Na bh cestama prosječno 85 nesreća dnevno

ljubuski.info

Nešto više od 85 prometnih nesreća u prosjeku se dnevno događalo na području Bosne i Hercegovine tijekom 2022. godine. Objavio je u ožujku Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) na temelju statističkih podataka od nadležnih institucija.

Na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj godini dogodilo se ukupno 31.321 prometnih nesreća navode iz BiHAMK-a. Od tog broja zabilježeno 7.230 prometnih nezgoda sa poginulim i ozlijeđenim osobama te 24.091 prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Preko 10 tisuća žrtava

Iz auto-moto kluba navode kako je u prometnim nesrećama u BiH život su izgubile 222 osobe, dok je 10.258 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede. Nadalje navode kako je u prošloj godini došlo je do porasta broja nesreća, kao i žrtava.
Tijekom protekle 2022. godine registrirane su 1.083 nesreće više u odnosu na 2021. godinu, što izraženo u postotcima prikazuje povećanje ukupnog broja prometnih nezgoda za 3,45 %. Broj prometnih nezgoda sa poginulim / ozlijeđenim licima je povećan za 299 prometnih nesreća ili 4,14 %. Kada su u pitanju prometne nezgode sa materijalnom štetom u protekloj godini registrirano je 784 nezgode više u odnosu na 2021. godinu, odnosno 3,25 %, stoji u Informaciji BiHAMK-a.

Dodaju kako je trend smanjenja ukupnog broja prometnih nezgoda koji je započeo 2017. godine prekinut tijekom protekle godine gdje ponovo bilježimo porast prometnih nezgoda.

Najviše nesreća u Kantonu Sarajevo

Najveći broj prometnih nesreća na području Federacije BiH u 2022. godini dogodio na području Kantona Sarajevo (8.326), zatim slijede Tuzlanski kanton (2.918), Zeničko-dobojski kanton (2.601), Unsko-sanski kanton (2.243) te u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (1.740).

Ukupan broj prometnih nesreća u odnosu na 2021. godinu, navode, povećan je u četiri županije i to u Kantonu Sarajevo, Posavskoj županiji, Unsko-sanskoj županiji i Zeničko-dobojskom kantonu. Broj nesreća sa poginulim/teže i lakše ozlijeđenim osobama, tvrde, tijekom protekle godine je povećan u pet županija i to u Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom, Posavskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok u drugih pet županija zabilježeno smanjenje i to u Srednjobosanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlankom kantonu i Hercegbosanskoj županiji.
Kada pogledamo prometne nezgode sa materijalnom štetom vidljivo je da je u pojedinim županijama došlo do povećanja dok je u pojedinim došlo do smanjenja nesreća. Najveći porast u odnosu na 2021. godinu primjetan je u Kantonu Sarajevo, dok je najveći pad primjetan u Bosansko-podrinjskom kantonu, stoji u Informaciji BiHAMK-a.

Glas naroda

A policija 30 godina ponavlja mantre tipa "iz nepoznatog razloga vozač izgubio nadzor nad upravljačem" ili "zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti". Od 1990 vlast i uhljebi ni u jednom slučaju nisu proglašeni krivima

Na bh cestama prosječno 85 nesreća dnevno
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari