Kreće testiranje uvođenja novih tehnologija u izborni proces

ljubuski.info

U suradnji s Izaslanstvom Europske unije u BiH i Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je u ponedjeljak službeno otpočela aktivnosti na provedbi projekta "Testni projekt EU-a za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH", kojeg financira EU.

Aktivnosti projekta se temelje na Strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i učinkovitosti izbornog procesa u BiH a testiranje će biti obavljeno na 165 biračkih mjesta u 10 općina i gradova. Riječ je o sustavu elektronske identifikacije birača putem otiska prsta i o sustavu online unosa i brzog transfera rezultata s biračkog mjesta u glavni server SIP-a BiH.

Johann Sattler, šef Izaslanstva EU-a, koja je podržala informatizaciju izbornog procesa i njegovo testiranje, istakao je kako je to sljedeći korak u unaprjeđenju izbornog procesa. Kako je ocijenio, SIP BiH ima profesionalnost, ali treba podršku i u informacijskim tehnologijama, a što se zaboravlja i što je suština.

Predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović nazvao je ovo povijesnim danom jer će se u cijeloj državi testirati nove tehnologije. Dodao je da postoji mogućnost da se te tehnologije primjenjuje već od sljedećih izbornih ciklusa, kao i da su iskustva u zemljama regije pokazala da je bitno izvršiti testiranje i idenitificirati mpžebitne poteškoće.

Elektronički sustav identifikacije podrazumijeva identifikaciju temeljem otiska prsta, dok elektronski sustav unosa broja glasova znači da će na svakom biračkom mjestu biti tablet s programom kojeg će se koristiti za online unos podataka i njihovo pohranjivanje na server SIP-a BiH. Arnautović je napomenuo da će to značiti i bržu objavu izbornih rezultata.

Iskoristio je prigodu pozvati parlamentarce da usvoje izmjene zakona koje će omogućiti ova tehnička unaprjeđenja izbornog procesa.

Sustav je razvila španjolska tvrtka, čiji su predstavnici boravili u BiH 15 mjeseci tijekom kojih su 'skenirali' cijeli proces i u SIP-u BiH i u općinskim povjerenstvima i biračkim odborima, dok su za realizaciju posla zadužene dvije tvrtke iz Mostara.

Glas naroda

sprema se rušenje HDZ hobotnice ,sprečavanjem namještanja izbora,i daje se glas dijaspori,švabo u sarajevu zna kako se rešit nacionalnih stranaka i lopovluka u bih državi ,koja treba evropi mirna i prosperitetna a sa HDZom je to nemoguće

I sta SDP i DF da dodju na vlast? Jos vece l-o-p-ov.c.ine. Cijela vlast SDP-a BiH obiljezena aferama namiscanjima, tenderima a onaj Niksic je jos kao bonus pravi bosnjacki nacionalist a DF-ovci na granici f-a-s-i-zma
Pa Lagumdzija je bio drmnuo sve sta se drmnuto moze od drzavnih para

Endeee

Toni Kraljeviću pratiš li nove tehnologije vezano za izborne procese i ubacivanje glasova iza 19h

Nemaju oni u Ljubuškom 3 tisuće do 19 sati

Toni će na izborima proći svakako, a kako će kandidati ovih drugih stranaka (strančica) to je već upitno.

A-ha. Sto se onda 50% glasova ubaci? Koga se boji? De nek pokusa bez ubacivanja na megdan izaci...

A pratis li ti mozda sta gospodin radi za dobrobit svih zitelja Ljubuske opcine?korizma je i probajte malo biti pristojniji i pripazite sta pisete i kako se ponasate.

Jedini koji radi na našu dobrobit je Gospod Bog.
Tko govori istinu me mora se pripaziti.

Dobrobit?? I opet lazni proroci neumorno djeluju pogubno na naivne seljake i gradjane, e moj narode, protrljaj krmeljave oci dok ne bude prekasno.

Radi on za dobrobit sebe i svoju poslušnika,a ne za dobrobit gradjana.pa samo pogledajte stanje u ljubu i sve Ce vam biti jasno,nekad grad pun života i mladih sada grad podobnih i sablasno prazan,grad gdje nema mladih je grad bez budućnosti.a vi što nemate oči da vidite i uši da čujete istinu vama se ne može pomoći.

Od 15.000 glasova, 8.000 ubaceno na razne nacine a najvise poslije 19:00.
I dobrom se nadat...

E sad nam samo treba dobar haker

Pa vidis zadnju recenicu u tekstu.
Realizaciju projekta ce raditi dvije tvrtke iz Mostara. Sto posto jedna od njih je Katarina,tvrtka za makinacije ispred hdz

Ona stara što je Staljin reka nije važno ko glasa nego oni što broji.

Tako je. Testiranje će se provoditi u Veljacima uz nadzor Mladana veličanstvenog.Crknite dušmani

Čeka se da partijaši izuče hakerske škole za prevare

HDZ godinam šteli izbore
adeze je sačekušam porikta politiku
adeze je ielio pola naroda HDZ za ovo ima smrtnu kaznu,čim skine šapu sa vlasti-adeze je udba i skoj

Kreće testiranje uvođenja novih tehnologija u izborni proces
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari