Nastavlja se obnova tvrđave herceg Stjepana

ljubuski.info

Srednjovjekovna tvrđava herceg Stjepana, jedan od simbola bogate povijesti Ljubuškog, prošlogodišnjom završetkom opsežnih konzervatorsko-restauracijskih radova na središnjoj kuli, popularno zvanoj Herceguši, zasjala je u novom ruhu na radost i ponos svih Ljubušaka. Provedbom navedenih aktivnosti napravljen je veliki iskorak prema potpunoj obnovi ovog nacionalnog spomenika čime će Ljubuški dobiti još jedan nezaobilazan turistički adut, ali i ono najvažnije - od propadanja sačuvati vrijednu povijesnu baštinu za buduće naraštaje.

Još za vrijeme provedbe ove najveće investicije u obnovu i prezentaciju Starog grada u okviru projekta HeritageRevived, Gradska uprava je krenula s pripremama novih projekata za nastavak obnove tvrđave. Rezultat toga je da novi radovi koji kreću već ovog proljeća.

Naime, nakon provedbe postupka javne nabave, u četvrtak su u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Društvo za građevinarstvo "Građevinar-Fajić" d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić potpisali ugovor "Zaštita nacionalnog spomenika Stari grad Ljubuški - Restauracija/konzervacija nacionalnog spomenika" vrijedan 139.990,50 KM s PDV-om. Nakon središnjih i jugoistočnih bedema te braniča kule sada će se obnavljati sjeverna strana tvrđave na kojoj će biti izvršena obnova zidnih masa, obnova zidova prsobrana sa puškarnicama te postavljena drvena ophodna galerija od hrastove građe prema ostatcima na objektu.
Za otprilike mjesec dana Grad Ljubuški će nas uvesti u posao i tad pokrećemo radove. Radit ćemo na bedemima 8, 9 i 10. To su sjeverni bedemi koji formiraju obor. Rok izvođenja je 90 dana i mi se nadamo da ćemo u tom roku završiti - kazao je Ekrem Maksumić.

Gradonačelnik Markotić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine nastavlja obnova kako bi ovaj lokalitet na vrhu Butorovice, na 396 metara nadmorske visine, zaživio u punom kapacitetu.
Posljednjih nekoliko godina uloženo je više 1,5 milijun KM te je veći dio posla završen. U predstojećem razdoblju nastavljamo s radovima do potpune obnove naše tvrđave, naše ljepotice uz koju smo kao Ljubušaci posebno vezani - istaknuo je gradonačelnik Markotić prilikom potpisa ugovora te zahvalio Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Federalnom ministarstvu kulture i sporta preko kojih je ostvaren dio sredstava koje Grad Ljubuški izdvaja za nastavak radova.

Grasdka uprava Ljubuški

Glas naroda

kradeze će izgradit će još lepšu i stariju tvrđavu...ono su nakaradno što su uradili stavili drvenu gredu iznad vrata da nosi težinu ili luk iznad vrata običnog kamena i popunili žbukom...opasno po život neko će poginuti....pogledajte malo dubrovnik i ston zidine pa usporedite sa ovim ovo je čisti kradeze amaterizam i klošarstvo

Eto napravi ti bolje

Kakva je ono baraka na Trgu?

to su uredi marketing agencije Letan doo Vitina koja u uredu ima dva zaposlena konobara a koja jama tendere za reklamiranje samo Parkova i to u RH preko Letan doo Hrvatska

Takozvanom trgu a mođe se zvati Trg Žrtava Hadezea.Nego ima još mjesta tako da ako ima zainteresiranih dobro bi bilo jedan grill,jednu pekaru i jednu buregdžinicu napravit

Srkat ćeš ti tamo neku ločku papak.

Vidite kako Nevenko preko Ekrema gura projekte a Sarajevo daje Lovu.
Kradeze-SDA..Vedran samo potpisuje.

Sarajevo ni u sebe ne obnavlja nista sto nije iz turskog vakta. Neka Boga i Europe.

Zna li se tko će restoran unutra otvorit? Mogli ste i stiropor fasadu stavit

Sta vi znste o tome, pa ljubuski ima doktora arheologa, on zna kako je bilo prije, sad ce na ono pvc stolarija, da sva para ostane u kući

Ma dasta u boji drveta.

Restoran otvara grupa branitelja domovinskog rata.

Branitelja ili "branitelja"?

Ovi komentatorima kojima ništa ne valja kritiziraju ovaj vrijedan projekat.Nek lipo odu u Grude,Posušjei Široki pa nek se dive srednjovjekovnim utvrdama.Sretno Vam bilo dežurni crnjaci.

Najlakše se uspoređivati s gorima od sebe. Rekao ti je gore čovjek, pogledaj uspješno obnovljene kule pa se uspoređuj.

A ovaj prvi je kao stručnjak, pa pogledaj kako je coloseum zalipljen žvakaćom, nemaš drugog posla pa ževkaš kakav Ston , Dubrovnik oko topova malter neretva pržina, jesi ti ikad bio u Dubrovniku?

Svaka kritika je dobrodošla (taman da i nije/je na mjestu) - to znači da je narodu stalo do nečega... Ovo su bile intervencije u zadnji trenutak na Tvrđavi... Jao nama kad ni kritika ne bude i svi postanemo ravnodušni..

Morat ćemo se izuvat pri ulasku u istu, nema više cile lale...

Militi će da ih se pusti unutra

Ti cile lale ,jesi li ti iz užu ili širu Srbiju?

Iz užu Erceg bosna...

Aha

Tako je,kritika je potrebna jer ipak ima ljudi koji ovo čitaju i pokušavaju nešto poduzeti kad već nemaju stručnjaka oko sebe a i ako imaju onda su ili slijepi ili nezainteresirani ili najvjerojatnije uhljebi

Za iznad..u Posusju i Grudama se otvaraju radna mjesta ..parazitu...

Nama u Ljubuškom je samo važno da sve lijepo izgleda, da se sadi cvijeće i uređuje trava. Šta ima veze što nemamo gospodarstvo, zar se od toga živi? Od ljepote se živi.

Otvaraju se i u Ljubuškom,tj jedno radno mjesto za pokolnjenih stotine hektara državnog zemljišta jednoj osobi.Ali ćemo možda imati besplatnu struju ili bar po tvorničkim cijenama haa haaa haaa

Aaaaa jesu napredni to Posušje i Grude aaaa

Obnovit kulu ali ne samo kulu vec i naselje okolo ali u sto izvornijem obliku je sigurno potez za pohvalit. Ali (citam da je jos neko uocio) staviti nadvratnik od drveta,i to jelovine umisto hrastovine, bez lucnog svoda mi izgleda [ * neprimjereno * ]no u najmanju ruku. Jos kad se zna da smo trusno podrucje.

Koliko će koštat ulaznica vridili ova sa kravice.

Ulaznice su cilj Ljubuškog adzeja Parking Kravica … a Vinarija Soko Famos… o tome više nitko i ne govori

Dobro da nepočmu naplaćivati kupanje u trebižatu bolesnici kradezeovski

Kako su počeli uvest će vinjete za ulazak u grad Grad Ljubuški

Nastavlja se obnova tvrđave herceg Stjepana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari