Oživljavanje sporazuma Karadžić - Boban

ljubuski.info

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović idući tjedan u Mostaru okrunjuju svoju dugogodišnju “političku ljubav” i to kroz potpisivanje sporazuma o suradnji dviju stranaka, što je već i najavljeno tijekom njihovog posljednjeg sastanka u Banjoj Luci.

Na ovaj će način biti službeno stavljena točka na ono o čemu se već mjesecima govori - dva čelnika spremna su u namjeri da nakon listopadskih izbora ponovno osvoje vlast te dijele fotelje, ali i državu kroz ustavne promjene koje se očekuju nakon izbora. Najava potpisivanja sporazuma već je izazvala frustracije ostalih hrvatskih stranaka, a javnost uvelike bruji o tome kako je ovaj sporazum zapravo oživljavanje sporazuma Radovana Karadžića i Mate Bobana iz 1992. Njih dvojica tada su postigli dogovor o podjeli BiH, pri čemu je Posavina, regija s nekad većinskim hrvatskim stanovništvom, nedugo nakon toga izgubljena.

Izdaja Posavine

U pozadini ove najave krije se dugogodišnji strateški interes dviju stranaka za podjelom vlasti na državnoj razini, jer je jasno da HDZ BiH bez Dodika ne može sudjelovati u vlasti na državnoj razini niti se ona bez SNSD-a može formirati. Čović je toga svjestan pa su se u tom kontekstu tijekom posljednjeg sastanka u Banjoj Luci njih dvojica obvezali da će međusobno podržati stranačke kandidate za dužnost člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima. Ovo je tek bila uvertira za mnogo dublju suradnju, koja će na kraju zasigurno rezultirati i jedinstvenim stavom oko novog teritorijalnog ustroja države.

Ono što brine predsjednika HSP-a BiH Zvonku Jurišića je činjenica da Čović prije hrvatskih stranaka sklapa saveze s Dodikom, koji je nedavno ponovno oživio duhove prošlosti pričom o nerealno velikom broju žrtava Jasenovca.

-Iz kojih je pobuda ovaj savez, ne znam. Iako ne želim živjeti u prošlosti, ipak bi se moglo reći da ovo podsjeća na dogovor Boban - Karaždić, naglasio je Jurišić, upozorivši kako ovakva strategija može donijeti samo štetu Hrvatima te podsjetivši na nikad ostvaren povratak Hrvata u Posavinu.

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NS-a Radom za boljitak, tvrdi kako je potpuno razočaran činjenicom da HDZ BiH okreće leđa hrvatskim strankama, ali zato hrli Dodiku. Hrvati uz potporu SNSD-a, istaknuo je, ne mogu očekivati rješenje svog pitanja u Federaciji, te je pritom upozorio kako prema prvim najavama ovaj sporazum neće riješiti mnoga otvorena pitanja vezana uz RS, odnosno Posavinu

-To su u prvom redu pitanja, što učiniti s hrvatskom zemljom u RS-u, što s 200 tisuća protjeranih Hrvata te na kraju, gdje to hrvatska djeca u RS-u mogu učiti hrvatski jezik, naglasio je Lijanović, koji smatra da se na ovaj način nastavlja katastrofalna politika HDZ-a BiH koju vodi posljednjih 20 godina.

Sukob oko kandidata

Inače, posljedice ovog poteza mogle su se osjetiti i na posljednjem sastanku stranaka potpisnica Kreševske deklaracije u Mostaru, pri čemu je Čović “zamolio” ostale stranke da podupru kandidata iz reda HDZ-a BiH, jer je, Čović kaže, to stožerna stranka s posebnom odgovornošću prema hrvatskom narodu u BiH. Nije trebalo mnogo pa da takav prijedlog izazove veoma oštre reakcije Zvonka Jurišića i Bože Ljubića, pa je atmosfera na posljednjem okupljanju posvećenom dogovoru o svehrvatskom kandidatu bila veoma mučna. Ljubić je pritom neizravno upozorio kako nema svehrvatskog dogovora uz isključivost koju očito provodi HDZ BiH i uz dogovaranje o predsjedničkom kandidatu izvan hrvatskog korpusa.

Oprečno govore, a zajedno djeluju

Zanimljivo je kako Čović i Dodik ponovno ulaze u partnerski odnos iako je poznato da, barem u javnosti, imaju različite izjave o budućem ustroju BiH. Tako je Čović konstantno izjavljivao kako se zalaže za korjenitu ustavnu reformu na cijelom području BiH uz dokidanje “nepravedne” dvoentitetske podjele BiH. Njemu će pak partner biti političar koji ne propušta priliku da javno kaže kako nikada neće pristati na ukidanje svog entiteta, kao i entitetskog glasovanja, koji upravo Hrvati jedini ne mogu koristiti.

I Lovrić pristupa

Predsjednica HSS-NHI-ja Ljiljana Lovrić, koja je do sada već imala sastanak s Čovićem o temi strateškog partnerstva, također bi trebala pristupiti novom savezu HDZ-a BiH i SNSD-a koji će se potpisati u Mostaru.

Inače, ona se već jedno vrijeme spominjala kao mogući Čovićev kompromisni prijedlog za hrvatskog predsjedničkog kandidata, no nikada do sada nije bilo službene potvrde. No, jasno je kako ona predvodi onu struju unutar HSS-NHI-ja koja je bliža dogovoru s HDZ-om BiH.

I. Marić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari