Zdenko Ćosić o liku i djelu Gojka Šuška

ljubuski.info

Na komemorativnom skupu u Lisinskom, povodom 25. obljetnice smrti ratnog hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška, dojmljiv govor je održao Zdenko Ćosić.

Prenosimo i transkipt govora:

Poštovana obitelji Gojka Šuška, poštovani predsjedniče hrvatske vlade gospodine Plenkoviću, poštovani prijatelji i štovatelji Gojka Šuška, gospođe i gospodo, evo okupili smo se u ovom zavidnom broju povodom 25. obljetnice smrti Gojka Šuška kako bi smo se prisjetili njegovog života i djela.

Života koji je bio protkan ljubavi prema Domovini i prema svom narodu. Života koji je bio satkan više od djela nego li od godina. Ako bismo htjeli u jednoj ili dvije rečenice opisati ulogu Gojka Šuška u novijoj hrvatskoj povijesti onda bi teško mogli naći bolje riječi od onih koje je izrekao bivši američki ministar obrane William Perry kazavši da je Gojko Šušak bio ključni čovjek u stvaranju hrvatske slobode, za Hrvatsku, a za SAD bio je ključni čovjek za uspostavu mira na ovim prostorima.

Može li se sadržajni život zamisliti od toga? Biti ključna osoba u uspostavi slobode za svoj narod i ključna osoba za uspostavu mira. Mislim da ne može. Kao što smo čuli Gojko Šušak je rođen u Širokom Brijegu, u Hercegovini, i njegov je Brijeg, cijeli njegov život, bio duboko i snažno utkan neskriveno utkan, u njegov identitet. Stoga je njegov rodni grad Široki Brijeg posvetio trg i podigao spomenik Gojku Šušku kako bi na takav način trajno ugradio njegov lik i njegovo djelo u kolektivno pamćenje i identitet naroda njegova zavičaja.

Sjećam se zadnjeg javnog govora Gojka Šuška, upravo ovdje, u ovoj dvorani, bilo je to u veljači 1998. godine. Govorio je o nužnosti obrane hrvatskih prava u BiH rekavši da bez toga nema mira, nema napretka i nema međusobnog povjerenja. Mislim da danas ne postoji više nitko tko to dovodi u pitanje.

Nedugo nakon toga Gojko je umro. Rekao bih - preselio se u onaj komadić hrvatskoga neba kao zvijezda, još jedna zvijezda u sazviježđu povijesnih hrvatskih velikana. Zato danas budimo u kozmičkom jedinstvu sa njihovim dušama. Taj veliki hrvatski čovjek, kako ga je nazvao predsjednik Tuđman, dao nam je više nego što mu možemo uzvratiti, zato, neka mu je vječna hvala i neka njegova duša počiva u miru.

Glas naroda

Udbaš

Jeli.ovo onaj cosic što je aliju dovuka u široki?aferim!!

Tad je Alija bio toplo dočekan od naroda na Širokom, . Alija kaže narodu , vi ste moj narod, ja sam vaš, a narod odgovara tako jeeee. A onda dođe nova direktiva iz metropole i taj isti Alija postade najveći neprijatelj Hrvata. Dotadašnji neprijatelji postadoše preko noći prijatelji i saveznici, a narod to ponovo proguta . Eto šta ti je narod , naivan i povodljiv, lijen da razmišlja već slijepo sluša direktive.

Nikad Alija nije bio hrvatski prijatelj. Ako je ista Tudjman uradio, dobro je prozreo tog islamskog fundametalistu, koji je jedini sve mirovne prijedloge odbio prije rata. I Cutileirov, Vance-Owenov i Owen-Stoltenbergov plan - sva tri je odbio u nadi da BiH pripadne Muslimanima, a mi i Srbi da postanemo manjina.
To je pravi zlocinac u BiH.

Svetac!!!!!

Lajatora ,ko sto vidite i ko sto je bilo za ocekivat,ima i bice ih jos a ja ih pitam ,sa odmakom od 28g da iznesu greske koje je Susak uradio? Ali obrazlozene.

Najbolji ministar odbrane RH i točka a to šta je dozvolio Tuti i ekipi u BiH je druga priča

Sta je dozvolio Tuti i ekipi,obrazlozi?

Posjeti Kruševo i stotine stanova u Mostaru kuću Roberta Nosića Itd Itd

Izgubili posavinu srednju bosnu iselili i još govor drži jer nikad nije radio u životu to je bucanje u prsa samo nisu hrvatska

Picamajstor udbaš goja.

Sve je obrazloženo u Hagu.

Pitajte ljude u Kanadi???

Lik je totalno nebitan, na papiru ministar a u stvarnosti niko i ništa.Da se imalo osjećao Hercegovcem nebi se tako lako HercegBosna ugušila u vrijeme kad imaš vojsku iza sebe

Rojs ga vozija i posto general pukovnik čovik sublećina udbaga jamčila pridase kada je služi ja jna upisose u partiju i u sdb sve se moj ljubo zna pati crko puko

Burazer mu je bijo predsjednik Komiteta u Lištici,a prva zena mu je bila srpkinja?Tako su mi Lištičani rekli,ako neko zna?Volio bi da me demantira!i usput se ispričavam ako nije istina gore navedeno!!ponavljam od par drugara iz Lištice sam čuo te informacije!

Evo ja ne znam ali sve da i je tako di je tu problem i sta je to on ,Gojko Susak, krivo uradio za svog mandata a i zivota. Evo ovaj amerikanac kaze,a on je zasigurno dobro informisan,da je Susak zasluzan za samostalnost Hrvacke i uspostavu mira u BiH. I ja se osobno slazem sa tom cinjenicom.

Srbi sramotno opsjedaju Sarajevo i Hrvatski vrh s njima šuruje da ne spominjem Vukovar Dubrovnik i ostale gradove to je katastrofalna politika

Vukovar i Dubrovnik su bili opkoljeni prije Sarajeva ali to Sarajevu nije smetalo da organizuje miting za Jugoslaviju 03. 04. 92'? Ili Stocu da docika vojsku sa cvicem. Tanki vam argumenti.

I pok. Mate Sarlija Daidza je bio upucen sa vojskom da odblokira Sarajevo ali su ga Muslimani vratili sa Igmana uz obrazlozenje da njima niko drugi Sarajeva oslobadjat nece. A kako je Sarajevo bilo opkoljeno kad je vojska iz njega izlazila i ulazila kad je tila( Juka Prazina, Caco,Sefer)? I ko je tu sa kim surova?

Čuli :"informisan". Evo vidite kako je lako prepoznati genetski čistokrvnog uhljeba. Vrlo lako!!!!

Slabo si ti informisan da bi mogao lako prpoznati genetski čistokrvnog uhljeba kao takovog. Jako teško.

Nakon 10 minuta odgovaraš na komentar što je još jedan dokaz da si genetski čistokrvni uhljeb a to što u svojim komentarima 2023 godine koristiš srpske riječi ne želim komentirati i slijepcu će biti jasno tko si i što si?

On se uhljebio a briga ga je li informiran ili informisan za banke je on podoban

Dali je informiran ili informisan nam je od krucijalne važnosti i ovisi nam bitak o tome...ono koji jetim moraš bit pa da uopće primjetiš razliku.

Tanji si ti i jadnji i garibastiji uhljebu od ćata za duhan . Kupi hrvatski riječnik od tih novaca što dobivaš za pisanje neistina i branjenje komunjara i veliko srpske politike. Kupi riječnik!

Obavezno K.rakljajićev...

MP, sve sam i ja čuo tako iz više izvora.
No, što je lošeg napravio, ako je sve tako. Ništa!
A dobroga?
Najbolji je i najveći ministar, to govore rezultati!
A Tuta i Tutici, pa nitko nije savršen.
Materijalno se nije okoristio, nije supruzi i djeci osigurao miran život već se moraju boriti i raditi.
Da je bilo više takvih ministara, gdje bi bila Hrvatska i HB, zasigurno visoko i bez kriminalne pretvorbe i pljačke.
Hercegovina se treba ponoviti Suškom!

Rojs je bio prvi logisticar ,a logistika je najvaznija karika u ratu, sto morete lipo vidit na primjeru Ukrajine. Rojs je zasluzan za besprijekorno snadbjevanje fronta svim potrebitin i probijanjem puteva u najkracem mogucem roku. Svasta se ,ko i svakom ,mozda moze Rojsu prigovorit ali zasluge za cin nikako.

Dobar broj današnjih bogataša u Hercegovini je bilo u logistici HVO-a ili su imali firme koje su poslovale s HVO, . Do rata su bili goli ko crkveni miševi, a danas milioneri.

Ja,i? Imas objavu podataka o poslovanju firmi u Federaciji i iz ti se podataka lipo vidi da su napravili uspjesne firme koje i dan danas uspjesno posluju. Pa i BMW ti je,kao i VW poslova sa drzavom za vrime svjetskog rata.

Jesi li čuo za ratno profiterstvo?

Meni žao naših logističara generala Mire Rupčića i Žare Keže udbaša

A generali biznismeni?

Jest svojim parama probijao što je zaradio vozeći autobus za Njemačku,sve udba i interes pokazao udbaško lice kod pomilovanja ubica Perkovića i Mustača,posjeti Kruševo i upali svijeću,sve je to Bog kaznio pokosio karcinomom,Tuti šalje vjenac Šešelj uz čast zahvalnosti pibijenim Hosovcima,sramota za Hrvatski narod.

Pa Hos,i hrvacki i bosanskohercegovacki,i je bio produkt srbijanskih krugova i svojom politikom i ikonografijom je isao samo na ruku srpske politike koja je svitu priko HOSa tila pokazat da je hrvacka sljedbenik fasisticke NDH. Znaci sto su mudzahedini bili Bosnjacima to je Hos bio Hrvatima. Samo sto su se Hrvati otresli tog kamena oko vrata.

pok.Ministar goja susak,picamajstor u Torontu,ljudi ovako iz prve ruke kazu ,"dosao je s kesom u Canadu"kako je on i Rojsov stric Udbas dosli do love kazu, Posusjaci da su opljackali ptt i pobjegli u Zindorf tj ilegalno preko granice i prijavili se u izbjeglicki logor za strance u SRNJ.U Torontu nije bio nikad u Hrvatskoj emigraciji ,vec je bio clan YU kluba.Drugovi iz Bg posebno DB je bila redovno gost u njegovom restoranu,to je bila i praksa na prostorima regiona svi koji su imali restorane radili su za udbu tj spijuni supa bili,cast izuzetcima.Bilo bi jako zanimljivo da se nakon 30g otvore arhive da vise maske pocmu padati,ali kako kad ovi stari udbasi hdz , zaposljavaju svoju dicu koji takve EU zakone blokiraju,nedaju pristup arhivi i istraziteljsko novinarstvo je pod cenzurom.Dokle to vise tolerirati,bilo bi vrlo zanimljivo da se otkriju nalogodavci likvidacije hrvatskih domoljuba.

Sto vam triba arhiva? 72' je upala Feniks grupa u Jugoslaviju a 90' je pripala Jugoslavija. I zar vam je problem bilo ,ili je, objavit lipo dokumentovano ,ko ih je organizova,zasto ih je posla,koji cilj im je bio,kakvu su logistiku imali i sve druge detalje? Tako isto i za sve ostale pa i za Suska ako imate sta. Dje je problem ? Il nema ko il nema sta il nemate kad?

Inace ja sam zagovornik,a to je proslo vrime i pokazalo,da mi nismo imali nikakvu iole ozbiljnu politicku emigraciju ali jesmo veliku domoljubnu ekonomsku emigraciju kojoj dugujemo ogromnu zahvalu.

Kakav si ti zapovjednik?

Njihova jedina uloga 72. je bila da TO i raja upuca tandžare na istima....

Nazalost to je samo dio istine di smo izgubili mlade ljude. A jedina uloga grupe Feniks je bila da se Hrvati svitu prikazu kao teroristi . Ali njih je neko mora organizirat. Ko? Zasto trazite dosije sto sami ne odgovorite ko je taj sto ih je organizova i kakav je plan bio?

Sa grupom Feniks je napravljena igranka, nasamareni su dobro. Što se ne otovre njihovi dosjei u DB-u?

Točno, tako je i Blaž Kraljević čim je došao u Australiju odmah imao restoran u St.Albansu predgrađu Melbourna. Kad je trebao ići u akciju sa Fenix grupom sam sebe prijavio da peče rakiju i u pritvor. Ove ljude ocinkario. Kasnije kako završi sa svojom politikom u ratu , žali bože ljudi oko njega što ih otra u smrt.Tako da ti je to sve isto duplih igrača je bilo koliko hoćeš.Ovaj je bar bio ratni ministar koji je pobjedio jna i Srbiju i stvorena je Hrvatska država.

Točno, tako je i Blaž Kraljević čim je došao u Australiju odmah imao restoran u St.Albansu predgrađu Melbourna. Kad je trebao ići u akciju sa Fenix grupom sam sebe prijavio da peče rakiju i u pritvor. Ove ljude ocinkario. Kasnije kako završi sa svojom politikom u ratu , žali bože ljudi oko njega što ih otra u smrt.Tako da ti je to sve isto duplih igrača je bilo koliko hoćeš.Ovaj je bar bio ratni ministar koji je pobjedio jna i Srbiju i stvorena je Hrvatska država.

Jeftino prodajem kartu zemljine dojnje ravne ploče
Sve informacije na broj 063
Zvati iza 24 sata

Jeli u mrginju 1/1...

Nitko nije izigran u ratu kao Hrvati u BiH, zahvaljujući ovome na slici i njegovim ljudima ovdje. Svi do jednog su samo gledali vlastitu korist.

Ovo je znači ota ,,prešućena istina”...

Jedino su nama uzeli ono što smo čizmom obranili triba to vratit na početne postavke samo nemamo mi za to moralne ljude.

Zdenko Ćosić o liku i djelu Gojka Šuška
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari