Koga ćemo upisivati u škole?

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina ima sve manje upisanih učenika u osnovne i srednje škole te studenata na fakultetima. U deset godina broj djece u školskim klupama smanjen je za čak 93.000, što znači da je izgubljen gotovo cijeli jedan grad.

Dok se prosvjetari bore, demografi upozoravaju da je to samo vrh ledenog brijega. Manji broj djece u školama samo je vrh ledenog brijega i posljedica mnogo dubljeg problema, smatraju demografi.

Broj rođenih u Bosni i Hercegovini pao je ispod 26.000 na godišnjoj razini, a samo usporedbe radi, devedesetih godina bilo je 67.000 rođenih. Ni posljednji podaci Agencije za statistiku BiH ne ulijevaju optimizam, naprotiv.

Posljednji podaci

U školskoj 2022./2023. godini u BiH ukupno je bilo 465 predškolskih ustanova s 38.325 djece. U odnosu na prethodnu školsku godinu broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 15,4%, a broj zaposlenih veći je za 7%. Od ukupnog broja djece u predškolskom odgoju i obrazovanju, njih 60,6% obuhvaćeno je u javnim ustanovama, dok je u privatnim ustanovama obuhvaćeno njih 39,4%. Na mjesto u predškolskim ustanovama čekalo je 6605 djece, što je, u odnosu na prethodnu školsku godinu, manje za 26,2%.

U školskoj 2022./2023. godini u jasličkoj skupini boravilo je 9278 djece, što je za 19% više u odnosu na prethodnu školsku godinu. Najveću skupinu među njima čine djeca od 2 do 3 godine (57,4%).U školskoj 2022./2023. godini u BiH u 1740 osnovnih škola upisano je 260.326 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 4476 učenika ili 1,7%. U školskoj 2022./2023. godini u prve razrede osnovnih škola upisano je 29.466 učenika, što je u odnosu na školsku 2021./2022. godinu više za 5,2%.

S druge strane, u osnovnom obrazovanju na početku školske 2021./2022. u BiH djelovale su 1702 redovite osnovne škole (matične i samostalne s područnim školama) i 46 škola za djecu s poteškoćama u razvoju. Istodobno su upisana 264.802 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 3257 učenika. Podaci za srednje škole za školsku 2022./2023. godinu još nisu objavljeni, ali je u 313 srednjih škola upisano 108.257 učenika u školskoj 2021./2022. godini u BiH, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 2147 učenika ili 1,9%. Najveći broj učenika pohađao je tehničke škole - 56,8%, slijede gimnazije - 21%, dok je u stručnim školama bilo 18,8% učenika. U nastavni proces u ovom razdoblju bilo je uključeno 12.840 nastavnika.

Pesimistične prognoze

BiH prijeti demografski slom ako se nastave sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije, a po realističnim procjenama, 2070. u BiH bi moglo živjeti samo 1,5 milijuna osoba, prema analizi UN-ove agencije.

U protekla dva i pol desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija, već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2 milijuna, a na popisu iz 2013. samo 3,5 milijuna. Međutim, procjenjuje se da je i taj broj bio prevelik i stvarno je broj stanovnika 2013. bio bliži tri milijuna jer je popisan veliki broj onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a žive u inozemstvu.

Večernji list

Glas naroda

Kažu da bi mijenjao na bolje okolinu i svijet moraš prvo krenuti od sebe.
Od samih žalopojki nemamo ništa,
pa bi ja ovom tektopiscu vezano za ovu problematiku za početak postavio samo jedno pitanje,
Koliko on ima djece?
Koliko ima kućnih ljubimaca?

Važno je da imamo dovoljno učiteljica toga nemanjka i sve ih je više.Kupe se diplome,3 miseca odmora, ništa neodgovaraš,ponalo štrajkaš... i u tom eto rente.

Meni. Je najbolja učiteljica iz grljevica

Sve se ko nema koga a dosli i njemci i svicarci u nase skole

Koliko ih je došlo, a koliko otišlo?Tih par što su došli nažalost ništa neće promijeniti.

Tocno he da treba proci od sebe ali Isus je rekao, ako tvoj vrat sagriješi opomeni ga. Koliko nas je prijavilo lopove i kriminalce. Ne kaze se badava da u Njemackoj jedan krade a tisucu ga prijavljuje a u nas je obrnuto. Za djecu i obitelj drzava treba stvoriti minimalne uvjete a sta mi ovdje imamo, nesigurnost, kriminal, nepotizam. Politicarima je svejedno sta narod o njima misli, oni rade za sebe i svoje i onda nije čudo da se iseljava i da se mladi tesko odlučuju za brak

Evo ,dragi proroce, jedno opovrgnuce od mene.Njemacka,posto je nami najpoznatija,kuburi sa bilom kugom poodavno a imaju sve uslove.Nazalost ne samo Njemacka vec i cili "napredni" svit.Jedna Norveska koja je samo ove godine upeterstrucila prihode nema dovoljno dice.Nasi ljudi kad odu vani max troje.Najslikovitiji ti je primjer Kosova koji je ima najmladje stanovnistvo u Europi i nemalo desetak dice po obitelji danas dvoje-troje.Znaci,dragi proroce,novci i sve blagodati ne prave dicu vec ljubav prema zivotu.Nikako strah od zivota.

Čovjek je čovjeku vuk živi se po principu use nase i podase isto je kod sva tri naroda

Mene samo interesuje dokad će HDZ vladat.E da je vratit Titu da napravi koju fabriku.

hahahhah Živio tito,koji je umra prd prd prd

Najljepša i najbolja učiteljica iz grljevica!!

Neprijavljuj Bližnjeg svoga to je veliki Grijeh zato što sutra ti moreš bit isto prijavljen od bližnjeg svoga kad ti nešto krene u životu prikonoći.

Mladež se zabavila kako koga prevariti i obogatit se na politici, nemaju vremena za pravit djecu..

dali još ima HDZ diploma kupit po benzinskim pumpan u hercegovini da se uhljebim u HDZ kancelarije i ministarstva

Koga ćemo upisivati u škole?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari