Prošle su 22 godine od upada u Hercegovačku banku

ljubuski.info

Na današnji dana, 6 travnja navršilo se točno 22 godine od upada u Hercegovačku banku.

U Federaciji BiH, 2001. godine djelovale su 42 banke, a Hercegovačka banka je sama obavljala 36 % financijskih tijekova u Bosni i Hercegovini, više od trećine. Zbog sumnje da Hercegovačka banka financira Hrvatsku samoupravu u Bosni i Hercegovini, pripadnici SFOR-a i policije, 6. travnja 2001. godine, su blokirali zapadni dio grada Mostara, u kojemu se nalazilo sjedište Hercegovačke banke.

Video: Angry Bosnian Croats stone international officials

Snage SFOR-a i federalne policije tenkovima su ušle u prizemlje banke, spustile sajle kako bi iznijeli trezore, a kad to nije išlo pod trezore su stavili eksplozive i raznijeli ih. Svi uredi banke su demolirani.

Bilo je nezamislivo da se tako u demokratskom svijetu uništi jedna banka, da se imovina banke, nekih 15 milijuna konvertibilnih maraka, inventar, oprema i novac jednostavno odnese. Visoki dužnosnici SFOR-a nekoliko su puta izjavljivali da će pružiti dokaze o nedozvoljenim radnjama kako Hercegovačka banka financira HDZ BiH i Hrvatsku samoupravu, no to se nije dogodilo.

Federalna agencija za bankarstvo je napravila reviziju i kazala da u Hercegovačkoj banci nije bilo nikakvog bezakonja.

Kako povici iz sarajevskih političkih krugova na banku nisu prestajali, angažirana je i jedna ugledna međunarodna revizorska kuća koja je, također nakon seriozne kontrole poslovanja, zaključila da u Hercegovačkoj banci nema nikakvih propusta.

Video: 14. godišnjica upada SFOR-a u Hercegovačku banku u Mostaru

Tako je zbog sumnje Međunarodne zajednice, Hercegovačka banka otišla u stečaj.

Banka koja je bila srce hrvatskog gospodarstva i hrvatskog napretka u Bosni i Hercegovini otišla je u stečaj, a 4.500 gospodarskih subjekata ostalo je bez svoga novca, 90.000 štediša bez svojih štednji. Do danas nitko nije odgovarao radi ovog slučaja.

HMS

Glas naroda

Strašno. Nitko nije odgovarao za ovo. Nikad ništa inkriminirajuce nije nadjeno.
Zato su narasle Hypo banka, Zagrebacka Unicredit i Raiffeisen poslije ovoga.

kako nije, bratiša je osuđen na 8 mjeseci za držanje taoca u banci

Smješno je porediti banke koje imaju poslovnice i tržište diljem Evrope i jednu prevarantsku firmu lokalnog karaktera.

Koga je prevarila ova firma?

Banka nikog nije prevarila. Nitko se nije javio nikad da je prevaren prije nasilnog i nezakonitog upada 2001. Prevario je ovaj [ * neprimjereno * ], koji je banku preuzeo nakon 2001.

Tokovi novca govore sve ko je prevaren, pitaj Domagoja Margetića, on posjeduje dokumente, "Krvave balkanske milijarde"

Ali ti rece da znas?Ko ce sad Margetica trazit?Sto ih onda niste prijavili?Ili i vas boli uvo za drzavu i pravdu?

Jesam i ja trebaju mi vratit 2000 maraka [ * neprimjereno * ]

Ova 2001 godina je sahranila pošteni svijet u Hercegovini pa u banke gdje teroristi drže novce nije nikad ušao tenk i eksploziv

Mi smo ubijeni ali jedan čovjek je uzeo nekoliko desetaka miliona km taj dan

I samo se kući vratio pored rampe pun ko Džajić.

Miroslave kako spavaš

Priča se da je Mile Dodik do sad uplećka tri milijarde KM e sad se svi mi zapitajmo koliko je uplećka Sulejman Veličanstveni i Plemeniti Plantanović Simeunov?

Ratnoprofiterska banka .Ni ovi raifeiseni,hypo i ostale su nastale u ratu u strenim zemljama novcem opljačkanim raspadom bivše države .Da se ratnih profitera pitalo rat bi još trajao

Kakav miroslav bez hdz nije moguce nista

Ako si digao kredit vratit ces, ako si položio novac ćao amigo,Antiša je otplovio sa sleperom u Hr i navodno politički progonjen čujem pričaju.Samo neznam u kojoj je stranci bio.

Žalosno ali se nitko nije sjetio tužiti OHR

Čujem jede u puckoj kuhinji u Zagrebu Antimor progonitelj nema oera spasitelj hrvatske kune i zaboravljenih hrvata u bih

Da je Banka ostala u našim rukama danas bi realnost bila treći Entitet i nitko se od Hrvata nebi iselijo van svatko ostaje na svom pragu sa pogledom u svjetlu budućnost Evropo ovo vam Hrvatski Narod nikada neće zaboraviti ostavili narod bez jedne marke neshvatljivo sve odnjeli krvavo stečeno to se danas vraća vama sve će vam Bänke propast oteto prokleto i lemuzinu ste odnjeli nevjernici .

Ne lupaj tako ti b..a, banka je nastala da se rade prljave radnje, HVO je poslužio samo kao maska, kao pare su slali iz RH za Hvo, a pare završavale na nekim drugim računima. . Elita se častila nepovratnim kreditima, sjetite se popisa kredita kad su objavljeni u medijima, prema funkciji je išla i visina cifre, npr,. general 90. 000 maraka, a nekakav špijunčić 10. 000 maraka...Pogledajte samo ko su bili dioničari banke i sve će vam biti jasno.

Kakve to veze ima ko su bili dionicari(a ko je moga i bit) ako se nesto uradilo na silu bez ikakva pravnog razresenja?Banka,kao i opticki kablovi,sanacija i pokretanje Aluminiskog ,sanacija i pokretanje EPHB,su bili vizionarski potezi za pohvalit ,posebno banka.Ako je neko radio nesto van zakona(ko je u ono vrime radio bilo sta po zakonu?) moga je lipo odgovarat a ne unistavat stub razvoja jedne regije i naroda a tim i Federacije.Ovo s HB OHRu nije tribalo i ne sluzi im na cast ako su bili casni.

Da je Petar Jurčić bio direktor ništa ovo ne bi bilo

Da je radio on u Hr bankama sad bi gulio kumpire za proslost muljaže

Pokretanje i čerupanje Aluminija je stvarno mudar iskorak, hahahahahah

Tko je pokrao i uništio aluminij da nije ohr ili sarajevo?

Tudjman ga pokrenio ,radnici i vlasnici polako opljackali.Ali radi ko radit zna.

Dioničari su trebali biti uhićeni a banku nije trebalo dirati

Ko zna raditi?

Izraelci.

Iz čega proizvode aluminij, da nisu možda iz hercegovačke raštike???

Kradeze je “odglumio” Gluminu pa Dubrovačku banku, pa vasinu Varaždinsku i ovu Hercegovačku. Uglavnom da su se kradezeovci obogatili od narodnog novca koje je štedio u tim bankama. Ševa reče, gdje bi nam bio kraj da smo nastavili. Narod se drži u svom toru zabluda, jedna za drugom. U slast.

Ima li tko listu nepovratni kredita koje su dobili ljubušaci.

Ja se sičam da je moj direktir pošteni dobija.

Može li sada tekst šta su radili Ante Jelavić Miroslav Rupčić i Ivan Medić...

Sta god da su radili ima zakon ali u banku se nije tribalo dirat jer je to bio napad na nasu opstojnost.

Slažem se jer sam popušio pare banka je institucija a ljude se može procesuirati

Baš di je oni naš predsjednik HDZa Ante Jelavić?
Ni traga ni glasa odnjega.
Koji je ono bio veleumni čovik.
A nije džabe bija predsjednik.
Vidiš mu odma na faci da je rođen za vođe.

Kakvi su to Nepovratni krediti?
Koji su to mogli dobit, čuli nepovratni?

uzeli sebi depozite gotovine iz banke svi po malo , imali informaciju da banka propada, svi zaposlenici i još puno igrača, onda uzimali po 100-200 tisuća dem , znali da neće nikada morati vratiti

Samo za odabrane..

Kradeze je opljačkao branitelje i narod preko privatizacije, hvo-a, banaka i politike. Te iste pljačkaše nanovo poćurivamo na fotelje. Dobro su unovčili lažno domoljublje i prve klupe.

Di si dugi ovizi godina

Dugi kralju

Stipe Dugi
Glavni bankar bio,...štatije bolan.

Debelo se maže i dan danas!Al da se ne primjeti!

Zna razgodit

Prošle su 22 godine od upada u Hercegovačku banku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari