Prosječna plaća u ZHŽ iznosi 1081 KM

ljubuski.info

Standard bh. građana sve je lošiji. Svako šesto kućanstvo u BiH je siromašno, dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva, podaci su Ujedinjenih naroda. Od plaće koju dobiju za svoj rad radnici jako teško mogu preživjeti mjesec, a prosječna plaća, prema zabilježenim statistikama, u Bosni i Hercegovini najniža je u regiji.

Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u veljači na području ovog entiteta (posljednji objavljen podatak) iznosila je 1193 marke. Kada je riječ o županijama koje prednjače u visini plaće, to su, prema pokazateljima, Sarajevska, a slijedi je Hercegovačko-neretvanska županija.

Kako je prikazano, prosječna plaća koju su radnici u veljači primili u Sarajevskoj županiji iznosila je 1474 marke, dok je plaća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji niža za 228 KM u odnosu na SŽ i iznosi 1246 maraka. Prosječna plaća koju su radnici u Unsko-sanskoj županiji primili iznosila je 1086 maraka, a u Posavskoj županiji 1091 marku.

Visina prosječne plaće u Tuzlanskoj županiji iznosila je 1096 KM, Zeničko-dobojskoj 1031 marku, Bosansko-podrinjskoj 1181 marku, dok je u Srednjobosanskoj županiji, prema statistici Federalnog zavoda za statistiku, u veljači bila najniža, iznosila je 974 marke. Zaposleni u Zapadnohercegovačkoj županiji prosječno su primali 1081 marku, dok su naseljeni u Hercegbosanskoj županiji za svoj rad prosječno primili 1119 maraka.

Osim po niskim plaćama, Bosna i Hercegovina u samom je (negativnom) vrhu i kada je riječ o stopi nezaposlenosti, iako se tisuće nalaze na zavodima za zapošljavanje. Na evidencijama službi za zapošljavanje početkom godine u Federaciji BiH bilo je registrirano 285.606 osoba. Udio ženske populacije u broju nezaposlenih iznosio je 168.966, odnosno 59,16 posto. Od ukupnog broja nezaposlenih, 196.017 (68,63 posto) je stručnih, 89.589 (31,37 posto) su nestručne osobe, a njih 86.275 (30,21 posto) prvi put traži posao. Na evidenciji nezaposlenih, prema posljednjem objavljenom podatku, bile su registrirane 63.654 osobe u dobi između 15 i 29 godina.

Među nezaposlenima najviše je kvalificiranih radnika (90.017 ili 31,52 posto) i NKV radnika (85.134 ili 29,81 posto), potom slijede osobe sa srednjom stručnom spremom (78.773 ili 27,58 posto) i VSS (21.500 ili 7,53 posto), osobe s PKV (4130 ili 1,45 posto), VKV (691 ili 0,24 posto) i osobe s NSS (325 ili 0,11 posto).

Najveći broj nezaposlenih registriran je u Tuzlanskoj županiji (68.315 ili 23,92 posto), potom u Sarajevskoj županiji (55.410 ili 19,4%) i Zeničko-dobojskoj županiji (50.589 ili 17,71%). U Bosansko-podrinjskoj županiji registrirano je 2914 ili 1,02% od ukupnog broja osoba. Županijske službe za zapošljavanje su, navodi se u posljednjem izvješću Federalnog zavoda za zapošljavanje, posredovale u zapošljavanju 2183 osobe.

I dok je broj nezaposlenih ogroman, poslodavci stalno traže povećanje kvote za dozvole za uvoz radne snage iz inozemstva, a u siječnju ove godine stranim državljanima odobrene su 144 radne dozvole.

Da je stranih radnika na bh. tržištu rada sve više, pokazuje i podatak Agencije za rad i zapošljavanje, prema čijim je podacima lani izdano ukupno 3780 važećih radnih dozvola, a kako su potvrdili iz Agencije, najviše ih je dobilo državljana Turske, Srbije, Hrvatske i Kine. Podsjetimo, u RS-u je izdano 1447 važećih radnih dozvola, i to 829 koje se računaju u kvotu i 618 izdanih neovisno o utvrđenoj kvoti, a u Federaciji BiH 2076 važećih radnih dozvola, od čega 782 koje se računaju u kvotu te 1294 neovisno o njoj.

Glas naroda

Zato je prosjecna placa parmalentaraca 5650 KM, plus ostale povlastice. Takav odnos jes imaju neke africke zemlje. Narode, dobio si onoliko koliko zaslužujes. Političari, vi imate najbolju drzavu i najbolja radna mjesta na svijetu

Evo ne triba više ići u Njemačku plaća je 1081KM

Znam da ce se sad pisat propoliticke jeftine parole ali ja zelim dat osvrt na nesto sto mi bode oci. Naime, ako pogledate navedene brojke ,vidit ce te da po prosjecnim primanjima nasa zupanija ne opravdava drugo misto po visini BDPa po glavi stanovnika i sve druge pozitivne gospodarske pokazatelje. Sta to govori? Ono sto sam vec pisa da gospodarstvenici vecinu,ako ne svu ,dobit sitnicavo i nerazumno zadrzavaju u vlastitom dzepu i na taj nacin poticu iseljavanje koje nikom ne moze ic u prilog. Zato ,gospodo poduzetnici, vrime je da pocnete tu dobit diliti sa radnicima koji su uveliko zasluzni za istu jer ce vam se to zasigurno,mozda ne odmah ali sa vrimenom, pozitivno vratit. A vama radnicin je vrime da se organizujete,i drustvo da vas podrzi, u trazenju i ostvarenju svojih prava.

Zašto bi poslodavci dijelili dobit s radnicima? Što su radnici uložili u tu dobit osim rada za koji su plaćeni po dogovoru? Ako radnici žele i neku dobit, osim plaće, nek otvore svoju firmu pa nek rade kako žele.

Imas pravo. Ali onda radnik mora iznac nacina da il poslodavac sam ostvari tu dobit il da ga natra da mu povisi primanja. A upravo o tom i pisem,jer ako ih se ne natra oni to samoinicijativno nikad ucinit nece kao ni za ostala radnicka prava. Uostalom za svoja prava radnici su ginuli prije 150g a mi se danas samo napijemo i naidemo gra u spomen na to. Jbg., do nas je.

Pitajte Bebića koliko je plaća i koliko se godišnje pojačava,,,ha haaaa

Prosjek je mi kupus oni meso.

Bas kad pogledam ove plate onda ne moram ic u bili svit jer po ovim platama sa njihove tocke gledista se moze lipo zivit ali prvo se treba naviknit da ne jedemo meso i ostale neke luksuzne stvari.

nađi mini job kao i u njemačkoj

Šta briga parlametaraca za vama ,eno ševe u parlamentu i one šaravonje ,sto svira flautu njima sada andjeli letaju boli ih briga kolka je ljubuska placa pucaju 6000 i lagano

U parkovima prosjek 1800, direktor 3000 i radnik 800 to je prosjek 1800 j...vas prosjek

Placa po DOGOVORU? U kojoj je to firmi odo odma dogovarat

Ša triba ovcama već malo trave, ta ne znaju one u pare. Ko ima dvi čiste u glavi ovdje neće živiti, ostat će samo vukovi i ovce...

Nitko vam ne smeta da budete privatnici ko i ja,u bilo trade po stitnike za koljena i pomalo stavljat keramiku.
Svu dobit dijelis sa sobom

To je kao djed star 63 godine i unuk star 3 godine prosjek godina 21 ali ni jedan ne može hebat.

jesi siguran

odnosi se na komentar08.svibnja 2023. 11:41:07

a može i na ovaj ispod, vidite vokića

koliko ima savjetnika koji imaju velike plaće neka neko zbroji te uhljebe pa će te se čuditi tom broju

kakva je plaća savjetnik, brojem i slovima

pametnom savjetnik netreba a budala ga svakako neće poslušati

koliko je plaća dr Landeke u DZ. Vidim voza se novi VW džip, mobitel
reprezentacija, goriva koliko hoćeš, upravna vijeća, komisija ZZOŽZ... itd itd
Koliko para? Da narod zna, kad već njihova djeca moraju na bauštelu u
Njemačku.

Nece ni on dugo vjeruj prijstelju..bit ce bibi papa..uskoro

Idemo svi u strajk.

Prosječna plaća u ZHŽ iznosi 1081 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari