Više od 200.000 turista na Kravici ostavilo 3,509.639 KM

ljubuski.info

Osim što je oduvijek omiljena i privlačna prirodna ljepota poznata u Bosni i Hercegovini, ljubuški i hercegovački dragulj vodopad Kravica sve više postaje prepoznatljiva i poželjna turistička destinacija u Europi i svijetu, a usto i vrlo važan, koristan i unosan gospodarski čimbenik. O tome zorno svjedoče financijski i statistički pokazatelji, koji vesele turističke djelatnike, Gradsku upravu, Javno poduzeća Parkovi i sve ljude ljubuškoga kraja.

U prošloj, 2022. godini Kravicu je posjetilo više od 200.000 turista, a ukupni prihod iznosio je 3,509.639 konvertibilnih maraka. To su izvanredni podaci i rezultati koji su premašili sva očekivanja. Financijski uspjeh je fascinirajući: u pretpandemijskoj rekordnoj 2019. godini prodano je 306.509 ulaznica, a prihod je iznosio 2,535.001 KM, što će reći da je prošlogodišnji veći za gotovo milijun, točno 974.638 KM. Turisti i posjetitelji su se vratili, 2020. godine, kada je koronakriza bila na vrhuncu, posjetilo ju je svega 33.000 gostiju, u 2021. godini 105.000, u prošloj se očekivalo nešto više od 150.000 i, eto, prebacilo se iznad 200.000. Prema trendovima, ova bi godina mogla biti još uspješnija.

S podacima o turističkim rezultatima Kravice upoznati su vijećnici Gradskog vijeća Ljubuškog na 24. sjednici, na kojoj je podneseno izvješće o radu za 2022. godinu i program rada te financijski plan za 2023. godinu JP Parkovi Ljubuški, koje upravlja i gospodari Kravicom. Prošlogodišnji prihod od 3,509.639 KM ostvaren je od tri vrste prihoda: prodaje ulaznica za Kravicu i naplate parkiranja, vaučera i ulaznica za panoramski vlakić. Od prodaje ulaznica i naplate parkiranja dobiveno je 3,247.150 KM, od vaučera 183.945 KM i od ulaznica za panoramski vlakić 78.544 KM.

Gledajući tijekom cijele godine, kako se mijenjaju godišnja doba i s njima vremenske prilike, tako se mijenja i broj posjetitelja, a time i prihod. U siječnju je od prodaje ulaznica na Kravicu i parkiranja naplaćeno 10.370 KM, u veljači 10.090 KM, u ožujku 25.230 KM. Kako su se nizali proljetni dani, prihod se znatno povećavao: u travnju je narastao na 94.530 KM, u svibnju na 227.594 KM, a u lipnju na 388.460 KM.

Kulminacija je bila u dva središnja ljetna mjeseca - u srpnju su uprihođene 751.963 KM, a u kolovozu rekordnih 1,004.530 KM. Sa smirajem ljeta i dolaskom jeseni i zime turistički nomadi postupno se primire, ali ne i posve smire. U rujnu je prikupljeno 438.808 KM, u listopadu 234.420 KM, u studenome 40.245 KM i u prosincu 20.910 KM. Tako se isto tijekom godine događa i s prihodima od prodaje vaučera i ulaznica za panoramski vlakić. JP Parkovi je mjerodavan za posjete muzeju u Franjevačkom samostanu Humac. U prošloj godini od prodaje ulaznica naplaćene su 4782 KM.

Cijene ulazne karte, kao i sve ostale usluge koje se nude posjetiteljima na Kravici posljednji su put mijenjane i utvrđene u studenome 2021. godine. Ulaznica za odrasle strance tijekom cijele godine je 20 KM, za domaće žitelje s prebivalištem u BiH 10 KM.

Javne ustanove

Inače, osim JP Parkovi, na dnevnom redu 24. sjednice Gradskog vijeća Ljubuškog našlo se još nekoliko izvješća ljubuških javnih ustanova i poduzeća o radu u 2022. i programima rada za 2023. godinu, o kojima su se vijećnici očitovali: Radio Ljubuški, Centar za socijalni rad, JU Kulturno-sportski centar, JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju, Dječji vrtić i Glazbena škola. Usvojen je zaključak o usvajanju godišnjeg izvješća o izvršenju proračuna Grada Ljubuškog za 2022. godinu u iznosu od 17,819.142 KM, što je 102,13 posto od planiranog proračuna.

Zbog odlaska na novu dužnost Mladen Bebek, dosadašnji direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog, razriješen je dužnosti i na to mjesto imenovana je Veronika Pinjuh. Usvojeni su zaključci o kupnji nekretnine, dvosobnog stana i dodjeli poslovnih prostorija na korištenje te nekoliko odluka o dodjeli koncesije za korištenje zemljišta u poljoprivredne svrhe.

Ivan Kaleb | Dnevni list

Glas naroda

Di su te 3 milje rasporedili..ili su na nekom stranom racunu.tipa Cipar

Juče u Sarajevu se dogodi najveća diskriminacija branitelja koji su tražili svoja prava na Bijači . Vlada Federacije je na jučerašnjoj sjednici povećala osnovicu svim svim skupinama branitelja osim onima koji primaju egzistencijalnu pomoć 5 maraka po mjesecu učešća u ratu. Pozivam i prozivam UZB Ljubuški zašto niste prenijeli i objavili ovu sramotnu vijest? Zašto?

Di su pare i računi?

Ostavili su oni i više ali kome.

Bit će 6 miliona sad kad drugu stranu poklope.

Koda nj brigaju branitelji njima je lipo dobili smo i slobodu ,a i vlast ,HDZ mafija vlada od rata al svemu će doći kraj pa i njima

Kad im do sad nije doša kraj neće nikad.Ovo je postalo jednoumlje deset puta gore nego za vrime komunizma.Tad nisi smija ništa reć protiv Tite , partije i države i to je to.Danas samo spomeni kriminal i uhljebe ne gine ti Njemačka

Miro B.-Vedran M.-Nikica V.
gospodari Kravice po hijerarhiji

Tuga i jad

Ok ulaz, ok vlakić, ali što su vaučeri?

Koliko miliona uzima sebi fra darijo od ulaznica može li mi iko napisati koliko od muzeja i kafića?

Sve se dijeli na troje takav je dogovor postignut u Zagrebu 1990 između Mike Špiljka i Franje Kuharića i Franje Tuđmana .

Ma šta tri ipo milijona zaradili nemaju oni pribijene pare.

Kravice a toliko daje to je Sentimentalka za Hdz a za obični narod Kravica u pravim značenju.

Krava Sentimentalka, odlično, čestitamo...

Kad ce neko odhovarat i platiti to sto uzurpiraju tuduu zemlju.Pa nije to njihovo vlasnistvo.Neko mora odgovarati za to.

Mora li pismeno ili je dovoljno samo usmeno odgovarat kao i do sada?

Brise urednik komentare di iznosim samo gole cinjenice.Za ovo zahvalite samo danasnjem gradonacelniku jer je da kruv u ruke za 100 radnika Parkova,dici prevoz,penzionerima premije,studentin,poticaje isto kao i mladin obiteljima .Tocka ende.

Ko samo iznosi gole činjenice taj nevoli Rvacku...

Parkovi su državna firma. Znači, samo trebamo još državnih firmi i da se svi zaposlimo u njih. Na šta vam to liči, je li? Novi vrli komunizam. A ti gradonačelnika veličaš ko da je Tito glavom i bradom

Kakav Tito,kakav je god bija nemere ovima vode dodat

Sta je bolan dao? Pa te pare su svakako nase. Nego mi smo tupast narod pa kad uvedu asfalt ili rasvjetu, od nasih para falaaa vaaaam faalaaa. A podupiranje najugrozenijih nekim simbolicnim iznosima je najtezi oblik demagogije.

Samo usporedis bivse Komunalno i danasnje Parkove.

i šta dobiješ? Isto pakovanje samo se sada živi od Kravice a i dalje se propadaaa

Dobijes cist i uredjen grad,adekvatnu uslugu i 100 ljudi sa redovnim primanjima.

Pitaj ih za primanja i ugovore. Di su zelene povrsine? Alba odvozi smece a ne parkovi. Koliko placas vodu? Mores li pristupit kravici? Mores li se u rijeci okupat? Kako radi precistac? Glavno da se 109 metara crvenog tepiha ofarbalo i to je tebi super.

Niko ne odlazi iz firme pa se da zakljucit da i nije lose.Uostalom samo od Kravice mogu imat ,njih 100, 2 000KM bruto. Sve zelene povrsine se uredno odrzavaju,jedino ako si slip il zlonamjeran.Je, Alba odvozi smece ali ga Parkovi skupljaju i to rade odlicno. O cijeni vode se da diskutirat ali je opskrba i naplata i odrzavanje uredno. Na Kravicu udjem ,ko i svi Ljubusaci,sa osobnom bez placanja i bez ikakvog problema i tamo se kupam ko i vecina ostalih.Kupaliste u Strugama je liti puno a najbolju pastrmu pojidem u Trebizatu odma iza mosta a uzgaja je ispod restorana. Posto sam ti vec opisa sve gori predpostavljam da precistac radi uredno jer se jos niko ni osuga ni otrova nije. A dal se more bolje? More i mora i bit ce.

Idemo ja u ti na kupanje prvom prilikom, pa cu te zagnjurit par puta. A onda cemo cekat i kisu da padne pa direkt pod procistac na kupanje. Na ceveljusu npr. Ali jao, ne mozemo pristupit ceveljusi, ogradio kauboj. Nista..idemo nize, ali jao, ispustio septicku covjek. Ima 2. Pitas se kakve veze ima to sa parkovima? Aj malo promisli

Ta primanja kasne već dva mjeseca

200.000 hahah, x5 sigurno samo sto ostatak radnici i vi medju sebe

Puni su s devize ko šipak!

Radnik moze dobit samo milo.kliz a uprava je hamziga hop

Tko zna doći do novca neka ga i ima u izobilju, a ovi što kmekeću jer im vlastiti kompleks i karakter pravi pritisak na vlastitoj grbači.

Šta ti znači doći do para-novaca,do novaca se ne dolazi nego se svojim radom zarade a ne iskaznicama kradezea,još nisu Narodnu imovinu Titinu rasprodali toliko o Sposobnosti.Branitelji su bili sposobni lovačkim puškama odbraniti Državu.A dobili su:Majića,Džajiće,Barbarića,Caju,Markotićaa i svu tu Kkomunističku Bagru.

Misliš tko ne zna doći do novca na tuđoj grbači,uništavanjem prirode i lo.povlukom?

Kao i uvijek pedeset godina kasnimo za razvijenim zemljama! Oni pokušavaju stat na kraj masovnom turizmu, kod nas tek sad na to idu i ciljalju

Ne sekiraj se ti,tebe nece niko budit dok prilegnes posle rucka.

Nitk ovome neće stati u kraj,jedino oni sami sebi kad sve izbetoniraju i zagade tako da im nitko više neće doći.Trebat će ići u "industrijske" zemlje da vidite očuvanu prirodu

Više od 200.000 turista na Kravici ostavilo 3,509.639 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari