Zabrinutost stanjem okoliša

U organizaciji eko udruge “Slapovi Kravice” i Fondeko iz Sarajeva, jučer je u motelu Most u Ljubuškom upriličena tribina o ekologiji, na kojoj je bilo riječi o projektu UN-a “Milenijska ocjena ekosustava”. Predavači na tribini su bili akademik Mithad Usčuplić, direktorica Fondeka Halida Vuković, te Hajdar Arifagić, član Upravnoga odbora Fondeka.

Zaštitimo ono što imamo

Akademik Mithat Usčuplić, član Akademije znanosti BiH, kazao je kako su ovaj projekt radile zemlje članice UN-a, radilo je više od 1360 znanstvenika iz stotinu zemalja. Projekt je objavljen prije nekoliko godina u vidu enciklopedija čiji je format oko 2500 tisuće stranica. “Cijelo čovječanstvo je zabrinuto trenutačnim stanjem okoliša. Nestaju prirodni sustavi, staništa, nestaju brojne biljne i životinjske vrste, i što je najgore nestaju šume i sve je manje voda. Taj proces se pripisuje globalnom zagrijavanju. Oceanima i morima prijeti povećanje razine vode, tako da je ukupna slika planeta zabrinjavajuća”, kazao je akademik Usčuplić, dodajući kako se iz ovoga projekta pokušava uzeti ono što je nama interesantno i što se može prevesti na naše lokalne uvjete da vidimo što to mi možemo i što činimo da zaštitimo ono što imamo, prije svega prirodno nasljeđe, a to su šume i vode. Kazao je da se kroz ovu vrstu predavanja pokušava educirati građanstvo naročito nevladin sektor, koji treba svojim inicijativama opominjati, poticati i utjecati na javnost. Mnoga predavanja su namijenjena političarima koji donose važne odluke vezane uz ekologiju. Ono što mi možemo učiniti, ističe Usčuplić je zaštititi nasljeđe, moramo gospodariti šumama na principu kojeg znanost traži, da se one ne devastiraju nego da se vrše pošumljavanja. Isto tako moramo čuvati vodu, a ne je davati strancima da se prave razno razni objekti.

FONDEKO svijet

“U projektu Milenijske ocjene ekosustava sudjelovali su i znanstvenici s područja BiH koji su dali svoj prilog. Stranci jako puno posjećuju Bosnu i Hercegovinu, oni uz pomoć naših znanstvenika istražuju naše resurse naročito vodne, jer je voda ta kojoj prijeti nestanak”, istaknuo je on dodajući kako njegova osobna ocjena ekosustava u BiH je jako loša.

Okupljenim gostima obratila se i Halida Vukovič, direktorica Fondeka, koji je osnovan 1994. i to je prva nevladina organizacija za zaštitu okoliša u BiH još u vrijeme rata. Trude se na osnovu znanstvenih saznanja uravnotežiti razvoj gospodarstva, ali da se istovremeno očuvaju prirodna bogatstva, jer su za to da gospodarstvo radi po uvjetima i čuva ono što je priroda podarila. Hajdar Arifagić, član Upravnoga odbora Fondeka prisutnima je prezentirao novi broj znanstveno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji Fondeko svijet, čiji je trideseti broj izašao iz tiska.

Čuvati nasljeđe

Mnoga predavanja su namijenjena političarima koji donose važne odluke vezane uz ekologiju. Ono što mi možemo učiniti, ističe Usčuplić je zaštititi nasljeđe, moramo gospodariti šumama na principu kojeg znanost traži, da se one ne devastiraju nego da se vrše pošumljavanja. Isto tako moramo čuvati vodu, a ne je davati strancima da se prave razno razni objekti.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari