Održan okrugli stol o važnosti hrvatskog jezika

ljubuski.info

Povodom mjeseca hrvatskog jezika, u organizaciji Kulturnog doma Antun Branko Šimić Grude, održan je okrugli stol o važnosti hrvatskog jezika u književnim djelima.

Na okruglom stolu sudjelovali su profesori hrvatskog jezika i književnici s područja Zapadnohercegovačke županije.

Uvodničarke književnica i prof. Radica Leko, književnica Sanijela Matković, prof. Marija Tomić, književnica Miljenka Koštro i dr. sc. Dominika Andrijanić sudionicima su iznijele izlaganja o hrvatskom jeziku sa stručnog jezičnog i književnog pogleda i time se razvila rasprava, odnosno razgovor svih prisutnih o navedenoj tematici.

Tom prigodom iznijela su se i razmijenila mišljenja o prisutnosti hrvatskog jezika u književnim, jezičnim i društvenim oblicima.

Smatra se da se na bosanskohercegovačkom području treba što više osvrtati na položaj i prisutnost hrvatskog jezika s obzirom na jezičnu situaciju hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Održavanjem okruglog stola o važnosti hrvatskog jezika u književnim djelima želi se istaknuti važnost očuvanja hrvatskog jezika u filološkim i društvenim oblicima na području Bosne i Hercegovine i šire, stoji u priopćenju.

Glas naroda

Jabi volija da su me kradezeovci pozvali na forum

Ja ne vidim nikakav okrugli stol nego dva mala kockasta stola tako da im naslov laž

Oćeli doći rektor tokar i ćiriličar jugosloven u obranu rvackog jazika

Tribamo mi zaštitit našu lipu ikavicu.

Upravo tako jer nam je Djekavica stigla do Kusine gostijone i prešla Ćupriju!Recimo ne Dje...Djekni je misto di je i bila:iza Neretve.

Ko će zaštiti kad promoviraju u dajmond gudeamus lepi grome moj a ćiriličar ćirilicu a djeca kradezovaca u zg govore kaj

Ni za vrime Tite nije bilo ćirilice u Ljubuškom

To je kradeze i ćiriličar izglasao u parlamentu nije se
pobunio nijedan akademik ili fratar jedino ovdje

Tako je, ali naši pametnjakovići su svako
Vrilo "prikrstili" u Vrelo
Tako je Grabovo Vrilo postalo Grabovo Vrelo.
Itd...

Čirilica i ekavica (ili neki srpski nazivi) je tu najmanji problem. Sve dok imamo "open door" događanja, dok na kraju anketa koje rade visokoobrazovne ustanove piše:"submit", dok nam se djeca dopisuju s skraćenicama: omg, wt.., i ostale koje ne možemo nizamislit

Vidi se koliko je važan po tome koliko je obitelji otišlo u Njemačku

Naše pismo je ikavica a za kradezeOvcama je ćirilica. Njihov je vođa ćiriličar jugosloven pa njihov srbin u ljubuškom dobije 8000 glasova

I kavicu i ikavicu najbolje lažni studenti s lažnim diplomama znaju. Njima gramatika nikad nije išla trebaju otvoriti i zatvoriti predavanje o krvatskom jeziku.

Ja se svoje ikavice ne stidim, naobrazba nema veze sa izričajem, di god odem ne ustručavam se koristiti ikavicu , čak me odmah upitaju jesam li hercegovac , naravno da službeno koristimo hrvatski književni jezik.

Bravo.

Najlipša je ikavica i bilo mliko a ko god suprotivno govori nije odavlen nego je sa keson došao iz vareša kaknja

Pa šta ako je i došao?

di se to govori službeni rvacki jezik,boras pratrović je reko da ćirilica neče u hercegovinu na rvackoj televiziji i onda se uhljebio u sarajevo sa drugom perom čuva osobne podatke a tamo su i podaci o HDZ lažnim diplomam

Nigdje se u Hrvatskoj ne govori ispravno književni hrvatski jezik (osim na HTV-u s tim da ih dovlače odavde) kao u Hercegovini s tim da je i ćirilica takođe kroz povijest naše vrlo blisko pismo...!

Poslušaš li one zagrepčane, prvo što primijetiš da za mnoge riječi imaju izrazito pogrešan naglasak ili pak da nekog dozivaju imenom u nominativu, a ne u vokativu! Čast izuzecima!

Ferbuson, ikavica i 508...

Nećemo dozvoliti da nam kradezeudbaši nameću ćirilicu i nakaradni sistem.

Valjda je ispravno “nećemo dopustiti….” a tekst iza ne bi ispravio niti Bratoljub Klajić.

Da, ali ima razlike između dozvole i dopusta. Imaš li ti građevinsku dozvolu ili građevinski dopust?

Radica, Sanijela, Miljenka... pa gdje ih samo nađoste, veliki stručnjakinja i književnica. Gdje vam je M.Leko, M.Bušić, S.Pešorda, L.Mikulić, J.Marić, M.Pešorda i drugi?

Nije okrugli stol cetvrtast je hjahahhhajaa

Pročitaj komentar broj 2 to je već napisano

Održan okrugli stol o važnosti hrvatskog jezika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari