Pada broj učenika, raste broj nastavnika!?

ljubuski.info

Politika u Bosni i Hercegovini i u 2023. godini nastavila je po višedesetljetnoj matrici - beskompromisna borba za vlast, klijentelizam, nepotizam i korupcija i najgnusnije međustranačke optužbe.

U takvoj atmosferi pravo je čudo da funkcionira i ono malo stvari koje tako, tako funkcionira, a o bilo kakvim značajnijim pomacima apsurdno je i govoriti. Zbog takve politike stanje u ovoj zemlji u mnogim segmentira gore je nego ono prije Domovinskog rata što samo još jednom pokazuju kako cijeli svijet ide ka budućnosti, mi ka prošlosti.

Uslijed svega toga posljednjih sedam, osam godina demografski kolaps izraženiji je no ikada jer malo tko želi provesti život u državu u kojoj dobro žive tek političari, njihovi poslušnici i politički kapitalisti.

Učenici

Političke (kvazi)elite obećavali su niz mjera kako bi se demografsko stanje popravilo, a neki od njih davali infantilne izjave da će njihovim dolaskom na vlast početi proces povratka u zemlju.

U međuvremenu imamo situaciju da je prirodni priraštaj samo u Federaciji tijekom 2022. godine bio -6.361. Dakle, imaginarne mjere već daju rezultate - kolaps se nastavlja.

Nadalje, u srijedu je Agencija za statistiku BiH izbacila prve podatke o školskoj 2022/2023. godini iz koji se također da iščitati kuda ova zemlja ide, a to je propast.
Prema prethodnim podacima, u školskoj 2022/2023. godini u BiH u 1.740 osnovne škole upisano je 260.326 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 4.476 učenika ili 1,7 posto. Sudjelovanje učenica u ukupnom broju učenika iznosi 48,6 posto, navodi se.

U školskoj 2022./2023. u nastavni proces bilo je uključeno 23.512 nastavnika, a od toga 17.317 žena ili njih 73,7 posto.

Usporedbe radi, u osnovnom obrazovanju na početku školske 2021./2022. u BiH djelovale su 1.702 redovite osnovne škole (matične i samostalne s područnim školama) i 46 škola za djecu s poteškoćama u razvoju. Istovremeno su upisana 264.802 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 3.257 učenika. U nastavni proces bio je uključen 24.601 nastavnik, među kojima žene čine 73,8 posto.

Pada broj učenika, raste broj nastavnika!?

Zanimljivo je i to da unatoč padu broja učenika raste broj nastavnika pa se postavlja logično pitanja zbog čega. Vlasti bi trebale javnosti objasniti kako je moguće da iz godine u godinu imamo sve manje i manje djece u osnovnim školama, a raste broj nastavnika i drugog osoblja u ovim institucijama.

Ukoliko se uistinu radi o nužnom povećanju javnost zaslužuje adekvatno objašnjenje jer će se u protivnom i ovo protumačiti samo kao nastavlja uhljebljivanja na državne jasle podobnim kadrova.

Nažalost, to za BiH nije ništa novo jer su sve obrazovne institucije itekako premrežene političkim utjecajem i podobnim kadrovima pa je i to jedan od glavnih razloga zbog čega nam i ovo, najvažniji područje za budućnost ove zemlje, iz godine u godinu sve više i više tone čemu svjedoče PISA i TIMSS testiranja i rang liste svjetskih sveučilišta.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Bit će na svakog učenika jedan nastavnik, triba glasačku mašineriju zaposlit

Uprkos takvom stanju roditelji doma moraju raditi uciti sa djecom,izgleda da nastavnici samo kontrolisu znanje roditelja ne znaju ili nece da objasne djeci ono garadivo koje predaju

Ova trakavica će zavšit kad tek na kraju direktor Medić sazna da je sam sebi majka...

Moja mala uz medecenskoj nije nista naučila ..nemerem joj ja pokazat. Nije covk kavoda Boze moj.. sacuvaj..eto kavi su ..da ne govorin kakve su u osnovnoj bile

Mi smo zemlja čudesa!

Pogledajte područne škole u okolici Ljubuškog, u svih 5 razreda devetogodišnje skole ne možeš napuniti razred a učiteljica 7-8 . Gdje to ima , ali uhljebima treba naći posla . Pola njih nema veze sa poslom koji obavlja najbitnija je kava i trač u zbornicama a djecu neka roditelji uče. Tuga i jad od školstva Uskoro neće imati ni koga učiti jer cjele obitelji odlaze

Samo pričamo,a nitko od reagira.ne vidim prosvjede na ulici ne vidim da se netko buni.dodju izbori godinama jedni te isti dobiju izbore.znači da nam je dobro.a narod ima vlast onakvu kakvu je zaslužio

Prvo trebaju da pravi učitelji (tj.stari )drze nastavu učiteljima. Nažalost više od polovice ih je gramatički nepismenoi to se odrazi u daljnjem školovanju. Što se tiče učenika dovoljan je samo podatak koliko je se podrucnih škola zatvorilo a broj učitelja čak se povećava.

Odavno pada broj UČITELJA, a ovi koji sebe zovu "učiteljima" većinom su su nesposobni nojevi (paraziti) s glavom u pijesku.

Kada će prosvjeta radit 8h,kirurg 8h,učiteljice 3h,pust odmor i blagdani!!

Kada će prosvjeta radit 8h,kirurg 8h,učiteljice 3h,pust odmor i blagdani!!Kažu moraju se pripremati,,zašto???

Nije istina,pada broj nastavnika a raste broj uhljeba u prosvjeti

Nastavnici su korumpirani pojedini ucenici dobivaju 5 za nikakvo znanje a pojedini su pod utjecajem roditelja koji naravno vrse pritisak preko crkve i naravno djeca ovih sa vlasti moraju imat 5 da mogu tatu i mamu mjenjat kad podju u prije vremenu mirovinu,mala matura za svakog ucenika i to sa sifrom pa ces vidit koliko bi ih upisalo gimnaziju i ekonomsku a svi ce ti 5 imat u osnovnoj. Posebno naglasavam pojedini ucitelji ne zasluzuju da vide djecu a ne da im predaju.

Pada broj učenika, raste broj nastavnika!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari