SUM proglašeno Sveučilištem godine a Zoran Tomić rektorom godine

ljubuski.info

Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC) proglasio je Sveučilište u Mostaru "Sveučilištem godine 2022.", a rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića rektorom godine.

Međunarodni stručnjaci i ocjenjivački odbor IARC-a analizirali su nastavu, istraživanje, znanstvena dostignuća, podršku studentima, međunarodnu suradnju te su zbog impresivnih dostignuća koje je Sveučilište u Mostaru postiglo tijekom posljednjih godina prepoznali ga kao Sveučilište godine 2022. u kategoriji "Podrška studentima".

Titula Sveučilište godine dodjeljuje se sveučilištima i visokoobrazovnim institucijama koja su tijekom godine pokazala iznimne rezultate. Ovogodišnji natječaj za 2022. posebno vrednuje rezultate koji su ostvareni kroz krizni menadžment kao odgovor na pandemiju COVID-19 koja je predstavljala izazov za cijeli svijet, a time i za rad sveučilišta i visokoobrazovnih institucija u svijetu, ali i rezultate u svim drugim kategorijama koje obuhvaćaju nastavni proces, znanost, podršku studentima, međunarodnu suradnju i akademske rezultate.

U sklopu natječaja postoji devet kategorija kroz koje se vrši evaluacija Sveučilišta, a odnose se na upravljanje i vodstvo, akademska reputacija, inovativno istraživanje, izniman nastavni proces i istraživanje, podrška studentima, sveučilišni kampus, međunarodno partnerstvo, doprinos zajednici i održivi razvoj. Nakon odabira glavne kategorije u kojoj je Sveučilište nominirano slijedi evaluacija gdje u prvom krugu evaluacije Znanstveno-stručno povjerenstvo IARC-a razmatra sve nominacije te se na temelju konačne evaluacije odbijaju ili prolaze u sljedeći krug. U drugom krugu nominacije koje su ušle i prošle prvi krug ocjenjuje posebno sastavljeno svjetsko povjerenstvo znanstvenika i stručnjaka iz svijeta visokog obrazovanja. Procjenjuje se učinak institucije u četiri područja: podučavanje, istraživanje, prijenos znanja i međunarodna perspektiva.

Na temelju rezultata prethodna dva kruga, u trećem krugu Povjerenstvo ocjenjuje odabrane institucije koje su ušle u uži izbor. Sveučilištu u Mostaru je dodijeljena titula "Sveučilište godine" 2022 u kategoriji "Podrška studentima za izuzetan uspjeh u području obrazovanja i znanosti". Kategorija obuhvaća poticanje globalnih i međunarodnih studija i razmjena, iskustveno učenje, interdisciplinarnost, stipendije, kreativnost i poticanje poduzetničkih nastojanja, usklađivanje stručnih studija s intenzivnim slobodnim umjetničkim obrazovanjem, poticanje bogato raznolike i inkluzivne zajednice učenja i mogućnosti, promicanje kulture inovacija i otkrića, podupiranje suradnje nastavnika, osoblja i studenata u kreativnim aktivnostima i istraživanju koje uključuje nove prilike i ispunjava društvene potrebe, pružanje financijske pomoći studentima, stipendija, inkluzija studenata s invaliditetom, smanjenje nejednakosti, osiguravanje zdravlja i sigurnosti, organiziranje širokog spektra studentskih aktivnosti, promicanje povijesti i tradicije Sveučilišta i očuvanje Sveučilišta kao mjesta otvorenog pristupa, angažmana, inovacija i opipljivog utjecaja te razvoj kampusa i tehnološka opremljenost. Dosadašnji dobitnici priznanja za najbolje sveučilište godine dolaze iz Češke Republike, Kine, Australije, Filipina, Turske, Brazila, Kazahstana.

Uz titulu "Sveučilište godine", IARC dodjeljuje i titulu "Rektor godine" gdje se evaluira menadžment, odnosno vodstvo Sveučilišta, nove inicijative i iskoraci koji su napravljeni pod vodstvom Rektora, njegov doprinos rastu i napretku Sveučilišta u ključnim kategorijama kao i njegova znanstvena, stručna djelatnost i javni utjecaj.

Međunarodni istraživački centar za postignuća (IARC) sa sjedištem u Montrealu, Quebec, Kanada međunarodna je organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti.

Glas naroda

Čestitke i uhitite Ševe

Zasto da ih uhite?Zato sto su uradili da se novac ne odliva vec priliva?

Uhititi i osuditi

Zoran Tomić je ponos a Ivan Ševo sramota našeg grada

Ivan Ševo je godpodin, redovno zavrsio jedan od tezih fakulteta, u Zagrebu.
Ostalo je biznis koji je kegaliziran davno Fabusom u Grudama. Vlasnici diploma Fabus već su u mirovinama, i klanjali ste im se

Je li fra Ivan Ševo?

U čemu je razlika? Jedino što u Ševe samo platiš a tamo platiš i još se moraš u partiju upisat a nedaj bože da pokažeš znanje koje vide kao prijetnju

Dobro procitajte zavidnici i botovi"medjunarodno priznanje i sveucilistu i Zoranu".Davno sam pisa da o coviku triba filim snimit.

Hahahajajajajajajajauuuuj

Nabolje Sveuciliste u BiH sigurno....

....ko nevoli tokara taj nevoli ni rvacku

Tokara za precjednika.

Dobar dobar, samo mu pas lanac nosi.

Rektor bez studenata kojem privatni fakulteti sve studente pokupiše i ništa ne radi da privatne fakultete u kojima se kupuju diplome ne zaustavi i zabrani.

Kasno za studente koji su studirali redovito i nisu kupili diplome. Jedino da se ne priznaju privatne diplome i svi koji imaju kupovne diplome otkaz uručiti.

Čuj to?Nepriznat! Da ne postoji zakonski okvir da se uopće može otvorit privatna škola ili fakultet, ne bi ni bilo potrebe za nepriznavanjem

Ne dati da se s takvim diplomama radi u državnim institucijama sami će ih oni zapaliti

Prodaja diploma na privatnim fakultetima i njihovo uhljebljivanje u državne institucije je bila organizirana kriminalna operacija zato ih sve treba u Zenicu

Moli Boga da te ne budu liječili oni sa kupljenom diplomom pa ćeš da vidiš kako je to extra.

Ne bi studirala kod tokara jer s diplomom iz Mostara ne možeš posla naći jedino sam s privatnom dobila i kako ćete ukinuti privatne fakultete diplome i otkaz kad sam naučila raditi. Konkurencija je zdrava i neka privatnih fakulteta...

Sigurno radiš samo noćnu.

upropastili smo školstvo i zato imamo ovaku vlast i državu

Ovo su iskopali neko žnj natjecanje po kojem valjda svaka kasaba to može dobiti. Na pravim listama joj ocjenjuju kvalitetu sveučilišta je za ovaj dio Europe samo pri kraju Zagreb a ovog svega ostalog nema ni na mapi! Rektor godine tokar i prepisvač potjeran sa Sveučilišta u Zg.... Točno smo jadni kad nam je i obrazovanje ovakvo

Tko je učio na ovom Sveučilištu ne treba se stidjeti svoje diplome u EU

Ovo je sramota a ne nešto dobro.. Sve se vidi po stanju ne u Bih nego i u našoj bližoj i široj onolici

Odnosi s javnošću, što bi značilo odnos, pa on vas sve mrči u zdrav mozak, naravno, one koji mu vjerujete.

Po tome se i vidi da je najbolji stručnjak za odnose s javnošću kad nas sve može mrčiti u zdrav mozak .

Kazu da nagrada nije dodijeljena već naručena iz Kanade.

Sveučilište u Mostaru je fakultet koji je zakonit a ovi privatni će ga uništiti ako već nisu. Šta vrijedi pet godina studirati i učiti kad s privatnog fakulteta dobiješ diplomu za pare i još zazuzmeš radno mjesto studentu koji je učio.

Ako je Sebija došla na red doće i Ivan Ševo

Uplatio priznaje rektor nešto pišete protiv privatni vakulteta sramote i rekltora šta napravi

Uplati se 200 dolara i dobijes priznanje.
Evo za Ruzicu Mikulic prijedlog nek uplati i bude proglasena ministricom godine 2023.

Zavod Jadranka ima Travničku diplomu, Ružica ministrica malo više skucala škole nazad naše neškolovane neobrazovne modno izražajno sponzoruše bez odgovarajuće spreme vladaju obrazovanjem.

Ne bi nikad obukla one crne mantile i bilu bundu nemaju ukusa o modi sponzorira ih županija u promašenim modnim kombinacijama

Sad će one biti veleposlane na nove funkcije. Senat će im priznati deplome iz Pucareva. Jadnog riđobradog sa svojom nezasitnom.

Davno sam ja govorio kako je naše sveučilište u rangu s Harvardom i Oxfordom, ali mi nitko nije vjerovao. Ova nagrada je to napokon pokazala

Obzirom na drzavu u kojoj se nalazi, demografsku situaciju, politiku, resurse, Zoran Tomić je napravio velike stvari sa Sveucilistem na svim razinama, to se vidi prostim okom. Netko govori o smanjenoj brojci studenata, skolarinama? Skolarine su iste zadnjih 20 godina, a izmjenilo se nekoliko rektora. Zoran je sam za svog mandata napravio kao zadnjih nekoliko rektora skupa sto se tice infrastrukture Svucilista, tehnoloske opremljenosti, ulaganja u znanost, ljude itd. Ljudi se iseljavaju iz drzave, cijele obitelji itd, manje djece, normalno da se to odrazava na sve sfere drustva. Manje je djece u osnovnim i srenjim skolama, kako ne bi bilo onda na bilo kojem sveucilistu u BiH? Dezurni pljuvaci, nece spomenuti 150 dobrih stvari, nakačiti će e na jednu. Napisao je više knjiga nego što ste ih ovdje pojedini procitali pa taman da su ne znam o čemu. Bar radi i izvlaci maksimum i pomaze ljudima.

Nista nije uradio a da nije dobro unovcio..kazes pomaze...kako?

Recimo da je istina što si napisao o rektoru. Kakva mu korist od toga kad mu studenti nemaju motivaciju za učenje jer unaprijed znaju da će njihova generacija na privatnom kupiti diplomu i odmah posao dobiti. Zašto stoji sa strane i ništa ne radi da studiranje i znanje bude u prvom planu. Neka zatvori privatne fakultete ili dadne ostavku. Ove nagrade su za rektora koji ne može da sebe ne pohvali.

Prvo Tokarsko sveučilište na svijetu

Zovu ga na Sorbonu, al domoljublje mu je jača strana, ne može sad ostaviti svoj narod, treći entitet samo što nije rođen.

Ne znam koje je to velike stvari napravio gospodin Tomić. Pomoćnica Rektora Zorana Tomića je gospođa Vesna Kazazić rođena u Gacku od majke Emire i oca Efraima, koja ima brata Zorana Kazazića, uglednog Mostarskog SDP - ovca i koji je bio nositelj liste SDP u Mostaru. I ima brata Emira Kazazića na Buni koji je dugo živio u Americi pa se vratio na Bunu. Gospodin Zdenko Klepić ima kćerku Ivu Klepić koja sa ocem radi u Rektoratu Sveučilišta. Iva Klepić je i studirala na Ekonomskom fakultetu gdje njezin otac Zdenko Klepić i predaje. U natječaju 20'19. godine za Rektorovu nagradu za izvannastavne aktivnosti Rektorat je napisao da Rektorat smije dati najviše 3 nagrade, a dali su ih 7 i to sinu od Profesora Zlatka Brkića, Marinu Brkiću, sinu od Dragana Babića, Mariju Babiću koji je završio DIF i koji je nakon što je magistrirao dobio Rektorovu što je protivno Zakonu. Pitam se je li Sveučilište u Mostaru privatno ili Državno odnosno javno, pitam se za koga se izdvajaju sredstva Vlade Republike Hrvatske kada studenti iz Hrvatske nemaju pravo ni aplicirati da upadnu bez plaćanja na prvu godinu studija Sveučilišta u Mostaru jer se vode kao "strani državljani", a nisu strani državljani kad se troše novci Vlade RH na Sveučilište u Mostaru. Uzmimo i za primjer da jedan Dubrovnik nema Pravni fakultet, nema Medicinski fakultet dok je Vlada RH sagradila Sudnicu na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru sa kojom se gospođa Vesna Kazazić od majke Emire i oca Efraima hvalila dok je bila dekanica, ili bolje da napišem "dekanesa". Lijep pozdrav!

SUM proglašeno Sveučilištem godine a Zoran Tomić rektorom godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari