2023. godine, naveli su tada iz Vlade F BiH.

Međutim, usto što su upozoravali na to da nisu konzultirani u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza umirovljenika F BiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe člana 80. Zakona o PIO, prema kojem se i vrši izvanredno usklađivanje.

Naime, u stavu 3. tog člana stoji da Vlada F BiH odluku o izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema umirovljeničkoj populaciji koja čini preko petine stanovništva u F BiH.

Revidiranom odlukom o izvanrednom usklađivanju najniža mirovina koja će biti isplaćena u lipnju iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

Glas naroda

Ovo povećanje od 20 km je radi toga što je omjer mirovina 1:5 pa treba da se najviše mirovine od 3000 km i još više pokriju i uklope u omjer 1:5.

Ljudi koji su radili i uplatili 40 trebaju imati barem 1200 km mirovinu.
Ako je za 15 godina mirovina 550 km onda, a i povlaštene mirovine skoro ili 3000 km.

Umirovljenici neće morati čekati kolovoz za povećanje mirovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari