Politiku i dalje nije briga za radnike u realnom sektoru

ljubuski.info

Na jučerašnji dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu uvršteni predloženi zakoni o porezu na dohodak te o doprinosima, što je tražila Vlada Federacije BiH, a na kojima su inzistirali i Udruga poslodavaca u Federaciji BiH i Savez samostalnih sindikata BiH, a koji bi omogućili povećanje plaća radnicima do 400 KM, direktor Udruge poslodavaca FBiH Mario Nenadić je u obraćanju medijima iskazao žaljenje nedostatkom sluha kod predstavnika vlasti za unaprjeđenjem položaja radnika.
Svi smo obeshrabreni današnjim stavom zakonodavne vlasti, rekao je Nenadić koji smatra da je glavni razlog zbog kojeg ove točke nisu uvrštene na dnevni red sjednice nemogućnost osiguravanja većine.

Mi ćemo se i dalje boriti. Imali smo dvije, tri alternative i bit ćemo uporni u ukazivanju na znalačaj izmjena ovih zakona, najavio je.

Podržano zakonsko unaprjeđenje statusa osoba s invaliditetom

Sa ciljem unaprijeđenja materijalnog statusa osoba s invaliditetom, federalni zastupnici prihvatili su Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potpore za osobe s invaliditetom, te ga uputili u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Nacrt je predložila Vlada Federacije BiH kako bi se konačno riješilo probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom u FBiH.
Jedan od tih problema odnosi se na ortopedska pomagala te je Vlada pozvala vlade županija u FBiH da razmotre mogućnosti donošenja i usvajanja propisa za izjednačavanje prava na ortopedska pomagala za sve osobe s invaliditetom, bez obzira na način i okolnosti stjecanja invaliditeta, kazao je ovim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uz napomenu kako je, za osobe s nižim stupnjem tjelesnog oštećenja, potrebno osigurati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu kroz jednak tretman u pravu na liječenje i na ortopedska pomagala.

Nadalje, tim osobama prioritetno treba omogućiti zapošljavanje pod općim i posebnim uvjetima te umirovljenje pod povoljnijim uvjetima, dodao je resorni ministar Drljača.

Zakon predviđa istu osnovicu i isti način obračuna visine naknada za osobe s invaliditetom od 90% i 100% oštećenja organizma, koje objektivno, zbog težine invaliditeta, ne mogu biti konkurentna radna snaga na otvorenom tržištu rada i osigurati si odgovarajuću zaradu. Ministar ističe i kako Zakon po prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe s invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnog procesa starenja.

Dnevni list

Glas naroda

Odlicno neka se oni pobrinu za svoje straznjice...... I najnovija vjest sin ratnog dezertera Mladen Bebek postaje Novi ministar policije......Fuj na sto spadosmo.

Realnost je da uhljebi daju mirovine umirovljenicima u njih je sve uredno plaća doprinosi oni su kreditno sposobni banke im daju kredite

Da ih je briga, ne bi uopće bilo uplate minimalne place, "friziranja" knjiga a samim tim i dobiti pa bi gazde isplacivale place koje bi bile trosak a ne jos koju stoju "priko stola" na taj jad od minimalca a oni bisne li bisne, zene i ljubavnice nose torbice koje kostaju koliko iznosi radnicka placa

Politiku i dalje nije briga za radnike u realnom sektoru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari